r
Nosalty Logó

Boszorkánykrém

Dacota
Boszorkánykrém
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

215
Kalória
5.2g
Fehérje
37.5g
Szénhidrát
3.3g
Zsír
237.3g
Víz
7.5g
Koleszterin
5.6g
Élelmi rost
29g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 215 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 860 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 68 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    155.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.5 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    237.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 215 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    621.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    282 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    149.9 g
  • Cukor
    116 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    949.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    265 micro
  • β-crypt
    99 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    261 micro
Összesen 860 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    49.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    12 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    75.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 68 kcal

Elkészítés

  1. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, egy kanál vajon kicsit átfuttatjuk.
  2. Öntünk rá egy kis vizet, mellétesszük a fahéjat és a szegfűszeget, majd teljesen puhára pároljuk.
  3. Kihalásszuk a fűszereket, és az almát krémesre pürésítjük. Lehet botmixerrel is, én krumplinyomót használtam.
  4. Megvárjuk, míg teljesen kihűl. Addig rumba áztatjuk a mazsolát.
  5. Ha kihűlt az almapüré, a tojások fehérjét egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük.
  6. Beleforgatjuk az almapürét, és még pár percig verjük.
  7. Kis tálkákba osztjuk, és a tetejükre szórjuk a mazsolát.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 20 p

Kiskoromban imádtam a pöttyös és csíkos könyveket. Fehér Klára "Bezzeg az én időmben" című kislány-regénye a '30-as évek végén játszódik, a főszereplő lány családja nagyon szegény, és amikor az udvarlója bemutatja otthon, ezt a krémet készíti el, mert nagyon olcsó, de mégis különlegesebb, mint egy átlag piskóta. Évekig gondoltam rá, hogy majd egyszer megcsinálom, aztán elfelejtettem. Aztán pár hete találkoztam Katival, azzal a nagyon kedves NoSalty olvasóval, akiről már meséltem a Marlenka kapcsán. Kaptam tőle ajándékba egy csomó szakácskönyvet, sőt olyan kedves volt, hogy idős nagynénje évtizedek alatt összegyűjtött és gyönyörű gyöngybetűkkel lejegyzetelt receptgyűjteményét is lefénymásolta nekem. Hazaérve azonnal rávetettem magam, komolyan egy kincsesbánya! Na és ebben a csodás receptgyűjteményben megtaláltam a Boszorkánykrém receptjét. Igaz, ott eperrel készült, de hát most nincs eperszezon, én meg amúgy is az almás verzióra vágyom már vagy 15 éve. Külön érdekesség, hogy a recept szerint a habot egy órán át kell verni kézzel, akkor lesz a pici püréből és pár tojásból viszonylag nagy mennyiség. Na, én ennyire nem voltam bátor, habverővel csaltam, de aki gondolja, próbálja ki :). Ma vacsorára vendégek jöttek, Eszter mennyei Chili con carne-ját csináltam, ami után nagyon jól passzol a krém. Annyira könnyű, hogy minden nehéz fogás után lecsúszik, csak egy kis édes érzés marad utána. :)

További receptek

Madártej

Az egyik legfinomabb és legegyszerűbb desszertünk a madártej, amit talán nem készítünk olyan gyakran, mint érdemes lenne. Hiszen nincs is jobb, mint a hűvös, nagyon vaníliás, híg ...

Rosanics Petra

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Lakos Benedek

Tiramisus chiapuding

Ha eddig nem tudtad, hogy készítsd el a chiamagot, vagy annyira nem ízlett, akkor ez a recept neked szól. Ez a tiramisus puding tutira levesz a lábadról. Vegán verzióban is könnyen ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...