Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Császármorzsa gluténmentesen 3.

Császármorzsa gluténmentesen 3.
Császármorzsa gluténmentesen 3.
55 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párom kívánsága volt ez az étel, de nem volt itthon rendes liszt, csak kukoricaliszt. Akkor úgy gondoltam, hogy legyen gluténmentes a morzsa.
A császármorzsa anekdotája: I. Ferenc József (1830-1916) felesége, a vonalaira kínosan ügyelő császárné, II. Erzsébet vagy ismertebb nevén Sissi a vacsora után felszolgált desszertből  nem volt hajlandó enni, mert már ránézésre túl hízlalónak találta. A császár, akit egyre jobban idegesítettek neje extravaganciái, elkérte az érintetlenül hagyott smarnit, és saját adagjával együtt tüntetőleg jóízűen befalta.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Fémfülű lábost válasszunk, mert a sütőben megolvadhat a füle ,ha műanyag.
Sárgabaracklekvárral lehet kínálni, de bármilyen befőttel is finom, és lehet még gazdagon tálalni tejszínhabbal a tetején. Tényleg királyi eledel!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1/4 kg lisztet,1/4 kg darát,1 cs vaníliás cukrot , 4 tojás sárgáját , 1/2 l tejet, csipet sót összekeverünk, és fél órát állni hagyjuk a masszát.
  2. A tojások fehérjét 1 ek cukorral és pár csepp citromlével kemény habbá verjük.
  3. A habot kézi habverővel óvatosan a lisztes masszához keverjük, és beleszórjuk az 5 dkg mazsolát.
  4. Lábosban (fémfüles) kb. 1 dl forró olajra ráöntjük, és lapáttal forgatgatjuk folyamatosan.
  5. Sütőbe tesszük a lábossal, és megsütjük.

  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 30 361
elküldve: 13
receptkönyvben: 206
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Stella

Mióta szakács: 2010.03.20.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

császármorzsa, daramorzsóka, smarni,grízsmarni,

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

soojinumma
soojinumma Tue, 2014-01-07 22:39

a tej 5dl vagy fél liter? :) mert a leírásban és a hozzávalókban nem egyezik és ugye nem mind1, gondolom az állaga miatt :)

Stella
Stella / Stella Sat, 2014-01-11 20:19

Kedves Soojinumma egyszerűen legyen csak fél liter tej benne,de ha mérőpohárral méred 5 dl kell bele ;-)

Sunaj
Sunaj Sun, 2012-11-25 15:57

Szia Stella! Hát nem tudom mit rontottam el, pedig a recept alapján csináltam de nekem olyan száraz lett és a dara sem dagadt meg, hogy dobhattam ki az egészet. ( nem kezdő háziasszony vagyok ). Üdv. Sunaj

Stella
Stella / Stella Sun, 2012-11-25 20:48

Kedves Sunaj,nem tudom mi lehetett a probléma,mert Nekem mindig az a bajom,hogy nem lesz elég darabos és pergő,ezért teszem be a sütőbe.
Kár ,hogy kidobtad egy kis tejjel leöntve talán még ehető lett volna.
Ha beletetted a 1/2 liter tejet és a 4 tojás sárgáját ill a felvert fehérjét akkor sikerülnie kellett volna,bár most jut eszembe,ha túl sokáig hagyod a sütőben,vagy ha közepes hőfokon sütöd,lehet kiszárad.
Emlékszem velem ilyen akkor történt egy sütivel,hogy kő kemény lett ,amikor sokáig közepes hőfokon sütöttem-kiszáradt.
Beteszem a sütőbe és rögtön 250 C°-ra állítom,és ha nem szeretnéd,hogy kiszáradjon időnként ki kell venni megkeverni,mert akkor látod az állagát,hogy pergő -e vagy sem.Konkrétan a 10 perc sütés nem szentírás,ez kb.
Azért örülök,hogy kipróbáltad!

Sunaj
Sunaj Sun, 2012-11-25 21:15

Az az igazság, hogy a probléma inkább azzal volt, hogy a dara nem duzzadt meg és ettől volt olyan száraz, ropogós. Egyébként mindent úgy csináltam ahogy írtad. Talán kicsit több tej kellene esetleg langyosan. De nem adom fel mert két nagykorú lisztérzékeny gyermekem van és szeretném nekik elkészíteni. köszönöm válaszod, Sunaj

katyoka
katyoka Mon, 2011-09-05 20:14

Szia!

Isteni lett!!! Kukoricaliszt helyett gluténmentes kenyérlisztet használtam, az volt itthon. Minden mást ugyanúgy csináltam!
Komolyan mondom nekem jobban ízlik, mint a hagyományos. Sokkal gyorsabban szétesett morzsákra, nem órákig álltam felette. :-) Ja, én serpenyőben sütöttem végig, nem volt kedvem beindítani a sütőt!
Alig bírom ki, hogy holnap ebédig maradjon egy kis adag desszertnek...

838
kukoricaliszt 250 g
kukoricadara 250 g
tej 5 dl
tojás 4 db
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 1 ek
citromlé 10 csepp
1 csipet
mazsola 5 dkg
napraforgó olaj 1 dl