Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cseresznye szirupban

Cseresznye szirupban
Cseresznye szirupban
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a glyko, ami egy házból sem hiányozhat Görögországban és Cipruson. A glyko édeset jelent melléknévként, de ez a szirupos gyümölcs, amit szinte mindenből készítenek, még dinnyehéjból és kispadlizsánból is, már főnévvé avanzsálta magát, mert annyira elterjedt (glyko tou koutaliou- kanalas édesség). Ha váratlan vendég jön a házhoz, csak előszednek egy üveggel a hűtőből, néhány szemet egy kistányérra raknak, egy pohár hidegvíz kíséretében, ezzel kínálják az ismerős vagy ismeretlen vendéget. Visszautasítani nem illik, mert ezzel vérigsértjük a háziasszonyt...

Természetesen nagyon széles körű a felhasználhatósága...

Az adagot azért írtam 12 főre, mert nincs többre jelölve...:)

hozzávalók / 12 adag

Az előkészítéshez

A cseresznyéhez

ajánlat

Délután, olyan 2-3 óra körül, mikor az ember lányának leesik a vércukra...:)

Jó, csak néhány szemet... hatalmas pohár jeges vízzel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Jól megmossuk és leszárazzuk a cseresznyét, majd 2 liter vízbe belefacsarjuk a negyedekbe vágott citromok levét, majd a citromhéjakat is beledobjuk a vízbe, utána az 1 kg cseresznyét, ebben a lében hagyjuk 2 óráig. Ez azért kell, hogy az elkészült szirupos gyümölcs ropogós maradjon.
  2. A 2 óra elteltével átmossuk, lecsepegtetjük a cseresznyét, és egy vastagaljú lábos felett kimagozzuk, hogy a levét is felfogjuk, a magokat egy vízzel félig telt csészébe szórjuk (orvosi kesztyűt húzhatunk, ha nem akarjuk hogy a kezünket megfogja a cseresznyelé), majd nagyon vigyázva összekeverjük a cukorral, szűrön keresztül hozzáadjuk a 1/2 csésze cseresznyés vizet és 1 éjszakára betesszük a hűtőbe.
  3. Másnap feltesszük forrni, majd lassú-közepes tűzön főzzük 15 percig, a habját le-leszedve.
  4. 15 perc elteltével lezárjuk a gázt, majd a lábosban hagyjuk teljesen kihűlni a cseresznyét, egy konyharuhával (nem fedővel!) betakarva a lábost.
  5. A műveletet mégegyszer megismételjük, kipróbáljuk, hogy a szirup megkötött-e már, hideg tányérra cseppentve egy csepp szirupot, ha már nem folyik össze-vissza, jó. Ekkor belekaparjuk a vanília belsejét, és hozzáadjuk a kis citromlevet. A lábost kissé ide-oda forgatjuk, hogy a cseresznyék jól megszívják magukat a sziruppal, így szép gömbölyűek maradnak. A lábosban hagyjuk teljesen kihűlni, majd nagyon tiszta, száraz, hermetikusan lezárható üvegekbe szedjük.
  6. Figyeljünk a szirup sűrűségére, mert ha híg, akkor bepenészesedhet, ha túl sűrű, akkor az édesség becukrosodik.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 103
elküldve: 1
receptkönyvben: 100
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: görög
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
babakonyha: baba 12-18 hónap
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: befőtt, fűszerek házilag, kompót

egyéb elnevezések

Glyko kerasaki , cseresznye édes szirupban, szirupos cseresznye

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Jucus53
Jucus53 / Jucus53 Tue, 2013-09-17 19:51

Köszi a segítséget élni fogok vele, mert akár hogy igyekszem nem sikerül, pedig van egy pár igazán spéci receptem. Most nagyon elfoglalt vagyok, de 1-2 napon belül jelentkezem.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-09-06 08:25

De csodálatos!! :)
Köszönöm szépen.
Igaz, már csak a jövő évben fogom tudni elkészíteni így, de akkor nem fogom kihagyni!!! :D
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

Jucus53
Jucus53 / Jucus53 Sat, 2013-08-03 22:11

-Kedves evaneo, élve a felkínált lehetőséggel, légy szíves a füge receptet küld el. Most érik itt a Balatonnál, de mert még elég kicsik gondoltam kipróbálom. Köszi előre is. Jucus (Sajna az idén kimarad Görögország, pedig vissza voltam rendelve 07.26-ra a rodoszi kórházba)

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2013-09-17 10:08

Szia, Jucus, feltettem a fuge receptjet, gondolom, nehany napig varakozik, talan hetvegere mar fenn lesz. Remelem, van meg fuged...:) Udv; Eva

Jucus53
Jucus53 / Jucus53 Tue, 2013-09-17 12:16

Kedves Éva! Nagyon köszönöm, figyelni fogom. Igen érik vagy is megérett. Éppen ma tettem el 5kg-t lekvárnak. Az 5 kg-hoz csak 1 kg cukrot tettem, mert olyan édes lett az idén a fügénk. Viszont tettem hozzá 2 hatalmas őszibarackot, vaníliát, fahéj rudat, pici őrölt szegfűszeget. Férjem azt mondta még ilyen jó soha sem volt, valószínűleg a fűszerek miatt. Még egyszer köszönöm figyelem mikor lesz fen.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2013-09-17 16:49

Nagyon szivesen, biztos nagyon finom a lekvar, miert nem teszed fel? En orulnek neki...olyan konnyu recit feltenni, segitek szivesen, ha valami nem sikerul. Udv, Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sun, 2013-08-04 19:07

Szia Jucus, ha adsz par napot, felteszem a fuges receptet, lekvart is, ha akarod. Kicsit hagyd meg oket erni, nem fontos a fugenel, hogy erett e vagy nem, csak ne legyen nagyon puha. Remelem nincs baj, Rodoszt en is nagyon szeretem, mar hatszor-hetszer voltunk, jol ismerem a szigetet, bejartuk tobbszor, hiszen nem nagy. Udvozollek; Eva

Jucus53
Jucus53 / Jucus53 Tue, 2012-11-27 22:21

Ez nagyon jó. Minden évben az a problémám, hogy hozzak haza annyi üveget Görögországból, hogy kitartson a következő évig. (füge, cseresznye,gesztenye stb....) Köszi az ötletet

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-11-28 08:16

Szia, Jucus53, nagyon szivesen, ha van valamilyen kedvenced, ha gondolod, ird meg, majd foidenyben felteszem az elkesziteset...Udv, Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2012-06-14 20:49

Jo, a meggy meg nincs egeszen beerve, de majd megcsinalom, tavalyrol nem maradt, hogy lefenykepezhetnem...:) Nincs olyan sok fakszni vele...

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-06-13 22:05

Szia, szeag, ez egy nagyon vilagos szinu cseresznyebol keszult, nem a feketebol, es igen, a meggy glyko is nagyon finom, hasonlo modszerrel csinaljuk, kicsit gyorsabb az elkeszitese, feltegyem? Udv, Eva

szeag
Sz. Ági / szeag Wed, 2012-06-13 18:24

Nagyon szép áttetsző. Mindig ilyen áttetsző lesz? És: mit gondolsz meggyből is lehet?

379
víz 2 l
citrom 3 db
cseresznye 1 kg
cukor 1 kg
vanília 1 db
citromlé 1 citromból nyert
víz 1.25 dl