r
Nosalty Logó

Aranygaluska sodóval

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Országh Kitti
Aranygaluska sodóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A sodóhoz

Összesen 853 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A sodóhoz

Összesen 5115 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A sodóhoz

Összesen 281 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    18.3 g

Zsír

  • Összesen
    40.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    199 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    595.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    191 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    227 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.7 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    245 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    240 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 853 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    109.7 g

Zsír

  • Összesen
    243.6 g
  • Telített zsírsav
    107 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    58 g
  • Koleszterin
    1197 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3571 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    234 mg
  • Kálcium
    1149 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    295 mg
  • Foszfor
    1362 mg
  • Nátrium
    498 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    616.4 g
  • Cukor
    203 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    179.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1470 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    545 micro
  • Kolin:
    768 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1441 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    333 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1002 micro
Összesen 5115 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    196.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.9 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 281 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A sodóhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálban átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat.
  2. Jöhet bele egy tojás, majd hozzáadjuk az előzetesen felfuttatott élesztőt.
  3. Nagyon alaposan összedolgozzuk, kidolgozzuk a tésztát, addig gyúrjuk, amíg nagyon szép, egynemű nem lesz. Másfél órát letakarva pihenni hagyjuk.
  4. Az idő leteltével diónyi darabokat szakítunk a tésztából, megolvasztott vajba forgatjuk, majd áttesszük a darált dióba, és itt is többször átforgatjuk.
  5. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformába adagoljuk, szorosan egymás mellé a tésztalabdacsokat. 180 fokon kb. 35 percig sütjük.

A sodóhoz

  1. Ezalatt elkészül a sodó. A tojássárgájákat a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a tűzhelyen langyosan forralt tejhez.
  2. Megvárjuk, míg felforr, közben hozzáadjuk a fél vaníliarúd kikapart magját. Ha besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről.
  3. Esetleg a maradék felvert tojásfehérjéből adhatunk hozzá egy keveset.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 862
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 194
  • Össznézettség: 133490
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Országh Kitti 34 recept

Ősrégi desszertünk, amiért minden télen megveszünk - meleg, puha, omlós tésztaszaggatványok, ami a hidegben, a korán sötétedő délutánokon különösen jólesik.

Hozzávalók

A tésztához

A sodóhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...