Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska 5.

Aranygaluska 5.
Aranygaluska 5.
70 perc / előkészület: 35 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a kelt tésztákat. Egyszerűen megveszek az illatáért, amikor megsül, és persze hogy nem bírom megállni, hogy ne tömjem kétpofára még melegen. Persze ettől meg is van kellőképpen terhelve a gyomor, és az ember lánya csak piheg utána, de hát... ez van. 

A recept alapja a Péter Jánosné Sütemények és egyéb édességek című könyvből van egyébként, amin azért persze változtattam itt-ott.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Vaníliasodóval tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kiveszünk mindent a hűtőből, hogy ne legyen hideg semmi sem. 
  2. A sütőt bekapcsoljuk a legkisebb hőfokra (50C).
  3. 1 dl tejet meglangyosítunk (ne forróra, mert "megöli" az élesztőt), elkeverünk benne 1 tk barnacukrot, és beleöntjük a zacskó szárított élesztőt. Felfuttatjuk (hagyjuk valami meleg helyen kicsit). 
  4. Egy tálba tesszük a  lisztet, a tojások sárgájával, a maradék tejjel, cukorral, csipet sóval, citromlével és az olvasztott vajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összedolgozzuk (ha kevés a liszt, adjunk még hozzá). Akkor jó, amikor a kezünk tiszta lesz, és a tészta is elválik a tál falától.
  5. Lefedjük, és kb. 45 percre a langyos sütőbe tesszük kelni.
  6. Ha megkelt, lisztes deszkán átgyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk (vagy egy fém, kör alakú szaggatót használjunk, amit a fánkokhoz is, vagy egy pohár is tökéletesen megteszi).
  7. Egy tálkában vajat olvasztunk. Egy kb. 28 centis magas falú sütőtálat kikenünk olvasztott vajjal. A kiszaggatott korongokat beleforgatjuk az olvasztott vajba, és szorosan egymás mellé tesszük.
  8. Ha diósan akarjuk csinálni, akkor ennél a résznél kell beleforgatni a darált dióból, cukorból, fahéjból és mazsolából álló keverékbe (egy ekkora adaghoz kb. 10-15 dkg dió kellhet).
  9. Amikor már az összes korongocskát bepakoltuk a tálba, mehet megint a meleg sütőbe újabb bő fél órára kelni.
  10. Utána megkenjük a tojásfehérjével,  és addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje. (Tűpróba!!!)
  11. Ha megsült, kicsit várunk, hogy kihűljön.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 55 360
elküldve: 2
receptkönyvben: 224
elkészítve: 10/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Chez Sandra

Mióta szakács: 2010.01.24.
38 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós kelt tészta, kalácstorta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-06-03 14:58

Mindenem volt ahhoz itthon, hogy megcsináljam,kész is lett, csináltam a sodót hozzá, és csak eperízű pudingom volt,hát,ne szóljon meg senki, de szerintem és a gyerekeim szerint fincsi volt azzal is, főleg, hogy friss epret is szeleteltem mellé.Ment,a sodóval sodorták befele!Sziasztok:Éva

768
teljes kiőrlésű liszt 25 dkg
finomliszt 25 dkg
tej 3 dl
barna cukor 8 dkg
instant élesztő 1 tasak
tojássárgája 3 db
tojásfehérje 3 db
vaj 8 dkg
1 csipet
citromlé 1 ek
vaníliaaroma 2 teáskanál