Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bodzaszörp Hossó Anitától

Bodzaszörp Hossó Anitától
Bodzaszörp Hossó Anitától
40 perc / előkészület: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon-nagyon régen kaptam ezt a bodzaszörp (vagy üdítő) receptet egy barátomtól. Mivel nem kellemes emlékek kötődnek eme személyhez, így valahogy ódzkodtam nekiállni az ital elkészítésének. Az idén „vendégként” megjelent egy bodzabokor a kertünk végében, és hát mivel a gyermekeim 2/3-a szereti a bodza szörpöt, így elkészítettem… A történet további része itt olvasható.

hozzávalók / 4 adag

5 literes üveghez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Lehetőség szerint vegyszer- és autómentes helyen szedjük a bodzavirágainkat, tehát forgalmas utak szélei kizárva a bodzalelőhelyekből. 
  2. A bogarakat próbáljuk leszedegetni a virágokról, nem ajánlott megmosni, mert így a virágzat értékes részeit (virágpor) veszítjük el. A virágpor biztosítja a finom ízét a szörpnek. Aki mégis nyugodtabb attól, ha lemossa, akkor próbálja ezt minél kíméletesebb módon megoldani.
  3. 2-3 evőkanál cukrot karamellizáljunk, majd ha teljesen folyékony, akkor öntsük fel egy kevés vízzel (össze fog ugrani a karamell, nem kell megijedni!), majd addig főzzük kevergetve, amíg teljesen fel nem oldódik az összeállt karamell.
  4. A citromokat forró, folyó víz alatt sikáljuk meg, majd vágjuk karikákra.
  5. Egy széles szájú befőttesüvegbe tegyük bele a cukrot, amit összekevertünk a citromsavval, öntsünk rá vizet, és kavargassuk oldódásig. Majd öntsük hozzá a karamellizált cukros vizet. Tegyük bele a bodzavirágokat, a citromkarikákat, öntsük fel az üveg tetejéig vízzel.
  6. Tegyük hűvösebb helyre, időnként kavargassuk meg, 24 órán át érleljük.
  7. 1 nap múlva szűrjük le, és töltsük üvegekbe. Vízzel, szódavízzel, ásványvízzel ízlés szerinti arányban hígítva fogyasszuk (nem lesz túl édes). Hűtőben tároljuk az elkészült szörpöt.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 176
elküldve: 4
receptkönyvben: 144
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: italok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karamellizált bodzaüdítő, házi szörp bodzából, bodzás ital

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

794
bodzavirág 10 db
cukor 80 dkg
citrom 3 db
citromsav 7 g