Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Boszorkánypogácsa

Boszorkánypogácsa
Boszorkánypogácsa
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amíg otthon laktam, mindig mindenkinek megvoltak a maga kedvencei, amit anyukám rendelésre készített, ha valamilyen jeles alkalomra meg akart minket lepni.
Az én jutalomsütim 10 éves koromig váltakozó volt. Aztán anyukám egyik Lajos Mari receptkönyvében rátaláltam a boszorkánypogácsára, és a következő iskolai évzáró-ünnepre ezt rendeltem. Onnantól kezdve megszűnt ingatag álláspontom a kedvenc süteményre nézve: télen-nyáron, nagy és kis alkalmakra én mindig boszorkánypogácsát kértem. Sajnos, felnőttem, és a jeles napok is csökkenek: már nem kapok sütit, ha vége a félévnek.
A felnőttségnek és a saját konyhának azonban megvannak a maga előnyei: bármikor készíthetek magamnak boszorkánypogácsát, és még a különleges alkalomra sem kell várnom!
(Az eredeti recept Lajos Mari 99 sütemény és torta című szakácskönyvében található.)

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat és a cukrot habosra keverjük a tojássárgákkal.
  2. Hozzáreszeljük a citrom héját, belecsavarjuk a fele levét.
  3. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy a massza ne ragadjon rá a kezünkre.
  4. Diónyi nagyságú golyókat formázunk belőlük, amiket aztán a durvára vágott dióba forgatunk. (Az eredeti recept itt azt írja, hogy előtte a tojásfehérjében is meg kell forgatni a golyókat. Én ezt el szoktam hagyni, mert a dió enélkül is rendesen ragad a golyókra.)
  5. Sütőpapírral vagy szilikonnal bélelt tepsire tesszük, picit lapogatjuk, hogy biztosan álljanak, a tetejüket az ujjunkal picit benyomjuk, hogy egy kis mélyedés keletkezzen rajtuk.
  6. Alacsony fokozaton, szép világos aranyszínűre sütjük őket.
  7. Még melegen, egy pici dzsemet helyezünk a kráterekbe.

  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 30 253
elküldve: 7
receptkönyvben: 490
elkészítve: 12/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
535 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekvárszemes aprósütemény, diós-lekváros aprósütemény

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kyra25
Kyra25 Fri, 2012-04-06 15:34

Sziasztok!
Nemrég készítettem el a süteményt, és az íze nagyon jó lett...de nekem is a liszttel volt gondom. Én 60 dekánál adtam fel, és mégis puha maradt az alapanyag. Így nem kézzel hanem kiskanállal halmokat formáztam a tepsiben és megszórtam - dió helyett - mandulaforgáccsal. A puha alap miatt elég laposka "pogácsáim" lettek, a kráterek amiket csináltam eltűntek, de a lekvározást megoldottam ;-)
Aztán utánanéztem az eredeti receptnek (persze, hogy utána :) ) és abban 45 deka liszt van illetve csak 15 deka cukor.
No problem, máskor is neki esek, és elkészítem, mert gyors, és a család visszajelzése alapján is - Finom!! :))

JoeBlack
JoeBlack Tue, 2011-05-17 12:49

Kedves Dacota, :)
Dupla adagot csináltam. Szépen kikevertem a cukrot a vajjal és a tojások sárgájával. Szórtam bele lisztet és szépen gyúrtam kézzel. Majd miután nagyon ragaszkodott még a kezemhez a tészta, így még szórtam hozzá. A vége az lett, hogy majd egy kilót, mire a kezemhez már nem ragaszkodott. Nem lett nagyon kemény, inkább kicsit liszt ízű lett. Sütésközben még variáltam rajta, hogy nem a végén tettem rá a lekvárt, ha nem sütés előtt. :)
Üdv.
Tamás

JoeBlack
JoeBlack Sun, 2011-05-15 17:47

Kedves Dacota!
Mennyi az a kevés liszt? Dupla adagot csináltam és majd egy kiló liszt fogyott el hozzá. Lehet, hogy vmit rosszul csináltam?
Üdv.
Tamás

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2011-05-15 20:51

Kedves Tamás!
Hű, ez jó kérdés...és nem lett nagyon kemény? Őszintén szólva, még soha nem mértem le, az eredeti Lajos Mari recept is így írja. csak úgy szórom érzéssel. De az tuti, hogy fél kilót még soha nem használtam el hozzá.:)
Üdvözlettel:
Nóra

JoeBlack
JoeBlack Sun, 2011-05-15 17:46

Kedves Dacota!
Mennyi az a kevés liszt? Dupla adagot csináltam és majd egy kiló liszt fogyott el hozzá. Lehet, hogy vmit rosszul csináltam?
Üdv.
Tamás

k_emese
k_emese Wed, 2009-12-16 10:21

Köszönöm szépen:) Egészen biztos,hogy az ünnepre megsütöm!

k_emese
k_emese Tue, 2009-12-15 13:43

Kedves Dacota! Nagyon tetszik a recept, csak egyetlen kérdésem lenne? Kb. hány darab lesz belőle?
Lehet,hogy egyből dupla adagot kéne gyártani:) Gyors válaszod előre is köszönöm! Emese

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-12-15 14:19

Kedves Emese!
Még soha nem számoltam meg, de nekem két és fél nagy tepsi szokott kijönni belőle, gyors fejszámolással az kb 40 darab. De ha duplát csinálsz, az sem baj, mert mivel kicsit hasonlít a tésztája a cookire-ra, légmentesen dobozva zárva sokáig eláll!

810
vaj 250 g
cukor 250 g
citrom 1 db
tojás 4 db
dió 100 g
finomliszt 300 g
lekvár/ dzsem 1 ek