r
Nosalty Logó

Aranygaluska 6.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Becsei Ágnes
Aranygaluska 6.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 693 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 4156 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 348 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    35.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    726 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    183 mg
  • Nátrium
    364 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.8 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 693 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85 g

Zsír

  • Összesen
    214.9 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    83 g
  • Koleszterin
    309 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4355.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    193 mg
  • Kálcium
    564 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    287 mg
  • Foszfor
    1097 mg
  • Nátrium
    2185 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    473.1 g
  • Cukor
    76 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    131 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    489 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    488 micro
  • Kolin:
    254 mg
  • Retinol - A vitamin:
    480 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    107 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    342 micro
Összesen 4156 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    18 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    364.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    183 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    11 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 348 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tej egy részét meglangyosítjuk, teszünk bele 1 tk cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. (Én szoktam rá szórni a tetejére egy marék lisztet, hogy a kémiai hatás beinduljon.)
  2. A lisztet egy mély tálba tesszük, elmorzsoljuk benne a vajat, majd egy mélyedést csinálunk benne.
  3. A szélére szórjuk a sót, a mélyedésbe öntjük a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk, és hozzáadjuk a tojást, és belegyúrjuk a maradék tejet is. Nem baj, ha egy kicsit ragad a tészta, mert így lesz finom lágy sülés után.
  4. Hagyjuk a kész tésztát kelni úgy egy fél órát meleg helyen.
  5. Ha megkelt, kisebb darabokra vágjuk.
  6. Egy kis tálba öntünk kb. 1 dl olajat, és a tésztadarabokat levágás után belemártjuk az olajba. Így tesszük tovább szorosan egymás mellé a tepsibe a tésztadarabkákat.
  7. A tetejét leszórjuk darált dióval, fahéjas cukorral ízlés szerint.
  8. Hagyjuk még egy kicsit kelni, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 33x27x4
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 97
  • Össznézettség: 84499
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 07.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Aranygaluska 6.
Becsei Ágnes 100 recept

Az általam anno tanult fonott kalács tésztája ez, csak több tejjel.

Hozzászólások (25)

Törölt felhasználó

szia Ágnes és mégis mennyi vaj kell a tésztához mert nem írtad?

Becsei Ágnes

Kedves Szilvi! Köszönöm, hogy szóltál, lemaradt a vaj....., de már pótoltam is! :) Üdv: Ági

Törölt felhasználó

Szia! Lenne egy kérdésem,mennyi az a kicsi amíg még keleszteni kell? 15 perc? Köszönöm válaszod Dudi

Becsei Ágnes

Szia Dudi! Igen kb. 15-20 perc. Üdv: Ági

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen a válaszod :) Most sikerült csak megsütnöm mostanra lettem jobban. Nagyon finom lett bár egy kis "baki" ami nem is az annyira,hogy kicsit nagyobbra vagdostam a galuskákat :D óriások lettek de finomak. Köszönöm szépen. Dudi

Törölt felhasználó

Szia Ági! El?ször kicsit megijedtem, mert nagyon ragacsos lett a tészta, úgyhogy bevetettem a robotgépet és voilá... :D Nagyon finom lett, nekem meg sikerem vele. Köszi szépen (a sodóval együtt). Duji

Becsei Ágnes

Szia duji! Örülök, hogy jól sikerült. Ha ragacsos lesz a tészta, akkor mindig teszek még hozzá egy kis (maréknyit, ha egy nem elég, akkor kett?t) lisztet, hogy a kezemhez ne ragadjon annyira oda; de ha csak kissé lett ragacsos, akkor a tésztát beszórom liszttel, keleszteni teszem, majd a feldarabolásnál úgyis olajba mártom. Üdv: Ági

Törölt felhasználó

Sziasztok!Nagyon tuti oldal:)

Törölt felhasználó

Kedves Ági! A sodót hogyan csinálod hozzá?

Becsei Ágnes

Kedves Erika! Arecepteim között megtalálod, vagy itt: http://www.nosalty.hu/vaniliasodo_2._-aranygaluskahoz_recept_25366 Üdv: Ági

Törölt felhasználó

köszönöm szépen,közben rátaláltam én is. Az aranygaluska olyan lett,ahogy a nagykönyvben meg van írva.S?t..... Köszi a receptet.Azt hiszem ezután s?r?n kell majd sütnöm.

Becsei Ágnes

Örülök, hogy sikerrel jártál és hogy tetszik, ami lett bel?le! :) Mi is nagyon imádjuk, s?r?n szoktam én is készíteni. Én személy szerint a madártejért nem vagyok oda, de a férjemnek azt is elkészítem persze, de akkor nekem is jár egy kis kényeztetés és ezt is megsütöm. A gyerekeknek a legjobb, mert ?k választhatnak olyankor, hogy melyikb?l kérnek. :D Üdv: Ági

Manda

Szia Ági! Én a dagasztást kenyérsüt?géppel végeztettem el,és bátran állíthatom (pedig jópár éve háziasszony vagyok)hogy ilyen puha-finom tésztát még nem ettem!Ez valami fantasztikus!A párom szerint "kénes",Kéne még bel?le ;) Azt hiszem a recepted s?r? vendég lesz nálunk!Nagyon köszönöm,hogy megosztottad itt velünk ezt a finomságot! Üdv.:Manda

Becsei Ágnes

Üdv Manda! Örülök az aranygaluska sikerének! ;-)

Törölt felhasználó

Ki próbáltam a recepted és nagyon finom lett..picit tovább hagytam benn a süt?ben ezért szárazabb lett a tésztája de még így is fantasztikus az íze:) 10pont:))

Becsei Ágnes

Örülök neki! Üdv: Ági

palice

Szia Agi! Tegnapelott este megcsinaltam es nagyon-nagyon-nagyon jo lett! :))))) Mara is maradt egy kicsinke ( tegnap nem voltunk itthon ) es felmelegitettem a sutoben.Ismet puha es finom volt,mint frissen. Emlitettel valami kalacsot a "story"nal....esetleg nem osztanad meg velunk? :) Koszonom a receptet. Udv,Alice.

Becsei Ágnes

Szia Alice! Örülök, hogy ekkora sikert aratott nálatok is! :) A kalács receptje ugyanez, csak 2,5 dl tej kell bele. Kelés után megfonod, formázod, ahogy neked jobb; utána lekened egész tojással, keleszted megint és megsütöd. Üdv: Ági

palice

Szia Agi! Koszi szepen a kalacs receptjet is! Udv.Alice.

pocak85

életem legjobb aranygaluskáját sikerült elkészítenem általad.nálam csak ez a recept lesz ezentúl felhasználva.vanília sodó is t?led van,az is nagyon finom.köszönöm még egyszer üdv.: pocak

Becsei Ágnes

Köszi pocak a dicsér? szavakat, nagyon kedves t?led. Annyira jól esik, hogy másnak is ennyire ízlik! :) Tegnap én is aranygaluskát sütöttem ebédre! ;-) Imádjuk mi is! Üdv: Ági

pocak85

ma is ez lesz az ebédünk!

norivirag

Ma elkészítettem a sodóval együtt,amit szintén a te recepted alapján csináltam,és nagyon finom lett mindkett?,örülök hogy megosztottad velünk ezeket a recepteket is,hálás köszönet érte!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Elképesztő külsejű kenyeret sütöttünk lila édesburgonyából

"Lila kenyér, ami egészséges? Ugyan már!" - gondoltam magamban, aztán kicsit utánamentem a dolognak, és kiderült, hogy van benne igazság. Az 'ube' (magyarul lila édesburgonya) egy népszerű alapanyag Ázsiában nemcsak a színe, hanem jótékony hatásai miatt is. Tele van A- és C-vitaminnal, antociánnal, ami egyúttal egy erős antioxidáns is, ja, és Instagramon is jól mutat! Ideje tehát mostantól több lila kenyeret fogyasztani!

Réthly Dávid

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.