Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Croque monsieur

Croque monsieur
Croque monsieur
25 perc / előkészület: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (67)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Éljen a sajtos szendvics! Sajtos szendvics és sajtos szendvics közt óriási különbség lehet. Főként, ha a mérleg egyik oldalán a croque monsieur áll. A francia bisztrókban és bárokban kedvelt szendvicsről van szó, melyet sonkával, Gruyére sajttal és Besamel vagy Mornay (= Besamel + reszelt Gruyére sajt) mártással készítenek.

A croque monsieur száz éves múltra tekint vissza: az 1900-as évek elején tűnt fel először egy párizsi kávézó étlapján. A név a croquer (rágni, ropogni) igéből ered, s hogy a monsieur hogy került a croque után, azt bizonyosan senki nem tudja. A szendvics eredetét illetően is csak különféle feltételezések keringenek.
A croque monsieur-nek több változata ismert: ha például tükörtojást teszünk a tetejére, croque madame-ot készítünk (ez esetben a madame elnevezést a tojásról egy régimódi, hölgyek által hordott kalapra való asszociációval magyarázzák), ha pedig paradicsommal készítjük, akkor croque provençalt eszünk és a füstölt lazacos verziót croque norvégiennek hívják.

hozzávalók / 4 adag

A szószhoz

A szendvicsekhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a szószt (Besamel mártásnak indul, csak a végén tojássárgájával dúsítjuk): a vajat felolvasztjuk, ráhintjük a lisztet, elkeverjük a vajjal és néhány percen át, lassú tűzön, állandóan kevergetve melegítjük.
  2. Több részletben hozzáadjuk a felforrósított tejet, keverjük folyamatosan, hogy csomómentes legyen a szósz, végül a mustárt is beletesszük.
  3. Közepes lángon, nem egészen a felére sűrítjük. Levesszük a tűzről, a fűszerekkel ízesítjük és hozzákeverjük a tojássárgáját. Félretesszük hűlni. 
  4. Négy kenyérszeletre egy-egy sonkát helyezünk, evőkanálnyi mártást teszünk mindegyikre, meghintjük a sajttal és a maradék kenyérszeletekkel lezárjuk.
  5. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat és két adagban aranybarnára pirítjuk a szendvicsek mindkét oldalát.
  6. A forró croque monsieur-ket félbevágjuk és azonnal tálaljuk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 240 365
elküldve: 84
receptkönyvben: 4 085
elkészítve: 196/247
Facebookon megjelent: 6

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: szendvics
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

Francia sajtos szendvics

Hozzászólások (67)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bernilike
bernilike Tue, 2017-06-20 00:44

Köszi a receptet! Isteni finom lett és ugyanúgy nézett ki, mint a képen... :-)

rikybaba
nemriky / rikybaba Sun, 2016-02-14 16:03

3 év után végre kipróbáltam. Most, hogy kint élek Hollandiában, a gruyére sajt igazán könnyen hozzáférhető és olcsóbb is. :)
Isteni finom lett, megérte várnom, párom is imádja! :)
köszi

jusek
jusek Tue, 2015-02-24 10:40

Mekkora tojásnak a fele? L,M,XL,XXL? Kerestem mindenféle szupermarketben, de féltojást sehol nem találtam:-) Kérlek ne írd, hogy csináljam meg a dupláját. Nekem erről a receptről a Besenyőpistabácsi jut eszembe!

enique
enique / enique Sat, 2014-10-25 01:43

Jónak tűnt a recept, meg is csináltam, csak valahogy az alatt a pár perces vajban pirítás alatt nem olvadt meg a sajt, sőt... nem is melegedett át rendesen a kenyér... Mit javasolsz, kedves Petra?

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2014-09-29 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.09.28. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

emocio74
emóció / emocio74 Fri, 2014-09-26 08:01

Ahogy a hozzászólásokat olvasom, nagy kedvet kaptam hozzá, annál is inkább, mert én is frankomán vagyok. Meg gourmande is -így hívott az egyik családfő Amiens-ben, akiknél egy hétig laktam 24 évvel ezelőtt. Bár én ott nem ettem ilyen szendvicset, legalább is nem emlékszem. Ami viszont tisztán megmaradt az emlékezetemben, az az volt, amikor az ebédhez apuka készítette házilag a majonézt! Minden nap, frissen! Sosem használtak tubusost! Szóval a franciáktól konyhaművészet tekintetében van mit tanulni! Köszönet a receptért!!!

Titatrilla
Titalilla / Titatrilla Sun, 2014-09-14 10:15

Nagyon finom lett, valóban nagyon ízlett a férjemnek :) Biztosan csinálunk még, gruyére sajt nem volt itthon, de legközelebb kipróbáljuk. :) A besamelem kicsit sűrű lett, mert nem volt itthon több tej :)

dr.szomi
dr.szomi Wed, 2014-02-19 20:45

Kedves Petra, két kérdésem is lenne. Az első, hogy mennyi reszelt sajtra van szükség. A második, hogy a tíz deka vaj hogyan oszlik meg a besamel és a sütés között.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2014-01-29 03:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.01.28. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

fundikari
fundikari Tue, 2014-01-28 19:53

Mi csak a Metro-ban találtunk Gruyére (Grüjer) sajtot. Tényleg nem olcsó, de nem minden nap eszik az ember ilyen sajtot.

Cica1967
Cica1967 Tue, 2013-09-10 11:50

Isteni! Köszi! Paprikás szalámival is kipróbáltuk, úgy is fincsi lett!

kekgyongy
kekgyongy Sat, 2013-08-03 21:20

Isteni a recept! Igazi férjmegtartó reggeli. :o)
Gruyére-t egyébként a fóti Auchan-ban is lehet kapni, igaz ez az árán mit sem változtat...

rikybaba
nemriky / rikybaba Mon, 2013-07-01 16:03

Gianni sajtboltjában volt ilyen sajt, de ott kellett hagynom: 9.000 Ft / kg áron inkább mással próbálkozom :)

petra
Petra / petra Tue, 2013-07-02 11:00

Sajnos valóban ilyen borsos a Gruyére ára, hisz a világ legjobb sajtjáról van szó. Hasonlít hozzá a Comté sajt, ez valamivel olcsóbban beszerezhető, bár ez sem tartozik a hétköznapi sajtok közé. Esetleg érdemes Comtéval helyettesítve kipróbálni a fenti receptet.
Üdv
Petra

Pandapötty
PM / Pandapötty Mon, 2013-05-27 18:36

Hétvégén elkészítettem reggelire. Sajnos ugyanilyen sajtot nem találtunk, de helyettesítettem Cheddar sajttal. A látvány ugyanilyen lett. Ízre-látványra nekem nagyon tetszett, úgyhogy nálam bekerült a kedvencek közé. Fincsiség!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2013-05-24 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.05.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Thu, 2012-02-23 21:43

Valami egyszerut szerettem volna, gyorsan. Besamelt szeretjuk, gondoltam, ez rossz nem lehet. Es tenyleg :) Fincsi lett, ossze sem hasonlithato azzal a croque monsieur-vel, amit meg az egyik belga baratosnem rakott ossze, ugyanis ott a martas flakonos majonez volt :)
Szoval ez szuper!

BabyDoll075
BabyDoll075 Wed, 2012-02-01 00:05

Én csak azt szeretném kérdezni, hogy tojás nélkül lehet csinálni? (Allergiás vagyok..)

Nasy-87
Nasy-87 Wed, 2011-10-19 20:30

Isteni finom lett! A párom mind a tíz ujját megnyalta utána:) Köszönöm a receptet! Az éhenhalástól mentett meg!XD üdv

Niggagirl
Niggagirl Sun, 2011-06-05 22:16

Imádom a croque m.-őt!!! Voltam Párizsban 3 hónapot és egyszerüen imádnivaló a város az emberek és az ételek is. Minden nap mentem vásárolni a szállodához lehközelebb eső supermarshe-ba:) Volt mellette egy francia pékség. ÁÁÁ nem fogom soha elfelejteni a péksütik ízét:) Nem bírtam ki hogy ne egyek minden nap egy ilyen szendvicset. Megpróbáltam itthon is elkészíteni de nem sikerült eddig. Olyan finom volt ahogy ropogott a szélén megsült sajt és úgy nyúlt mint a rágógumi, a sonka pedig isteni volt benne. A női változat nekem nem jött be a tükörtoiás miatt de aki szereti annak az is tuti ízleni fog:) Örülök a receptnek és köszi, eszembe jutott róla egy csomó jó élményem:) AU REVOIR:)

346
vaj 10 g
tej 90 ml
finomliszt 0.5 evőkanál
dijoni mustár 0.5 tk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
tojássárgája 0.5 db
vaj 30 g
toast kenyér 8 szelet
gépsonka 10 dkg
gruyére sajt 100 g