Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Anyukám csokikrémes piskótája

Anyukám csokikrémes piskótája
Anyukám csokikrémes piskótája
55 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám készített ezzel a krémmel piskótatortát. Nagyon finom, jó csokiízű krém, ráadásul hamar megvan. A piskótatésztába ő mindig reszelt egy kevés citromhéjat, és én is így teszek, mert ez a citromos piskóta ezzel a csokikrémmel nagyon harmonizál. Természetesen nem csak tekercset lehet vele tölteni, hanem piskótalapot is.

hozzávalók / 4 adag

A piskótához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 6 tojásból piskótát sütünk. Fontos bele valamennyi reszelt citromhéj, az ízek miatt.
  2. A tojásokat a cukorral és a kakaóporral jól kikeverjük, és lassú tűzön habverővel folytonosan kevergetve besűrítjük. Ugyanezt gőz fölött is megtehetjük, de az előző megoldás gyorsabb.
  3. Mikor a krém már nem túl meleg, elkeverjük benne a vajat.
  4. Ahogy kezd megszilárdulni, megtöltjük vele a piskótát.
  5. Hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megszilárduljon.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 41 825
elküldve: 13
receptkönyvben: 635
elkészítve: 14/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokis piskótatekercs, csokikrémes piskóta

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zana szakács
zana szakács Sat, 2015-10-17 16:28

Ma elkészítettem. A piskótám borzalmas lett. Megsült az, de piskótának nem lehetett nevezni. Utána olvastam a hozzászólásokban ahogy leírtad hogyan kell piskótát készíteni, és ugy már jó lett. Amugy finom süti. köszi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2015-10-18 09:24

Örülök, hogy nem adtad fel. Érdekes ez a piskóta dolog. Kétféle ember van: aki tud piskótát sütni, és aki nem. Mindig csodáltam azokat, akiknek csak úgy "összedobom" alapon mindig sikerül a piskótájuk, és nem értik, miért jelent ez gondot másoknak. Én a másik csoportba tartozom, nekem mindig izgalom minden piskóta, viszont roppantul tudok örülni minden egyes darabnak, ha sikerül. :)))

DebreceniFanni
DebreceniFanni Tue, 2014-10-21 18:17

Kedves Fahéj! Kérlek segíts .Fiatal vagyok és nemrég kezdtem a sütés-főzést. Ma megpróbáltam ezt a remek receptet. Az öntet nagyon jól sikerült azonban a piskóta rémes lett. Mikor először kivettem a teteje egész jó volt de az alja teljesen odaragadt a tepsi aljához és szerintem a tojás is még nyers volt. Visszatettem és próbáltam menteni a menthetőt. kb 20 percet bent volt még kivettem az alja még mindig nem volt az igazi a teteje teljesen száraz lett már porzott bár az illata jó volt az íze rémes. Nem tudom mit rontottam el, volna valami tanácsod vagy segítséged? Előre is köszönöm.
Üdv.: Fanni

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2014-10-21 22:21

Kedves Fanni!
Bár a piskótára sokan azt mondják, annyira egyszerű, hogy el sem lehet rontani, mégis elrontható, és nem is nehéz elrontani. Én kétféleképp készítem. Egyik mód, hogy felverem a tojásfehérjét a cukorral nagyon keményre, majd egyenként hozzáadom a sárgákat, és azokkal is jól felverem. Aztán beleteszem a lisztet (legjobb szitálni) nagyon kis adagokban, de azzal már nem verem, hanem finoman átkeverem. A másik mód, ha van jó gyors habverő robotgépünk: a tojásokat egészben felverjük a cukorral. Mikor jó habos, mehet bele a liszt kis adagonként és már csak nagyon finoman keverve. Amikor elkezdem verni a habot, már bekapcsolom a sütőt, mire kész a piskótamassza, bemelegedett a sütő. Érdemes a sütőt 180 foknál forróbbra melegíteni, mert amikor belekerül a tepsi, úgyis jó pár fokot hűl. A tepsit én nem zsírozom-lisztezem, hanem sütőpapírral kibélelem, és erre öntöm a masszát. Így teszem a sütőbe és ki se nyitom az ajtaját minimum 5 percig, mert akkor összeesik a piskóta. 5 perc múlva visszaveszem a hőfokot 180 fokra, és így sütöm még kb. 10-12 percig. Akkorra meg is pirul a teteje. Kiveszem, és egy tiszta konyharuhára borítom, majd lehúzom a tetejéről (ami tulajdonképp az alja, csak felülre került) a sütőpapírt. Azonnal feltekerem konyharuhástul, aztán kitekerem, majd oda-vissza egy párszor ezt megismétlem, aztán betekerve hagyom kihűlni. Mikor kihűlt, mehet bele bármilyen krém.
A piskótamasszához még annyit, hogyha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, érdemes a liszthez keverni egy kiskanál sütőport. Akkor kisebb az esély, hogy összeessen a tészta.
Remélem, tudtam segíteni.
Üdvözlettel: Fahéj

Zalten
Zalten Wed, 2014-09-24 12:04

Kedves Fahéj!
Imádom a receptjeidet, már nagyon sokat elkészítettem! Teljesen a mi ízlésünknek megfelelő az ízesítés. Most azt szeretném megtudni, hogy mennyire ront ezen a sütin ha előző nap készítem el? Szombaton vendégeink lesznek, de amit lehet szeretnék pénteken este elkészíteni. (A rizses alma salátáddal ez nem gond, már próbáltam.)
Köszönöm: Böbe

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2014-09-25 08:24

Kedves Böbe!
Természetesen el lehet készíteni előző nap, semmi baja nem lesz. Én azt szoktam csinálni, hogy alufóliával letakarom, így rakom a hűtőbe. A krém miatt talán jobb is, ha áll a hidegben, mert szobahőmérsékleten hamar puhul. Hidegen viszont csodálatosan szeletelhető lesz a süti.
Üdv: Fahéj

Zalten
Zalten Wed, 2014-10-01 10:57

Kedves Fahéj!
Nagyon-nagyon finom volt a süti. Pillanatok alatt elfogyott, mindenkinek ízlett. Párom a második falat közben, tele szájjal mondta: Anya, ebből legközelebb két rúddal kell csinálni.
Nagyon szépen köszönjük!
Üdv: Böbe

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-10-01 21:15

Kedves Böbe!
Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik nektek ez a süti. Nálunk is nagyon hamar elfogy, szóval megértem, amit a párod javasolt. :)
Üdv: Fahéj

h.anita83
h.anita83 Sat, 2014-01-18 14:29

A krémrecept :) Tökéletes...ezentúl nem kell a forró gőz mellett görnyednem mire besűrűsödik a krém... Köszönöm...

u.bridge
bridge / u.bridge Wed, 2012-10-17 12:32

Drága Fahéj! Mivel a Te piskótatortád nálam a No.1, ezt is biztos kipróbálom! Az eddigiek alapján ez is tuti dobogós lesz! Köszönjük a receptet! üdv, Bridge

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-10-17 13:27

Kedves Bridge!
Köszönöm a bizalmat! Remélem, ebben sem fogsz csalódni. :)
Üdv: Fahéj

bekeildiko
bekeildiko Tue, 2012-09-04 17:04

Kedves Fahéj!

A recept nagyon tetszik, ma szeretném megsütni a sütit.Meleg vagy kihűlt piskótába kell a csokikrémet tölteni?

Köszönöm !

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-09-04 19:25

Kedves Ildi!
Kihűlt piskótába kell a krémet kenni, aztán érdemes az egészet hűtőben egy kicsit lehűteni, akkor dermed meg igazán a krém.
Üdv: Fahéj

nettunderke
nettunderke Sat, 2012-07-28 17:12

Ma elkeszitettem Ugyan ilyen szep lett; es nagyon finom. Koszonjuk a receptet.

Balazs02
Balazs02 Sun, 2012-02-19 14:09

azt szeretném kérdezni hogy ha vaj helyett margarint rakok a krémbe akkor is jó lesz ugye?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-02-19 17:31

Igen, akkor is jó lesz. Én is szoktam margarinnal is készíteni, ha épp az van itthon.

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2011-08-17 08:40

Évikém, nagyon szép a tekercsed és gratulálok, hogy épp ez a 100. recepted, Anyukád is biztos örül, ha lehet ezt mondani.
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-08-17 13:52

Köszi, Edit! Kedves vagy, hogy ezt mondod. És szerintem is így van, mármint amit Anyukámról írtál.
Sokszor elgondolkodom, hogy hogyan is magyaráznám el neki, hogy recepteket teszek fel a világhálóra, amiket mindenki láthat szerte a világon, mikor az ő idejében nemhogy internet, de még személyi számítógép se igen létezett hétköznapi használatra.
Puszi: Éva

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-08-15 08:44

Köszi, Erika!
Képzeld, ezzel én úgy jártam, hogy elvesztettem a receptjét, de még nagyon rég, és nem emlékeztem rá fejből, hogyan is készítette édesanyám. S mivel őt erről sajnos már huszonöt éve nem tudom megkérdezni, nem is tudtam ezzel a krémmel piskótát sütni. Erre most került elő a recept pár hete, valami régi szakácskönyvben bujkált. Azonnal megcsináltam, és feltettem ide. Az meg külön öröm számomra, hogy ez pont a 100. receptem lett ezen az oldalon, anyukám emlékére.
Puszi: Éva

761
tojás 6 db
porcukor 6 púpozott ek
finomliszt 6 evőkanál
sütőpor 1 kk
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 2 db
cukor 6 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
vaj 20 dkg