Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Angol süti

Angol süti
Angol süti
75 perc / előkészület: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szülői, nagyszülői receptgyűjteményt forgatva gyakorta találkozhatunk olyan süteményekkel, melyek nevükben az elkészítőre, recept tulajdonosára utalnak. Így jönnek sorba aztán a Marika kiflik, Etus szeletek, Teri darálósok stb...
Hogy ki volt az angol, nem tudom, de ez a gazdag sütemény tortaként is megállja a helyét.
Jóapám 71. születésnapjára ezúton is gratulálok!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta elkészítése:

  1. A tojásokat kettéválasztjuk úgy, hogy a fehérjéket hármasával külön-külön pohárba teszük.
  2. Kimérünk háromszor 100 g lisztet és elkeverjük benne az egyenlően elosztott sütőport, és egyenként a különböző ízű pudingporokat.
  3. Egy 25x35 cm-es magas falú tepsit kizsírozunk, és szalvétával béleljük.
  4. A margarint habosra keverjük a tojások sárgájával, a porcukorral és a csipetnyi sóval. Ezután három egyenlő részre osztjuk.
  5. Az első részbe belekeverjük a vanília ízű pudingporral elkevert lisztet (ha szükséges kevés tejjel higíthatjuk a masszát) és óvatosan beleforgatjuk a 3 tojásfehérjéből vert kemény habot. A tepsibe simítjuk és előmelegíett sütőben, 200 C-on, 10 perc alatt tűpróbáig sütjük. Egy deszkára kiborítjuk és ha kicsit hűlt, lehúzzuk róla a szalvétát.
  6. Ha a tepsi kicsit hűlt, enyhén kizsírozzuk és szalvétával béleljük. Ugyanígy sütjük meg a puncs és a csokoládé ízesítésű lapokat is, majd hagyjuk kihűlni.

A krém elkészítése:


  1. A vanília ízű pudingporokat 2 dl tejben csomó mentesen elkeverjük. A maradék tejet főni tesszük a csipet sóval, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük benne a pudingport. A tűzről levéve többször megkavarjuk, amíg teljesen ki nem hűl.
  2. A margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukrokkal, majd a kétféle krémet összekeverjük.
  3. A krém felét egyenletesen elkenjük a csokoládés lapon. Erre tesszük a puncs ízű lapot, majd a maradék krémet és végül a vaníliás lapot.

A csokimáz elkészítése:

  1. A tortabevonót kis darabokra törjük és gőz fölött összeolvasztjuk a margarinnal és a kakaóporral. A gőzről levéve kicsit hagyjuk hűlni, majd vizezett késsel a sütemény tetejére simítjuk.
  2. Ha a csokimáz megszilárdul, vízbe mártott éles késsel hosszúkás szeleteket vágunk belőle.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 94 578
elküldve: 5
receptkönyvben: 743
elkészítve: 8/17
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

okosnagyi
okosnagyi Sat, 2011-04-23 05:05

Nagyon jól hangzik a recept. Ki fogom próbálni. Én már sütüttem pudingporos liszttel, finom és jól mutat az eredmény.
Üdv.mindenkinek.

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2011-04-27 23:50

kedves Okosnagyi!
kérjük a beszámolót az eredményről! ;-)
köszönöm az elismerő szavakat!
üdv,
toma

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Mon, 2010-05-24 15:09

Kedves erzsike74!
250g az 25 deka vaj, mint ahogy 300gr liszt és porcukor is 30 deka. Azóta biztos rájöttél.
Üdv. Gerzsó

ensingmosing
ensingmosing Tue, 2010-04-20 16:05

Hát ez a baj ezekkel a sütikkel.
Régen kísérleteztem teljes kíőrlésű liszttel, meg édesítőszerrel, aminek a liszttől fűrészporízű süti lett az eredménye, a sok édesítőszertől meg kiütéses lett a hátam. Azóta már én is rájöttem, hogy nem lehet helyettesíteni ezeket a dolgokat, illetve nem mindegyik sütinél.
Csak olyan bosszantó, hogy az ember ilyen édesszájú és nem lehet csökkenteni a lelkiismeretfurdalást. :-P
Köszönöm a válaszokat!
üdv.
E

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-04-20 16:07

Na, igen...ismerös az érzés... :-p
Azért ne add fel, vannak itt olyan sütik, amikkel még böven kísérletezhetsz, vagy egyszerüen félreteszed a lelkiismeretfurdalásodat más alkalmakra. :-D
Szép napot!
Eszter

ensingmosing
ensingmosing Mon, 2010-04-19 22:24

Kedves Zederta!
Szeretném a segítségedet kérni ehhez a sütihez. Tegnap megcsináltam, de sehogyse akar akkora lenni, mint a tiéd. A piskóták körülbelül harmad, a krém viszont 3szor olyan vastag lett, mint itt a képen, pedig a tepsim is pöccre akkora, mint amekkorát megadsz.
Tegnap a liszt helyett teljes kiőrlésű rozslisztet használtam, és váncza, valamint oetker főzős pudingokat. Továbbá a liszt egyharmadát étkezési keményítővel pótoltam. Porcukor helyett pár löttyintésnyi folyékony édesítőszert használtam. A vaj és a tojás összekeverése, és a száraz hozzávalók hozzáadás után nagyon száraz lett, szinte darabos, és ezen a tojáshab se sokat javított. Végül beleügyeskedtem a tepsibe, de a tészta korántsem lett olyan vastag, mint a tied.
Ma megpróbálom mégegyszer, hátha a keményítő volt a baja. Most sül, de ha nem az a baja, akkor nincs 5letem. Nem hiszem, hogy az lenne a probléma, hogy nem rakok bele porcukrot.
Nincs valami ötleted?
Szívesen venném
Köszi

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-04-20 15:55

Kedves ensingmosing!
Bocsánat, hogy én is beleszólok, de ennyi hozzávaló megváltoztatásával nem is csoda, hogy nem sikerült a sütid.
Az alapvetö gond a liszt volt. Teljes kiörlésü rozslisztböl sose akarj ilyen fajta sütit sütni, egyszerüen maga a liszt nem alkalmas hozzá, sosem fog feljönni a tészta, mert a rozsliszt sokkal tömörebb és nehezebb. Még a teljes kiörlésü sima liszt sem nagyon jó hozzá.
A keményítövel általában nincs gond, ha normál liszthez kevered hozzá.
Itt a porcukor tömege is igen jelentös, és a cukor nem csak az édesítésben játszik szerepet, hanem tömeg és térfogatnövelö is, emellett nedves hozzávalóval érintkezve folyékonnyá válik szinte azonnal, ami szintén segít, hogy ne legyen túl tömör a tészta. Nagy hiba édesítövel kiváltani.
Szóval, így azt mondanám, ha egészségeset akarsz sütni, akkor ne ilyen sütiken kísérletezz, mert sosem fog sikerülni. Bizonyos dolgokat egyszerüen nem lehet helyettesíteni mással.
További sok sikert!
Üdv:
Eszter

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2010-04-20 15:36

kedves Ensingmosing!
nagyon sajnálom, hogy nem sikerült elkészítened!
én még nem próbáltam piskótát sütni cukor nélkül... szerintem az nagyon fontos hozzávalója. azt is be kell vallanom, hogy még rozslisztet sem tettem sütibe, bár keményítőt már többször is, és azzal nekem nem volt bajom. a pudingból mindenképp főzőset kell használni, a márka nem lényeg ;-)
már rég csináltam ilyen sütit, de ha nekem nagyon száraznak néz ki a tészta alapja (mielőtt a tojásfehérjét beletenném), akkor általában pár löttyintés tejjel szoktam megfelelő folyósságúra higítani.
remélem nem ment el a kedved a sütéstől és kinézésre is hasonlóra sükerül a sütid.
jó próbálkozást!
üdv,
toma

Csilli
Csilli Tue, 2009-12-01 19:07

Még 1 kérdés! A Gertrud szelet tésztájához is főzős pudingpor kell? Úgy láttam az is a te recepted!
Köszi: Csilli

Csilli
Csilli Tue, 2009-12-01 11:51

Zederta köszi a jókívánságot és 1000 bocsánat, hogy lelányoztalak. Nagyon jó a recept mindenképpen kipróbálom majd!
Csilli

Csilli
Csilli Mon, 2009-11-30 11:13

Köszönöm lányok a gyors hozzászólásokat! Sajnos egyenlőre nem tudom elkészíteni, mert le vagyok tiltva a sütögetésről. Babát várok és már bármelyik pillanatban jöhet a kisfiam, így most csak csendes szemlélődő lehetek a párom szerint. Remélem hamarosan újra sütögethetek és akkor bepótolok mindent!
Köszi: Csilli

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2009-11-30 23:57

kedves Csilli!
akkor nagyon vigyázzatok magatokra, és sok-sok örömöt a bébihez.
(ja, egyébként én pasi vagyok ;-)
toma

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2009-11-29 18:38

Kedves Csilli! Bocs, hogy beleszólok más receptjébe, de tényleg szoktak így sütni, anyukám tapasztalata szerint a copfos Oetker puding-főzős a legjobb mind a krémhez, mind a tésztához. Ezt csak segítségnek írom, mert én még nem csináltam ilyen tésztát, és biztos Ze(n)derta elmondja mit használt! üdv: Mrs Smith

Csilli
Csilli Sun, 2009-11-29 14:47

Szia! Még sosem hallottam, hogy pudingport kevernének a tésztába, ezért kérdezném, hogy főzős vagy sima? Gondolom a krémbe főzős kell.
Köszi: Csilli

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2009-11-30 23:57

kedves Csilli!
főzős pudingport kell használni ehhez a sütihez, ahogy Mrs. Smith is írta.
majd számolj be róla, hogyan sikerült.
további jó sütkérezést és főzőcskézést!
üdv,
toma

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2009-11-16 16:30

kedves Edi!
először is nagyon szépen köszönöm a dícsérő szavakat.
bocsánat, hogy nem az üzenetedre válaszolva írok, de valami gond lehet az internettel. remélem azért hamarosan rápillantasz majd erre a receptre.
szerintem a sütőpapíros megoldás is teljesen jó. mivel anyukám mindig a szalvétás megoldással sütötte (sőt vaj helyett saját sütésá házi zsírt használt), ezért én is így irtam le.
jó sütést, és majd számolj be az eredményről!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-11-15 17:11

Szia ! Nagyon tetszenek a recepjeid, az angol szeletnél a lapokat miért vajazott, szalvétával bélelt
tepsiben sütjük ? Nem sütőpapiron ?
Várom a válaszodat, mert ezt szeretném mielőbb kirpóbálni.
Üdvözöllek:
Edit

784
finomliszt 300 g
porcukor 300 g
margarin 250 g
tojás 9 db
sütőpor 1 csomag
vaníliás pudingpor 1 tasak
csokoládés pudingpor 1 tasak
puncs pudingpor 1 tasak
1 csipet
vaníliás pudingpor 2 tasak
tej 5 dl
1 csipet
vaníliás cukor 2 csomag
porcukor 200 g
margarin 250 g
tortabevonó 100 g
margarin 50 g
cukrozatlan kakaópor 2 ek