Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Báránytorta ladybugtól

Báránytorta ladybugtól
Báránytorta ladybugtól
120 perc / előkészület: 90 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az évfordulónkra készült a barátommal. (: Nagy sikert aratott, megérte a fáradozást!

hozzávalók / 4 adag

A piskótához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A kakaós piskóta: 

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  2. A cukrot az egész tojásokkal habbá verjük, ez beletelik néhány percbe, majd a végén belekerül az ecet is.
  3. A lisztet 3 részletben rászitáljuk a habra, és villával óvatosan beleforgatjuk a tojásos keverékbe.
  4. Az olajat is hozzáadjuk, óvatosan elkeverjük.
  5. Az alján kavajazott sütőformába (nálam itt bárány alakú) öntjük. (Szerintem meg lehet sütni egy kisebb tepsiben is, és a kész piskótát formázni, de ez azért jóval macerásabb.)
  6. A sütőbe téve 5 perc után levesszük a hőfokot 150-180 fokra, és legalább 25-30 percig sütjük, majd a sütőben hagyjuk kihűlni, mert másképpen összeesik. Mikor a piskóta már teljesen kihűlt, ez lehet akár másnap is, kettévágjuk.

A krém :

  1. A mascarponét a fele porcukorral simára keverjük.
  2. A habtejszínt (ami jól le van hűtve) habbá verjük habfixálóval, és a végén hozzáadjuk a porcukor másik felét, majd a vaníliát.
  3. A kettőt óvatosan összeforgatjuk, nehogy összetörjön a hab. Egy kis tálba 3 ek krémet félreteszünk.
  4. A meggybefőttről leöntjük a levét, és amennyire csak lehet, a meggyekből kinyomkodjuk a maradék levet.
  5. A krém nagyobbik részéhez keverjük.

A torta összeállítása : 

  1. A piskótát megtöltjük a krémmel (ha nagyon soknak látjuk, ne tegyük bele az egészet, magában is nagyon finom! (:)  
  2. Ráhelyezzük a második piskótalapot és a tetejét a félretett krémmel kenjük be, de csak vékonyan! Egy jó fél órára a hűtőbe tesszük, hogy lehűljön.
  3. A marcipánt elosztjuk, méghozzá 1/3-ad (ezt színezhetjük), 2/3 -ad arányban. 
  4. A nagyobbik részt két folpack között nyújtjuk ki, mivel így nem ragad sem a deszkához, sem a nyújtófához. Porcukrot, lisztet nem teszünk hozzá, mert ettől rettengő keménnyé válik. 2-3 mm vékonyra nyújtjuk.
  5. Az egyik folpackot eltávolítjuk, és a lehűtött piskótára borítjuk a marcipánt. Ekkor vehetjük le a másik fóliát.
  6. A torta formáját követve szépen rásimítjuk a marcipánt, majd a felesleget levágjuk.
  7. A maradék 1/3-ad marcipánnal pedig kidíszítjük. (Én megszíneztem a marcipánt, és úgy díszítettem, de ehhez nagyon fontos, hogy ne folyékony színezőt használjunk, mert a marcipán attól használhatatlanná válik! Én ételszínező pasztát használtam!) Ezután már csak egy dolgunk van, megenni! Jó étvágyat hozzá.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 213
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

ladybug

Mióta szakács: 2012.01.27.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

marcipános torta, bárányos formatorta, mascarponekrémes torta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2012-04-18 09:15

Szia Ladybug! :D Nagyon aranyos lett a torta! Ügyes vagy! Én húsvétra kaptam egy ugyanilyen bárány sütőformát. "Állati"jópofa.:) Fel is kéne avatnom... Üdv: Ági

ladybug28
ladybug / ladybug28 Wed, 2012-04-18 14:50

Köszönöm szépen a dicséretet! (: Mindenképpen avasd fel , nagyon aranyos lesz a piskóta is ha csak simán olyat sütsz benne , teljesen jól kihozza a formáját a báránynak ! (:

1724
tojás 8 db
cukor 24 dkg
finomliszt 24 dkg
ecet 1 tk
napraforgó olaj 2 ek
cukrozatlan kakaópor 1 ek
mascarpone 25 dkg
habtejszín 2 dl
vanília 1 csipet
habfixáló 1 csomag
porcukor 5 dkg
meggybefőtt 350 g
marcipán 50 dkg