Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromaroma

Citromaroma
Citromaroma
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyósomtól tanultam, mindig van a hűtőben belőle. Bármilyen sütibe használható, ha éppen nincs itthon citrom. 1-2 hónapig biztosan eláll - tovább még nem próbáltam.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A maradék két citrom levéből készíthetünk limonádét.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az alaposan megmosott citromok héját lereszeljük, egynek a levét kicsavarjuk.
  2. A citromhéjat és levet összekeverjük a cukorral.
  3. Jól zárható üvegbe tesszük, hűtőben tároljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 341
elküldve: 0
receptkönyvben: 115
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerdi

Mióta szakács: 2010.09.22.
60 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

hamis citromos lekvár, citromos íz

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bab9
bab9 Fri, 2014-03-21 22:43

Sziasztok :)
A bio citrom és narancs héja biztonsággal használható süteményekbe.
Messziről hozzák? Igen, hiszen nálunk nem terem. De ezeket nem kezelik egészségre ártalmas anyagokkal.
Ajánlok figyelmetekbe egy nagyon egyszerű "tartósítási" ötletet.
A frissen reszelt citrushéjat felöntöm egy-két kanál akácmézzel, összekeverem és irány a hűtő. Mivel a méz gyakorlatilag nem romlik meg, a benne lévő citromhéjat is konzerválja. Hónapokig eláll és nem veszít az aromájából. És amibe használjuk, az a kicsi méz nem árt. Kivéve a mézallergiásokat.
Formás kis üvegekben ajándéknak is kiváló :)

Gerdi
Gerdi / Gerdi Sat, 2014-03-22 11:40

Kedves bab9! Köszönöm szépen az újabb kiváló ötletet! Mézbe szoktam pakolni mindenfélét, gyömbért, fahéjat, citromkarikát, és teaízesítőnek használom, meg náthás gyerkőcöknek gyógyírnak. Citromhéj lesz a következő ízesítő:-)
Köszi! Gerdi

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-10-24 20:52

Nálunk lé nélkül használatos, úgy is remek találmány ! :-) Valamint ugyanezt szoktuk narancsból is produkálni, az is nagyon jó!

Gerdi
Gerdi / Gerdi Tue, 2012-03-27 13:35

Tmea, régen mi is készítettünk cukor és citromhéj keveréket, de lével együtt szerintem finomabb. Narancsból még nem készítettem, de jó ötlet, köszi! Üdv. Gerdi

Domán Marika
Domán Marika Tue, 2012-03-27 12:57

ezt én is kipróbálom, még soha nem mertem megcsinálni., próba-szerencse tartja a közmondás -hát- ha nekem is sikerül...

Barbara1970
Barbara1970 Thu, 2011-06-23 18:00

Szia Meli,
Szerintem abszolúte, hiszen, mint írtam, gyógyszerkönyvi minőségű. Amúgy meg csak nagyon kevés kell belőle, nagyon tömény. Én már több, mint 10 éve használom, rendszeresen, semmi bajunk nincs tőle, sőt, mivel vírusölő hatása van, megfázáskor szoktuk kockacukorra egy cseppet tenni és elszopogatni, jót tesz. Ha érdekel a téma, a neten rengeteg infó van róla, esetleg az aromaterápia címszónál is megnézheted. hirtelenjében ezt találtam: http://www.scribd.com/doc/35350839/33-otlet-mire-hasznald-a-citromolajat (a 6.pont vonatkozik a sütikre.)
Én csak ajánlani tudom, egy próbát megér,legfeljebb elhasználod párologtatni :)
Üdv
B

Gerdi
Gerdi / Gerdi Thu, 2011-06-23 18:13

Szia, Barbara! Igazad van, egy próbát tényleg megér. Köszönöm az ötletet, a tapasztalataimról pedig be fogok számolni. Üdv. Meli

Barbara1970
Barbara1970 Tue, 2011-06-21 23:19

A patikákban lehet kapni tiszta citromolajat kimérve,(amely gyógyszerkönyvi minőségű, nem szintetikus illatolaj!), 10 gramm kb. 300 ft-ba kerül, csepegtetős üvegben.
Ha ebből 1-2-3 cseppet teszünk a sütibe, krémbe, pont olyan íze van, mint a reszelt citromhéjnak, ráadásul kb. fél évig eláll, nekem még sosem sikerült teljesen elhasználni a 10 ml-t. sütéshez Ami a megmarad a lejárat után, párologtatóba remekül használható. És még a reszelőt se kell elmosni:)

Gerdi
Gerdi / Gerdi Thu, 2011-06-23 17:03

Szia, Barbara! A citromolaj biztonsággal fogyasztható? Lassan már semmiben sem bízok:-( Talán maradok mégis a mérgező citromhéjnál. Üdv. Meli

ildi71
Ildi71 / ildi71 Tue, 2011-06-21 13:58

Korábban én is előszeretettel használtam a citromhéjat süteményekbe, nagyon jó ízt adott.
Vagy saját citromfácskát kell nevelgetni vagy pedig a citrom levét kell a sütibe tenni. A szárított héj sem jó megoldás: egyrészt ugyanolyan vegyszeres lehet, másrészt egyáltalán nem érezhető az íze: olyan mintha bele sem tennéd a sütibe.
Egy hasznos cikk a citromról:
http://wwwold.sztaki.hu/~smarton/alma/gyum.htm#CITROM
Gerdi által ajánlott hivatkozás is jó!

ildi71
Ildi71 / ildi71 Tue, 2011-06-21 09:39

Valóban jó ötletnek tűnik, csak az a gond, hogy a citrom héja mérgező, bármennyire is megmosod. Erre már a hipermarketekben feliratok is figyelmeztetnek!

Gerdi
Gerdi / Gerdi Tue, 2011-06-21 12:25

Sziasztok! Itt találtam egy erre vonatkozó cikket: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/citrusok-heja--mielott-belereszelned-sutem... . ( A heja utáni második vonal hosszabb, hogy kell olyat írni?) A gombaölő szerek miatt (lehet) egészségkárosító a citrusok héja, ami mosással sem távolítható el. Aztán mindenki döntse el maga, hogy vállalja-e a kockázatot. Én a bio termékekben nem bízok, főleg, ami messziről kerül ide, úgy hogy majd saját citromfát nevelek:-) Van, csak még nem terem. Üdv. Meli

Gerdi
Gerdi / Gerdi Tue, 2011-06-21 11:36

Szia, Ildi! Nahát, én még nem találkoztam ilyen felirattal, de biztos, utánanézek. És ezt csak most mondod? Üdv. Meli

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-06-21 09:19

Kedves Gerdi!
Nagyon jó ötlet, köszönöm szépen, tényleg sokszor azért nem megyek bele a kitalált aznapi süti megsütésébe, mert nincs citromom, és anélkül nem megy, ...:-))
Elmentve:-))
Szép napos napot kívánok mára!
Éva-Anyóca

Gerdi
Gerdi / Gerdi Tue, 2011-06-21 11:39

Kedves Anci, Éva-Anyóca és Szitka! Szívesen:-) Anyósomnak is átadom a köszönetet. Most megnézem, tényleg mérgező-e a citrom héja. Ki tud még erről? Üdv. Meli

78
citrom 3 db
cukor 6 ek