Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Báránysült nyárson

Báránysült nyárson
Báránysült nyárson
350 perc / előkészület: 80 perc sütés: 270 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kilencvenes években nagyon sokat jártunk Horvátországba, különös tekintettel Pag szigetére. Ez a térség két dologról híres: a sajtjáról (Paski Sir), valamint a nyárson sült bárányról. (Paski Janjetina).  A bárányok életük során a tenger felőli kopár hegyoldalakon bóklásznak élelem után kutatva, így egész kicsiny koruktól kezdve a sós levegőn tartózkodnak. A só a szó szoros értelmében átjárja a húsukat még éltükben, így különlegessége az, hogy még a sütéskor sem használnak hozzá semmilyen fűszert vagy további sózást, a sült mégis tökéletes.
A mi esetünkben időnként kizárólag sóval ízesítjük az egész bárányt, valamikor pedig az említett házi fűszersóval.
Mindkét esetben a siker garantált! :o)

hozzávalók / 12 adag

A bárányhoz

A kenéshez

ajánlat

A báránysülthöz nem ajánlok külön köretet, hiszen a lehetőségek tárháza végtelen, különösen a nyári időszakban.
Általában friss salátákkal, ropogós, vastag héjú házi kenyérrel szoktuk fogyasztani.
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bárányt hentessel készíttessük el a vágás napján, és tisztítva vegyük meg.
  2. A fűszersóhoz a friss rozmaringleveleket aprítsuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze, majd keverjük össze a sómennyiség 2/3-ával. Ezzel dörzsöljük be alaposan a bárány belsejét. A maradék sót tegyük félre. Ízlés szerint használhatunk még (frissen) őrölt  feketeborsot is.
  3. A bárányt erősítsük a nyársra a malachoz hasonlóan: a gerincnél, lapockánál és a comboknál rögzítsük, majd ezek után vékony dróttal varrjuk össze a felvágott hasi részt, hogy a gőzök ne távozzanak el sütéskor.
  4. Közvetlen a sütés előtt kenjük be a bőrét  zsírral, majd a maradék sóval szórjuk meg.
  5. A malacsütéshez hasonlóan kb. 2-3 kg parázzsal kezdjük el sütni a bárányt, ügyelve a bőrhólyagosodásra, illetve arra, hogy az első 2-3 órában ne adjunk túlzottan nagy hőt alá. Az induló mennyiségű parazsat kell frissítenünk, akkor a bőr nem fog idő előtt megsülni, míg a belseje nyers marad.
  6. Olvasztott zsírba mártott szalonnával, illetve olvasztott zsírba mártott ecsettel kenegessük a bőrét a sütés során.
  7. A sütési idő felétől kissé fokozhatjuk a parázs hőjét, de ne túlozzuk el, ne siettessük a sülést.
  8. Kilónként kb. 20-25 perc sütési idővel számoljunk.
  9. A sütés végeztével kb. 15 percet pihentessük, majd darabolhatjuk a bárányt. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 10 360
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
167 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
alkalom: húsvét
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: nehéz
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

nyárson sült bárány fokhagymás-rozmaringos fűszersóval ízesítve, rozmaringos-fokhagymás egybesült bárány

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

prunoki
prunoki Sun, 2013-07-14 19:32

Szia,

Tudnál abban segíteni, hogy hol lehet hozzájutni pl. egy ilyen bárány egészben sütéséhez praktikus faszenes sütőhöz? Illetve a bárány beszerzés is érdekelne (Budapest és környéke).

Köszi,

Krisztián

Thris
Thris / Thris Tue, 2011-01-18 15:31

Kedves Kornél!
Gondoltam mivel egész bárányt sütöttél esetleg tudnál nekem abban segíteni, hogy hol vásárolhatok báránybelsőségeket Magyarországon. Eddig sajnos nem sok sikerrel jártam a boltokban ill. tenyésztőknél sem.

Köszönettel:
Andi

salumeria
Kornél / salumeria Tue, 2011-01-18 16:06

Kedves Andi,
Van egy barátom a nagyvásárcsarnokban, húsüzletet visz.
Mindig van nála bárány, borjú, stb. kurrensebb hús is. Feltehetően ő be tudja szerezni. Nyilván volumen függő is a dolog, illetve hogy van-e nála más részről is igény. Mindenesetre egy próbát sztem megér. Ha adsz egy címet, Mailen átküldöm a számát.

3578
bárányhús 12 kg
rozmaring 0 ízlés szerint
fokhagyma 3 fej
25 dkg
mangalica zsír 100 dkg
füstölt szalonna 25 dkg