Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Babakeksz

Babakeksz
Babakeksz
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A képen látható édes macikekszek nem az én érdemem. Egy kedves kismama barátnőmtől kaptuk ajándékba, recepttel együtt:-). A gyerekek imádni fogják, főként, ha hasonló játékos figurákat gyártunk nekik.
Zárt dobozban 2-3 hétig is eláll. Feltéve, ha...

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Tipp:
Ha a vaj helyett Liga margarinnal készítjük, a tej helyett pedig tápszerrel, már az első szülinap előtt is csemegézhetik az apróságok.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet felforrósítjuk és a rizslisztet leforrázzuk vele.
  2. A vajat a többi hozzávalóval kikeverjük, majd a tejes rizzsel tésztává gyúrjuk.
  3. Letakarva 1 órát pihentetjük a tésztát.
  4. Rizsliszttel hintett deszkán, vagy sütőpapíron kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.
  5. Vajazott sütőpapírra rakjuk, tetejüket felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben megsütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 41 753
elküldve: 6
receptkönyvben: 390
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
babakonyha: baba 12-18 hónap
alkalom: karácsonyi gasztroajándék
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

keksz babáknak

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

0Lulu0
0Lulu0 Mon, 2012-08-06 14:25

Sziasztok!
Az érdekelne, hogy miért kell a rizslisztet itt leforrázni? Van valami speciális oka? Esetleg így könnyebben emészthető? Más rizslisztes recepteknél nem látom, hogy le kellene forrázni. Előre is köszönöm, Üdv.

petra
Petra / petra Mon, 2012-08-13 13:07

Szia Lulu,
Szerintem semmilyen különösebb oka nem lehet a rizsliszt forrázásának, mint hogy jól átjárja a nedvesség a lisztet, és könnyebb legyen a hozzávalókat összedolgozni.:-)
Üdv
Petra

Lillus-M
Lillus-M / Lillus-M Fri, 2012-03-30 22:34

Ne haragudj, nem akarok belekotyogni, de fruktózt még felnőttnek sem ajánlanék, nemhogy babáknak. A cukor egészséges alternatívája a xilit.

"A máj rögtön felszívja és gyorsan metabolizálja a fruktózt. Az emberek több ezer évig napi 16-20g fruktózt fogyasztottak, többnyire friss gyümölcs formájában. Ma kb. napi 85-100g fruktózt fogyasztunk, főleg hozzáadott cukor formájában. Ha a máj ilyen nagy mennyiségű fruktózzal szembesül, a lipogenezis (a glükóz zsírsavakká, trygliceriddé alakulása) folyamata felgyorsul. Ez csökkent inzulin érzékenységhez és a máj inzulin rezisztenciájához illetve glükóz intoleranciához vezet.
1976-ban, limitált inzulin termelés esetében a fruktóz "előnyének" tartották a "jobb" felhasználódást. Akkoriban a fruktózt a cukorbetegek számára jobb alternatívaként ajánlották. Azóta azonban megállapították, hogy ha meghaladja a totál energia bevitel 25%-át, akkor emelt vérzsír szintet és bélrendszeri tüneteket okoz."

blondpearl
blondpearl Mon, 2012-01-23 17:50

Ha olyan barnára hagynám sütni, mint a képen, akkor az már égett lesz, nem?!
Nektek is omlós, hogy gyakorlatilag az első harapástól széthullik?
Én vékonyakat csináltam, és kézzel lapítgattam el, mert hiába az 1 órás pihentetés, nem lehetett kiszaggatni, ragadós maradt :-(
Mellékesen a tej helyett tápszerrel csináltam, mert a babám még csak 10 hós.... de aztán rájöttem, hogy ezt nem is tudja enni, mert csak elől vannak fogai, és a keksz kemény lett.

Buzsu
Buzsu Fri, 2012-01-06 13:18

Kedves Jucci! Ha babának készíted, szerintem mindenképpen gyümölcscukrot (vagyis fruktózt) használj. A szőlőcukor, másnéven glükóz nagyon gyorsan felszívódik, és hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami gyors inzulintermelésre készteti a szervezetet. Ez pedig hosszútávon kerülendő, mivel jónéhány betegség kialakulásában szerepet játszik, a legismertebb talán a II. típusú diabétesz. A fruktóz is gyorsan felszívódik, de mivel szőlőcukorrá való átalakulása enzimes hatásra megy végbe, az átalakítás késleltető hatása miatt lassabban növeli meg a vércukorszintet, mint a szőlőcukor.
Ráadásul a fruktóz még a cukornál (répacukornál, vagyis a hétköznpi értelemben vett cukornál) is édesebb, így ugyanolyan édes íz eléréséhez kevesebb kell belőle (kb. 30%-al). Így nemcsak a babának egészségesebb választás, de a felnőtteknek is :)

Jucci
Jucci / Jucci Mon, 2011-09-26 23:38

Kedves Petra,Kedves Mindenki!
Szeretném megkérdezni,hogy gyümölcscukor helyett szőlőcukorral is elkészíthetem-e,illetve melyiknek mi az előnye hátránya?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Jucci

mome
mome Sat, 2011-01-08 12:22

Karácsonyra megcsináltam a 16 hónapos kislányomnak, élvezte ő is, segített szaggatni. :) Rizsliszt helyett zabpehelylisztet, és cukor helyett pedig mézet tettem bele. Kicsit nyers íze volt így, de a kislányom szerette.
Köszi a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-11-11 19:31

Megcsináltam a kekszet némi változtatással,kihagytam a tojást,kevesebb lisztet tettem,ahelyett kókuszreszeléket raktam bele,és több cukrot(nyírfacukrot),kinyújtani nem lehetett,de gombócoztam és ellapogattam a kezemmel,nekem nagyon ízlik,köszi a receptet.

YKata
YKata Thu, 2010-05-13 08:48

Szia! Még egy kérdésem lenne. Teljes kiőrlésű rozslisztből, valamint gyümölcscukor helyett nádcukorral is csinálhatom?

YKata
YKata Wed, 2010-05-12 21:18

Ma megcsináltam, tökéletesen összeállt a tészta, jók az arányok.
Megkóstoltam...hát, remélem a babának ízleni fog, mert nekem olyan mintha forgácsot ennék. :) Gyönyörű kis macikat, pipiket, lepkéket szúrtam ki a tésztából, tényleg aranyos lett. :))
Köszi a receptet!

petra
Petra / petra Tue, 2010-04-27 15:30

nem, elírás történt: 3-4 mm-re, javítjuk is!
köszi az észrevételt!!

YKata
YKata Tue, 2010-04-27 15:23

3-4 centiméter vastagra kell nyújtani? Ez biztos?

petra
Petra / petra Sat, 2010-03-06 23:18

kedves Zit,
barátnőm szerint zabliszttel is lehet készíteni (1 éves kor után), és teljes kiőrlésűvel is!

petra
Petra / petra Fri, 2010-03-05 12:31

40 dkg liszthez az a 3 ek cukor igazán nem sok...és annak is több, mint fele gyümölcscukor! nem egy édes keksz:-)
sok babáknak szánt készítményben jóval több cukor van, még olyanokban is, amire nem is gondolnánk, hogy cukor van benne

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-05 10:31

babakeksz cukorral??? hááát...

petra
Petra / petra Thu, 2010-03-04 08:45

pont ma délután találkozom a barátnőmmel, megkérdezem tőle, hogy mit javasol!

Zit
Zit / Zit Wed, 2010-03-03 14:47

Jaaaaj, már megint ilyen spéci alapanyagok... Zablisztem is van, teljes kiőrlésű is, de rizslisztem, na, az nincsen. Másmilyenből is el lehet ezt készíteni?? Ha igen, milyenből még? Tényleg várom a válaszod, Petra, és előre is köszönöm.

296
rizsliszt 40 dkg
vaj 8 dkg
tojássárgája 2 db
gyümölcscukor 2 ek
vaníliás cukor 1 ek
sütőpor 1 tk
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
tej 2 dl