Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákosgubanc házi tésztából - Mákosguba 9.

Mákosgubanc házi tésztából - Mákosguba 9.
Mákosgubanc házi tésztából - Mákosguba 9.
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nekiveselkedtem egy olyan mákosgubának, amelynek a "kiflijét" is magunknak kell megsütni, mert ugye az az igazi kihívás. :) Már félig kész volt a tésztám, amikor észrevettem, hogy egy kis gubanc van. Méghozzá az, hogy ezeket a kisült kelt rudakat egy napot állni kell hagyni, hogy megszikkadjanak, hogy aztán beáztathassuk, mint ahogy az a mákosgubánál meg vagyon írva. Na azt már nem, én nem akartam egy napot várni, mert már teljesen rákészültem aznap a mákos finomságra. Így kicsit alakítottam a tésztán és az elkészítésen. Persze azért más is lett, mint a mákosguba, de még melegében ehettük, és mit mondjak, nem csalódtunk az ízében sem.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A beforgatáshoz és a meglocsoláshoz

A vaníliamártáshoz

ajánlat

Ugyanebből a tésztából mák helyett dióval nagyon finom aranygaluska készíthető!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. fél dl langyos tejben elkeverünk 1 kk cukrot és az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
  2. A lisztből a sóval, 3 dkg cukorral, az élesztővel, 5 ek olvasztott margarinnal és a tejjel lágy tésztát készítünk. Hagyjuk kétszeresére kelni.
  3. A darált mákot összekeverjük fele annyi cukorral, mint amennyi a mák tömege.
  4. Egy nagyobb kuglófformát kivajazunk.
  5. A megkelt tésztát 2-3 cm vastagra nyújtjuk, és pizzavágóval 2-3 cm széles, hosszú csíkokra vágjuk.
  6. Mindegyiket jól megkenjük olvasztott margarinnal, majd alaposan megforgatjuk a cukros darált mákban. Szerintem kézzel a legpraktikusabb, bár a kezünkre így jó sok mák tapad, de ettől nem kell visszariadni :).
  7. A mákos hurkákat a kuglófformába rakjuk körbe-körbe egymás mellé, majd egymásra.
  8. Bekapcsoljuk a sütőt.
  9. A tésztát 10 perc pihentetés után tesszük a sütőbe.
  10. Amikor már majdnem kész, meglocsolhatjuk 1 dl tejjel, amelyben elkevertünk 1 cs vaníliás cukrot. Ezután még 5 percre viszatoljuk a sütőbe. (De ez a meglocsolás éppen el is maradhat. Akkor viszont a darált mákhoz adjuk a vaníliás cukrot.)
  11. Ha megsült, pici állás után kifordítjuk a formából.
  12. Amikor már csak langyos, úgy vágjuk, mint a kuglófot, és vaníliamártással tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 203
elküldve: 4
receptkönyvben: 330
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács mákkal rétegezve, mákos kelt tészta, mákos aranygaluska

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-16 11:01

Kedves Fahéj Éva!
Ez gyönyörű, de hát ez természetes, hiszen imádod a mákot. Az ötlet fantasztikus, ki kell próbálnom. Köszönöm: Erika

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-01-16 15:42

Kedves Erika! Köszönöm a dicséretet. Tényleg megér egy próbát. Tocsogjon a vaníliaszószban :-), úgy nagyon finom. Szeretettel üdvözöllek: Éva

Boribon
Boribon / Boribon Sun, 2011-01-16 05:06

Kedves Kristina, a makos gubahoz hol veszel makot? Egyszer lattam a fuszereknel kis uvegcseben, de ehhez nagyon sok kis uvegcsevel kellene venni:-((

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2011-01-16 12:54

Kedves Boribon!
Ne vedd meg azt a drága, vacak mákot az íze sem olyan jó, és nagyon drága. Nem tudom merre laksz de addok néhány üzlet nevét ahol kapsz. .....Global food market.... a legjobb hely sok helyen van.
Nagyon jó orosz mákot lehet ott venni 1/2 kg kicsomagolásban vagy negyed most nem tudom biztosan 3-4 dollárért. Magyar gesztenye-pűréjük is van, igaz üveges de az íze teljesen olyan mint az otthoni, a megybefőttek mellett keresd. Ott találsz puding porokat is amik az itteni receptekhez szükséges, meg vaniliás cukrot. Ha lehetőségen van az interneten vásárolni vannak itt magyar üzletek, és azt hiszem Ők is árulnak. Az Ázsiai üzletekben is szokot lenni, de az amerikaiakban csak az üvegest fogod megtalálni sajnos..
Tisztelettel Krisztina

laraed
Edit / laraed Sun, 2011-01-16 08:53

Hol éltek / laktok/ Ti , hogy üvegcsében van a mák??? Ezt most komolyan kérdem! Üdv Edit

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2011-01-16 12:43

Kedves Edit!
Sajna igaz... kicsi üvegekben árúlják (mint a sót)kb 50.gramm 700-800Ft. attól függ melyik államban laksz.
Puszi Krisztina

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2011-01-16 01:12

Kedves Fahéj!
Nagyon szépen köszönöm a finom receptedet. Nagyon szeretjük a mákosgubát, fantasztikus ha nem kell kifli után vadásznom:)
Tisztelettel Krisztina

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-01-16 09:01

Kedves Kristina!
Szívesen a receptet! Bár ez így elkészítve inkább mákos aranygaluska jellegű süti. Ha valódi mákosgubának szeretnéd, akkor a tésztájába nem kell margarin, és ki kell sütni hosszú, kifli vastagságú rudakban, egy napot szikkasztani, aztán úgy kell folytatni, mint a hagyományos mákosgubánál: feldarabolni, cukros tejjel meglocsolni, és cukros mákban megforgatni, mézzel lecsurgatni, stb.
Üdv: Fahéj

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2011-01-16 12:39

Kedves Fahéj!
Nagyon-nagyon szépen köszönöm:))) kifogom próbálni mind a kettő változatát.
Üdv:Krisztina

laraed
Edit / laraed Sat, 2011-01-15 20:38

Kedves Fahéj! Azért látom sikerült kibogozni azt a gubancot:))Jó lett :))) Üdv Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-01-15 23:27

Kedves Edit! Igen, ez most így végződött... :)) De ha egyszer nagyon türelmes leszek, akkor elkészítem valóban mákos gubának ezt a tésztát, akkor nem kell majd bele margarin, és egy napig szikkasztgatni kell. De hogy lehet azt kivárni??? :D

laraed
Edit / laraed Sun, 2011-01-16 08:50

Sok -sok türelemmel:)))))Azt hiszem. Vagy teli gyomorral:)))Üdv Edit

vizilily
vizilily Sat, 2011-01-15 17:54

  Nagyon finom lehet. Hasonlít az aranygaluskához. Ki fogom próbálni mindenképpen.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-01-15 23:20

Kedves Vizilily! Ez így igaz, csak ez mákos, és nem gombóckákból áll, hanem csíkokból, mert így nem kell annyit bajmolódni a margarinozással-mákozással. Ugyanebből a tésztából szoktam készíteni az aranygaluskát is. Aki mákrajongó, annak érdemes kipróbálni. :)

1358
finomliszt 50 dkg
cukor 3 dkg
1 kávéskanál
margarin 5 ek
élesztő 2 dkg
tej 3 dl
vaj 1 ek
mák 20 dkg
cukor 10 dkg
margarin 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tej 1 dl
tej 0.5 l
tojássárgája 2 db
finomliszt 1 púpozott ek
cukor 1 púpozott ek
vaníliás cukor 1 csomag