Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bodzaszörp

Bodzaszörp
Bodzaszörp
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (50)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kellemes kirándulás finom "mellékterméke" lehet ez a zamatos, üdítő szörp. Igyekezzünk forgalmas utaktól távol szedni a virágot, és lehetőleg napsütött időben, mert akkor még intenzívebb az íze.
A kész szörpöt a hűtőszekrényben tároljuk.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vizsgáljuk meg, hogy a virágzatokban nem bújt-e meg egy-két bogár, majd folyó vízzel gyorsan mossuk át.
  2. Tegyük a vizet egy zárható tálba és ebbe rakjuk bele a cukrot meg a virágokat.
    A citromok felét facsarjuk ki és keverjük bele, a másik felét mossuk meg és vékony karikákra vágva tegyük bele a tálba.
  3. Pár napig néha-néha keverjük meg a szörpöt, amíg a cukor feloldódik benne, majd szűrjük le és tegyük üvegekbe.
    Ízlés szerinti higításban fogyasszuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 247 607
elküldve: 22
receptkönyvben: 1 053
elkészítve: 29/38
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
elkészítési idő: 5-15 perc
kategória: italok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

Hozzászólások (50)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sass5803
sass5803 Wed, 2015-05-20 18:45

Elnézést, hogy ide írom, de úgy gondolom ezt a receptet meg kel osztanom Az szerintem igazi bodzaszörp a következő. ( ezen az oldalon találtam pár éve)
Hozzávalók;
1 vödör bodzavirág ( 10 l. vigyázat!!, nem gyalogbodza hanem csak a fás szárú)
6 liter víz
4 kg cukor
5 db citrom
100 gr citromsav
3 kávéskanál nátrium benzoát
Élkészítése;
5 liter vízben melegítés közben feloldom a 3,5 kg cukrot, a maradék 0,5 kg cukrot egy edényben felteszem és lekaramelizálom, a maradék 1 liter vízzel felöntöm ( én forró vízzel öntöm föl, hogy ne legyen a "csillagok háborúja" annyira, majd kevergetve természetesen tovább melegítve feloldom kb. 4 perc. Ezt követően a két levet összeöntöm és beleteszem a citromsavat, és együtt még főzőm- hevítem egy kicsit 5-6 perc, majd hagyom kihűlni. Ezt követően a nátrium benzoátot forró vízben feloldom és a hideg léhez öntöm. Már mindjárt végzünk, csak bodzavirágokat kell beletennünk, és a karikára vágott citromot (5 db). 5-6 napig érleljem és kevergetem, majd üvegekbe töltöm. Fontos; nagy szél, illetve az eső kimoshatja , vagy kiverheti a virágokból a virágport ami a mii ízesítő arománk, ezért arra figyeljünk, hogy mindig a sárga virágpor bent legyen a gyűjtött alapanyagban.
Tisztelettel,
Sass58

orbanne
orbanne Wed, 2014-05-07 17:09

10eve keszitem a bodzaszorpot, mar az iden is a 10.adagot keverem be. Evente 50-60 litert keszitek. Javaslom kiprobalasra! Ime a recept: Hozzavalok:35-40 bodzatanyer, 2liter viz, 3kg kr.cukor 10dkg citromsav- gyogyszertarbol, mert a boltban 3x-os az ara- 1mokkaskanal Na-benzoat /5l szorp lesz belole/. A vizet osszekeverem a vizzel hozzaadom a citromsavat es a Na-b.-ot, beleteszem a bodzaviragokat / nem szabad megmosni/.Felszeletelve a citromot is hozzaadom.Osszekeverem 1hetig hagyom allni, gyakran megkeverem, majd leszurve uvegekbe toltom.

orbanne
orbanne Sun, 2014-05-11 08:48

Elnezest kerek a "feluletessegemert".Mindossze 1db citromra van szukseg, hogy kivalo szorpot keszitsunk.

limike
limike Sat, 2014-05-10 21:22

Szeretném megkérdezni, hogy hány db citromot teszel bele, mert az kimaradt a leírásból. Köszi!

Shephard
Shephard Tue, 2013-05-28 22:07

Szia,
nagyon finom, bár szerintem sok bele a citrom, ha minden citrom benne van a végéig inkább citromos mint bodza ízű, így félidőben csak 1 citromot hagytam már benne és a sok bodzát, így kellemes ízű lett, bár inkább italnak mondanám, mert ha higítva van, elveszik az íze, így inkább bodza italként iható, de annak isteni :) :)

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2013-06-06 03:01

kedves Shephard, en kepes vagyok a 10%-os almalevet is higitani, szoval nekem magaban nagyon edes lenne ;-)

killercsaj
killercsaj Sat, 2012-05-19 15:01

A virágokat én is megmostam, mert nincs kedvem pókhálós és bogaras szörpöt készíteni, inkább legyen kicsit íztelenebb, de kevésbé bogaras, mint fordítva... :) Köszi a receptet, éppen most tettem be a hűtőbe, kb. hány nap kell neki? (Már alig várom, hogy megkóstoljam!!)

dimitro
dimitro Mon, 2011-05-30 15:45

Köszönöm!!! Végülis tök mindegy, csak finom legyen:)

dimitro
dimitro Mon, 2011-05-30 13:20

Sziasztok, elnézést előre az érthetetlenségért, nem készítettem még szörpöt. Jól gondolom, hogy ennek a receptnek a végterméke nem egy nagyon sűrű szirupos állagú szörp lesz, hanem gyakorlatilag egy kész bodzalé? A cukor mennyiség emiatt gondolom...Egyébként már elkészítettem ma reggel, hihetetlenül jó illata van!!!

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2011-05-30 14:31

kedves Dimitro!
tényleg nem a szirupos szörpök egyike, de azért én még ezt is higítani szoktam.
üdv,
toma

kativan
kativan Mon, 2011-05-23 17:10

 
A szörp lényege pontosan a virágporban rejlik, amit Te az elején forró vízzel lemosol a virágról. TILOS MEGMOSNI A BODZAVIRÁGOT! Rengeteg aroma vész így kárba. Ha van rajta bogár le kell szedni kézzel. Bocs az okoskodásért...

Ui.: lehetőleg nem a forgalmas út mellett kell szedni, ahol az autók pora ül a növényen és akkor bátran fogyasztható mosás nélkül

drkotasz
drkotasz Thu, 2014-05-22 11:39

Maximálisan egyetértek!
Én a leszedett bodzavirágot adagokra osztom és lefagyasztom, így még, ahogy volt is rá példa , szilveszterkor is tudok bodzaszörpöt készíteni!

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2011-05-23 18:25

kedves Kativan!
no problem. tudom, hogy a lehető legtöbb virágport kell megmenteni, de azért én mégis átmososm kicsit a fejeket. lehet, hogy csak a lelkem megnyugtatása végett ;-)
köszi a post-ot!
üdv,
toma

Storno
Nyanyula / Storno Sat, 2010-05-29 22:06

figyelmetlen vagyok így este 10-kor. :) az előző kérdésemet vedd figyelmen kívül! :)
üdv.
Ági

Storno
Nyanyula / Storno Sat, 2010-05-29 22:04

Nagyon jó a recept, én már szervezem a kirándulást :) a kérdésem az lenne, hogy meg tud-e ez romlani és ha igen, lehet-e tartósítani valahogy?mert akkor szednék vagy 24 tányérnyit. :) előre is köszönöm!

Ági

Édua
Édua / Édua Fri, 2010-05-28 15:00

elkészítettem a bodzalevet, de cukor helyett sztíviát (természetes édesítő) használtam. a végén még lehet bele tenni egy kevés mézet. nagyon finom lett :)

2 liter víz
4 tányér bodzavirág
1 csapott kávés kanál sztívia por
4 evőkanál citromlé

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2010-05-25 14:42

úgy látom, pontosan egy év kihagyással, de folytatom a sort ;-)
köszi mindenkinek!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-05-24 02:12

most csinálok először bodzaszörpöt és lenne néhány kérdésem. a cukor mitől oldódik fel a vízben? nem jó ha forrásban lévő vízbe teszem, hogy elolvadjon? csak azután kell hűtőbe tenni, hogy leszűrtük? nem romlik meg szobahőmérsékleten? meddig áll el a hűtőben? köszönöm szépen a segítséget, és gratulálok a népszerű recepthez! Lilianah

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2010-05-25 14:41

kedves Lilianah!
örülök, hogy elnyerte a tetszésedet ez a recept.
nincs szükség forrázásra, hisz annál jobb, minél tovább érik a bodza összetéveszthetetlen zamata.
én rögtön a hűtőszekrénybe teszem - még ott is van elég ideje, hogy elolvadjon benne a cukor - míg édesanyámnál mindig a spájz hűvösében készül. igazad van, a szobahőmérsékleten sokkal hamarabb megerjedhet, így célszerű valamelyest hűteni.
azt hiszem nálunk még sohasem kellett, hogy eláljon a hűtőszekrényben, mert azonnal elfogy, bármekkor adaggal is készítek, de biztos vagyok benne, hogy egy-két hétig simán kibírja.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-05-23 13:46

Kedves Bodzások!

Legkönnyebb elrakni télire a bodzavirágokat, ha megvan száritva, utána szellős zacskóban

fel kell akasztani, majd lehet teát, vagy bodzaszörpöt késziteni belőle.

Száritani nem a napon szabad!

szibur
szibur Wed, 2010-05-12 19:54

Jó a recept!Sikerült lefagyasztani a bodza virágot?Egyébként van télire elkészíthető szörp recept is.Annyival macerásabb,hogy lekel forrázni a virágot a cukros vízzel,mehet a citrom,citrompótló.Majd a leszűrt lébe késhegynyi nátrium benzoát,steril üvegekbe szorosan lezárva tároljuk.
Bocsi,hogy kérés nélkül receptet is írtam.

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-05-13 10:14

kedves Szibur!
nem kell itt restelkedned, sőt nagyon szépen köszönjük a receptet! esetleg saját magad is kopróbálhatod a publikálást ezen az oldalon. nagyon izgalmas hobby ;-)
üdv,
toma

szibur
szibur Thu, 2010-05-13 19:27

Kedves toma!
Örülök,hogy elnyerte a tetszésed a receptem.
Köszönöm a biztatást,lehet egyszer veszem a bátorságot,de addig is"ha kipróbálod és elnyeri tetszésed"tedd fel az oldaladra.
Kíváncsian várom a fagyasztott virágok,eredményét!
Szép estét!
Üdvözlettel:Szilvia

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-05-12 16:56

Kedves Többiek!

Csak a bodzaszörp fagyasztáshoz szólnék hozzá:
Egy barátnőm az elkészített bodzaszörpöt fagyasztotta le télire kiürült papírdobozos visszazárható üdítősdobozban.
Üdv
Éva

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-05-13 10:10

kedves Éva!
kösz az ötletet. jó, hogy az eszembe juttattátok a fagyasztott bodzavirágaimat, mert bizony azok szép lassan megérték az ideit a hűtőládában.
lehet, hogy el kéne készítenem?
üdv,
toma

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2009-05-25 19:46

Nem hallottam eddig, Toma, de nem rossz az ötlet!
Az asszonyok a piacon szárítják a bodzavirágot, ez a hagyományos módszer a téli eltevésre. A fagyasztás nyilván jobban megőrzi az értékeket.
Próbáld ki, mi baj lehet?
Ildikó

Ui.: legfeljebb majd medgint diffundálsz - vagy sem....
Annyira jó fej vagy, Toma!

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2009-05-26 05:24

akkor kipróbálom ezt a fagyasztásos módszert. majd egy fél év múlva beszámolok az eredményéről ;-)
köszi a bíztatást, na meg a recepteket! nem tagadom, hogy a kedvenceim közé tartoznak.
további jó főzőcskézés!
xxx
t

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2009-05-25 07:25

Szia Toma!
Sokaknak segítettél bodzaszörpöt készíteni, látod! Remélem örülsz a sikerednek, én nagyon!
Az én mézes receptemet is sokan olvasták és sokaknak adott útmutatást az is.
Erre gondoljunk, ezért fáradozunk! Boross kollega kedvéért javítsd ki az 'elolvad'-ot 'feloldódik'-ra, igaza van, hagy örüljön ő is a sikerének :)
Ölellek: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-05-26 11:10

Kevdes HARMATH Ildikó, légyszi oszd meg velem a bodzaszörpös mézes recepted
Köszi
Éva

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2009-05-25 08:56

kedves Ildikó!
nagyon köszi. javítottam a diffundálást ;-)
néha már azt gondolom, hogy túlzás ez a siker. a hétvégén a szüleimet látogattam vidéken, úgyhogy megint begyűjtöttem egy jó nagy adag virágzatot, úgyhogy már készül a hűtőszekrényben az újabb adag.
csak azt sajnálom, hogy nem igazán lehet elraktározni ezt az ízt. bár az egyik kollégám azt mondta, hogy fagyasszam le a virágot, mert a szörp szempontjából úgyis a virágpor a lényeg. Te hallottál már ilyesmiről?
előre is köszönöm!
xxx
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-05-24 23:48

"Pár napig néha-néha keverjük meg a szörpöt, amíg a cukor elolvad benne..."

Hát, ha a cukor elolvadna benne, akkor nagyon forrónak kellene lennie a szörpnek!
Így jobb híján csak feloldódni tud benne...

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sun, 2009-05-17 10:12

2009. május 16-án is ez a recept volt a legnézettebb és ezzel az elmúl 30 nap legnézettebb receptje is lett, gratulálunk.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-05-12 19:20

Kedves Zederta!
Sok bodzaszörp receptet néztem már meg, ez a recept nyerte el a tetszésem teljesen. Köszönöm!

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2009-05-11 20:28

kedves Nosalty!
nagyon örülök, hogy ennyire tetszett a recept. hajrá mindenkinek, itt a bodza-szezon!
üdv,
toma

419
bodzavirág 8 db
nádcukor 400 g
citrom 6 db
víz 4 l