r
Nosalty Logó

Aranygaluska SpicyKate konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
SpicyKate
Aranygaluska SpicyKate konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 1357 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 5427 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 383 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.6 g

Zsír

  • Összesen
    68.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    886.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    180 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    131 mg
  • Foszfor
    458 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    161.5 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    282 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    203 micro
  • Kolin:
    207 mg
  • Retinol - A vitamin:
    266 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    178 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    247 micro
Összesen 1357 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    114.6 g

Zsír

  • Összesen
    275.8 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    148 g
  • Koleszterin
    868 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3547.6 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    230 mg
  • Kálcium
    719 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    524 mg
  • Foszfor
    1834 mg
  • Nátrium
    192 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    645.9 g
  • Cukor
    228 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    142.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1126 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    102 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    814 micro
  • Kolin:
    827 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1065 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    710 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    988 micro
Összesen 5427 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    250.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    10 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 383 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először a langyos tejhez adunk egy ek. cukrot, elkeverjük, majd az instant élesztőt (nem az expresszt!) is hozzáadjuk és felfuttatjuk.
  2. A margarint (a vaj biztosan jobb, de nekem ez volt éppen otthon) felolvasztjuk, és elkeverjük benne a maradék cukrot.
  3. A felfuttatott élesztőt, az olvasztott cukros margarint és a tojássárgákat a liszthez adjuk, összedolgozzuk. Én a dagasztáshoz gépet használtam, de kézzel is lehet. A dagasztás végét már én is kézzel csináltam, mert szeretem, ahogy a kezeim közt formálódik a tészta. Ha már szép hólyagos, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük meleg helyen.
  4. Mikor szépen megkelt, hozzáadunk az expressz élesztőből 5 kávéskanálnyit. (Ahogy kinyitottam a zacskót, láttam, hogy ez egy fehér por, benne instant élesztő darabokkal. Mivel instant élesztőből már épp elég volt a tésztában, ezért átszitáltam, és csak a fehér porból adtam hozzá). Így újra alaposan átgyúrjuk a tésztát, hogy egyenletesen elkeveredjen benne.
  5. Ezután kivajazunk egy tepsit (25x40), a tésztából pedig nagyobb dió méretű gombócokat formálunk, és sorakoztatjuk egymás mellé, jó szorosan. Az egészet lekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk darabolt dióval elkevert vaníliás cukorral. Így hagyjuk még meleg helyen 15 percig. Aztán irány a sütő! (Az enyém sajnos elég régi darab, gázos) Előmelegített sütőbe tesszük kb 200 fokra (gázsütő 3-as fokozat), és amikor kezd pirulni a teteje, visszavesszük a hőfokot 150 fokra (1-es fokozat). Összesen kb 30 percig sütjük, mikor jónak látszik, tűpróbával ellenőrizzük.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 5
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1657
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 27.

Ajánló

Mivel volt itthon egy kis maradék csokim, ezt megolvasztottam, és picit meglocsoltam vele a kész galuskát. Vaníliasodóval tálaltam.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
SpicyKate 7 recept

A párom már régóta nyaggatott, hogy csináljak aranygaluskát. Még soha nem készítettem eddig, mert ez mindig a Nagyim dolga volt, ezért mindenképp az ő receptjét szerettem volna használni. Ez szinte össze is jött, az egyetlen probléma az volt, hogy a Nagymamám a friss élesztőre esküdött, én viszont ezt elfelejtettem beszerezni. Sebaj, leugrottam az éjjel-napaliba, gondoltam ott biztosan van. Nem volt. Kaptam helyette valami újfajta "zacskós" élesztőt, ami ugyebár expressz. Elolvastam, hogy miféle anyagokat tartalmaz, és megpróbáltam összehozni a régi recepttel. Ez olyannyira sikerült, hogy az egész tepsi néhány óra alatt elfogyott.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 étterem Budapesten és vidéken, ahonnan karácsonyi halászlevet rendelhetsz

A halászlé kapcsán egész évben kiadósakat lehet vitatkozni, de karácsonykor kössünk békét, és örüljünk ennek a rubinpiros finomságnak, annál is inkább, mert sokaknak az ünnepi időszak az egyetlen alkalom az évben, amikor halat szoktak enni. Arra az esetre, ha mégsem lapulna minden háztartásban egy tuti recept, illetve egy kedves rokon, aki meghozza a halat karácsonyra, mutatjuk, honnan lehet a legfinomabb halászleveket rendelni.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...