r
Nosalty Logó

Boszorkánypogácsa

Dacota
Boszorkánypogácsa
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

810
Kalória
12.3g
Fehérje
86.1g
Szénhidrát
48.3g
Zsír
52.3g
Víz
209.6g
Koleszterin
2.9g
Élelmi rost
44.3g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 810 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 4866 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 371 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    48.3 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    210 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    375.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    189 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    86.1 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    52.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    337 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    331 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    174 micro
Összesen 810 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    73.7 g

Zsír

  • Összesen
    289.6 g
  • Telített zsírsav
    139 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    75 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    60 g
  • Koleszterin
    1258 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2251.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    171 mg
  • Kálcium
    341 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    260 mg
  • Foszfor
    1132 mg
  • Nátrium
    321 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    516.3 g
  • Cukor
    266 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    314 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2022 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    287 micro
  • Kolin:
    693 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1987 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    410 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1047 micro
Összesen 4866 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 371 kcal

Elkészítés

  1. A vajat és a cukrot habosra keverjük a tojássárgákkal.
  2. Hozzáreszeljük a citrom héját, belecsavarjuk a fele levét.
  3. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy a massza ne ragadjon rá a kezünkre.
  4. Diónyi nagyságú golyókat formázunk belőlük, amiket aztán a durvára vágott dióba forgatunk. (Az eredeti recept itt azt írja, hogy előtte a tojásfehérjében is meg kell forgatni a golyókat. Én ezt el szoktam hagyni, mert a dió enélkül is rendesen ragad a golyókra.)
  5. Sütőpapírral vagy szilikonnal bélelt tepsire tesszük, picit lapogatjuk, hogy biztosan álljanak, a tetejüket az ujjunkal picit benyomjuk, hogy egy kis mélyedés keletkezzen rajtuk.
  6. Alacsony fokozaton, szép világos aranyszínűre sütjük őket.
  7. Még melegen, egy pici dzsemet helyezünk a kráterekbe.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 30 p

Amíg otthon laktam, mindig mindenkinek megvoltak a maga kedvencei, amit anyukám rendelésre készített, ha valamilyen jeles alkalomra meg akart minket lepni. Az én jutalomsütim 10 éves koromig váltakozó volt. Aztán anyukám egyik Lajos Mari receptkönyvében rátaláltam a boszorkánypogácsára, és a következő iskolai évzáró-ünnepre ezt rendeltem. Onnantól kezdve megszűnt ingatag álláspontom a kedvenc süteményre nézve: télen-nyáron, nagy és kis alkalmakra én mindig boszorkánypogácsát kértem. Sajnos, felnőttem, és a jeles napok is csökkenek: már nem kapok sütit, ha vége a félévnek. A felnőttségnek és a saját konyhának azonban megvannak a maga előnyei: bármikor készíthetek magamnak boszorkánypogácsát, és még a különleges alkalomra sem kell várnom! (Az eredeti recept Lajos Mari 99 sütemény és torta című szakácskönyvében található.)

További receptek

Florentine

Ha kekszre vágynátok és kipróbálnátok valami újdonságot, akkor ismerkedjetek meg a florentine-nel, ezzel a ropogós és természetéből adódóan gluténmentes, édes tallérral. Ennek a ...

Rosanics Petra

Diós-szilvás papucs

Mi még egyáltalán nem unjuk az ünnepi diós recepteket, reméljük, ti sem vagytok ezzel másképp! Ez a szilvás-diós papucs szuper választás vendégváró sütiként, de akár reggelire, ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...