- 15% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 28% Zsír
A bárányhoz
-
1000g bárányhús2670 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
21g só0 kcal
-
83g mangalica zsír752 kcal
A kenéshez
-
21g füstölt szalonna136 kcal
- 15% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 28% Zsír
A bárányhoz
-
12000g bárányhús32040 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
180g fokhagyma241 kcal
-
250g só0 kcal
-
1000g mangalica zsír9020 kcal
A kenéshez
-
250g füstölt szalonna1638 kcal
- 15% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 28% Zsír
A bárányhoz
-
87.7g bárányhús234 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
1.3g fokhagyma2 kcal
-
1.8g só0 kcal
-
7.3g mangalica zsír66 kcal
A kenéshez
-
1.8g füstölt szalonna12 kcal
- 15% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 171 g
Zsír
-
Összesen 313.8 g
-
Telített zsírsav 133 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 133 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 818 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10926.9 g
-
Cink 34 mg
-
Szelén 200 mg
-
Kálcium 150 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 224 mg
-
Foszfor 1639 mg
-
Nátrium 8662 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 619.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 24 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 85 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 62 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 181 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
- 15% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2051.9 g
Zsír
-
Összesen 3765.6 g
-
Telített zsírsav 1592 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1596 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 337 g
-
Koleszterin 9815 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 131123 g
-
Cink 405 mg
-
Szelén 2405 mg
-
Kálcium 1803 mg
-
Vas 193 mg
-
Magnézium 2691 mg
-
Foszfor 19663 mg
-
Nátrium 103945 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 7434.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 18 mg
-
B12 Vitamin: 289 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 1020 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 27 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 744 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2167 micro
-
Kolin: 535 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
- 15% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 27.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 958.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 144 mg
-
Nátrium 760 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 54.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
A bárányhoz
-
12 kg bárányhús
-
3 fej fokhagyma
-
25 dkg só
-
100 dkg mangalica zsír
A kenéshez
-
25 dkg füstölt szalonna
Elkészítés
A bárányhoz
- A bárányt hentessel készíttessük el a vágás napján, és tisztítva vegyük meg.
- A fűszersóhoz a friss rozmaringleveleket aprítsuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze, majd keverjük össze a sómennyiség 2/3-ával. Ezzel dörzsöljük be alaposan a bárány belsejét. A maradék sót tegyük félre. Ízlés szerint használhatunk még (frissen) őrölt feketeborsot is.
- A bárányt erősítsük a nyársra a malachoz hasonlóan: a gerincnél, lapockánál és a comboknál rögzítsük, majd ezek után vékony dróttal varrjuk össze a felvágott hasi részt, hogy a gőzök ne távozzanak el sütéskor.
- Közvetlen a sütés előtt kenjük be a bőrét zsírral, majd a maradék sóval szórjuk meg.
- A malacsütéshez hasonlóan kb. 2-3 kg parázzsal kezdjük el sütni a bárányt, ügyelve a bőrhólyagosodásra, illetve arra, hogy az első 2-3 órában ne adjunk túlzottan nagy hőt alá. Az induló mennyiségű parazsat kell frissítenünk, akkor a bőr nem fog idő előtt megsülni, míg a belseje nyers marad.
- Olvasztott zsírba mártott szalonnával, illetve olvasztott zsírba mártott ecsettel kenegessük a bőrét a sütés során.
- A sütési idő felétől kissé fokozhatjuk a parázs hőjét, de ne túlozzuk el, ne siettessük a sülést.
- Kilónként kb. 20-25 perc sütési idővel számoljunk.
- A sütés végeztével kb. 15 percet pihentessük, majd darabolhatjuk a bárányt.
- Sütés ideje: 270 perc
- Receptkönyvben: 8
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 11467
- Feltöltés dátuma: 2010. február 09.
Ajánló
A báránysülthöz nem ajánlok külön köretet, hiszen a lehetőségek tárháza végtelen, különösen a nyári időszakban. Általában friss salátákkal, ropogós, vastag héjú házi kenyérrel szoktuk fogyasztani.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
A kilencvenes években nagyon sokat jártunk Horvátországba, különös tekintettel Pag szigetére. Ez a térség két dologról híres: a sajtjáról (Paski Sir), valamint a nyárson sült bárányról. (Paski Janjetina). A bárányok életük során a tenger felőli kopár hegyoldalakon bóklásznak élelem után kutatva, így egész kicsiny koruktól kezdve a sós levegőn tartózkodnak. A só a szó szoros értelmében átjárja a húsukat még éltükben, így különlegessége az, hogy még a sütéskor sem használnak hozzá semmilyen fűszert vagy további sózást, a sült mégis tökéletes. A mi esetünkben időnként kizárólag sóval ízesítjük az egész bárányt, valamikor pedig az említett házi fűszersóval. Mindkét esetben a siker garantált! :o)