Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Friss házi tészta

Friss házi tészta
Friss házi tészta
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A friss házi tészta rengeteg féle variációban felhasználható. Jó, ha rendelkezünk tésztanyújtó géppel, de ha nincs, akkor se szomorkodjunk, ez esetben csak egy nyújtófa kell.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Legjobb, ha mindig frissen készítjük, de frissentartó fóliába csomagolva, lefagyasztva pár hétig eltartható.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a sót a tojásokkal, a tojássárgákkal, és az olajjal együtt robotgépben dolgozzuk össze addig, amíg morzsalékos nem lesz. Fontos, hogy a tésztának nem szabad töredeznie, de ha mégis előfordulna, dolgozzunk még rajta a gépben. Ezután lisztezett deszkán dagasszuk egyneművé, simává - nem szabad ragacsosnak lennie. Frissentartó fóliába csomagolva pihentessük egy-két órát.
  2. A könnyebb nyújthatóság érdekében a tésztalabdát osszuk 8 kis cipóra, majd mindegyik cipót nyújtsuk 4-5 mm vastagságú téglalapra.
  3. Ezután a lapokat a tésztanyújtó gépben -a legvastagabb állástól a legvékonyabbig- hajtsuk át.
  4. Legvégül a receptnek megfelelő formára, alakra, méretre alakítjuk a tésztánkat.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 472
elküldve: 1
receptkönyvben: 124
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Fehér Attila

Mióta szakács: 2010.09.01.
4 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tészta házilag, házi tészta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vadgesztenye
vadgesztenye Tue, 2014-11-11 12:18

Kedves Attila! A gyúrt tészta csak az utóbbi időben "kap" ennyi tojást. Ez az étel az egyik legolcsóbb étel volt. A levestészta az ami tiszta tojással készült. (só nélkül, mert a szárított tészta , ha sós megnyirkosodik és megromlik) A nagyanyám úgy mondta , hogy fél tojáshéj vizet még elbír, és olyan keményre kell meggyúrni , hogy egyszeri lisztezéssel ki lehessen nyújtani. A kezünk melege által szikkad szárad, és utána szikkasztani, annyira, hogy ne törjön a vágásnál. Így kapunk nagyon vékony cérnametéltet. Selyempapírral bélelt papírdobozba sokáig eláll. Az így készített tésztát bátran befőzhetjük a levesbe, mivel nem lisztes így a leves "tiszta" marad.
A főételként fogyasztott metélt, vagy kockatészta készítéséhez nem kell sok tojás. A metélthez 2 db is elég 1 kg liszthez 2/3 rész rétesliszt 1/3 rész simalisz víz és só jó keményre gyúrni, vékonyra nyújtani és majdnem gyufaszálnyira aprítani. A kockatésztánál a liszt aránya fordított kevesebb rétes, több simaliszt. Kisodrás után ezt is szikkasztani és tetszés szerinti kockára, vagy rombuszra vágni. Ezeket a nyújtás alatt lehet szükség szerint lisztezni,hogy az aprításkor ne ragadjon össze. Tiszta tojással csak a levesbetéteket gyúrjuk. A többi tésztához kell a víz, nem csak a spórolás, hanem az állaga miatt .
Üdvözlettel:Erzsi

attilafeher
Fehér Attila / attilafeher Thu, 2010-09-09 16:02

Szia Éva!

Az "ősi képlet", mely szerint 10 dkg liszthez egy egész tojást adunk.
Ehhez jön még a tojássárgája, amely gyönyörű színt is ad, valamint a tészta állagát is javítja.

Attila

torpi
torpi Thu, 2010-09-09 13:30

Kedves Attila! Igazat kel adnom Evanak, magam minden heten keszitek itthon friss tesztakat, levesbe.Meg kel mondanom hogy en olajat sem teszek bele, sot meg sot sem, hanem tojast, megpedig ugyanugy ahogy Eva irta 8 tojas , 1 kg liszt, es ha kell nagyon keves vizet, amugy kiszarad belole.Meg regiesen elnyujtom magam es deszkan szikkadas utan kessel vagom, bar van gepem de mire azzal kinyujtanam addigra vegzek az egesz tesztaval.Udv.Valeria

Szeva50
Szeva / Szeva50 Thu, 2010-09-09 12:56

Kedves Attila! Ez milyen recept? Igaz, hogy nem vagyok profi a témában, de nekem úgy tanították, hogy pl. a 8 tojásos tészta = 1 kg liszt+8 tojás + stb... Akkor a 1/2 kg lisztbe beledolgozni 10 tojást nem nehéz? Ehhez csukló vagy motor is kell. Üdv: Éva

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-09-09 13:08

Szia Éva!
Mi is szokszor csináltuk otthon így, hogy az ún. 8 tojásos mellé még toltunk bele tojássárgáját - még finomabb lett, mint a sima. Összedolgozni pedig csak annyira nehéz, mint a többi tésztát általában. Minél több a tojás, annál lágyabb a tészta, de hát akkor is meg kell vele dolgozni. :-)))
Üdv:
Eszter
Külön tetszik a kép, hogy fekete-fehér. Olyan igazán régies....

702
finomliszt 550 g
tojás 4 db
tojássárgája 6 db
olívaolaj 2 ek
1 csipet