Cseresznye szirupban
- 0% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
Az előkészítéshez
A cseresznyéhez
-
83g cseresznye48 kcal
-
83g cukor323 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
10g víz0 kcal
- 0% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
Az előkészítéshez
A cseresznyéhez
-
1000g cseresznye580 kcal
-
1000g cukor3870 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
125g víz0 kcal
- 0% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 64 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 20 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 97.9 g
-
Cukor 94 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 263.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
- 0% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 12.9 g
Zsír
-
Összesen 2.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 768.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 266 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 146 mg
-
Foszfor 240 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1175 g
-
Cukor 1124 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 3157.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 223 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 358 micro
-
β-crypt 56 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 818 micro
- 0% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 16.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 5 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.1 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Az előkészítéshez
- Jól megmossuk és leszárazzuk a cseresznyét, majd 2 liter vízbe belefacsarjuk a negyedekbe vágott citromok levét, majd a citromhéjakat is beledobjuk a vízbe, utána az 1 kg cseresznyét, ebben a lében hagyjuk 2 óráig. Ez azért kell, hogy az elkészült szirupos gyümölcs ropogós maradjon.
- A 2 óra elteltével átmossuk, lecsepegtetjük a cseresznyét, és egy vastagaljú lábos felett kimagozzuk, hogy a levét is felfogjuk, a magokat egy vízzel félig telt csészébe szórjuk (orvosi kesztyűt húzhatunk, ha nem akarjuk hogy a kezünket megfogja a cseresznyelé), majd nagyon vigyázva összekeverjük a cukorral, szűrön keresztül hozzáadjuk a 1/2 csésze cseresznyés vizet és 1 éjszakára betesszük a hűtőbe.
- Másnap feltesszük forrni, majd lassú-közepes tűzön főzzük 15 percig, a habját le-leszedve.
- 15 perc elteltével lezárjuk a gázt, majd a lábosban hagyjuk teljesen kihűlni a cseresznyét, egy konyharuhával (nem fedővel!) betakarva a lábost.
- A műveletet mégegyszer megismételjük, kipróbáljuk, hogy a szirup megkötött-e már, hideg tányérra cseppentve egy csepp szirupot, ha már nem folyik össze-vissza, jó. Ekkor belekaparjuk a vanília belsejét, és hozzáadjuk a kis citromlevet. A lábost kissé ide-oda forgatjuk, hogy a cseresznyék jól megszívják magukat a sziruppal, így szép gömbölyűek maradnak. A lábosban hagyjuk teljesen kihűlni, majd nagyon tiszta, száraz, hermetikusan lezárható üvegekbe szedjük.
- Figyeljünk a szirup sűrűségére, mert ha híg, akkor bepenészesedhet, ha túl sűrű, akkor az édesség becukrosodik.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 69
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8090
- Feltöltés dátuma: 2012. június 13.
Ajánló
Délután, olyan 2-3 óra körül, mikor az ember lányának leesik a vércukra...:) Jó, csak néhány szemet... hatalmas pohár jeges vízzel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Ez a glyko, ami egy házból sem hiányozhat Görögországban és Cipruson. A glyko édeset jelent melléknévként, de ez a szirupos gyümölcs, amit szinte mindenből készítenek, még dinnyehéjból és kispadlizsánból is, már főnévvé avanzsálta magát, mert annyira elterjedt (glyko tou koutaliou- kanalas édesség). Ha váratlan vendég jön a házhoz, csak előszednek egy üveggel a hűtőből, néhány szemet egy kistányérra raknak, egy pohár hidegvíz kíséretében, ezzel kínálják az ismerős vagy ismeretlen vendéget. Visszautasítani nem illik, mert ezzel vérigsértjük a háziasszonyt... Természetesen nagyon széles körű a felhasználhatósága... Az adagot azért írtam 12 főre, mert nincs többre jelölve...:)