Almás pite 10. - mazsolás, mandulás
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
88g finomliszt319 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
18g cukor68 kcal
-
10 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
10g tej6 kcal
-
38g vaj269 kcal
A töltelékhez
-
375g alma176 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
8g mazsola22 kcal
-
13g vaj90 kcal
A tészta megkenéséhez és a tetejére
-
5g tojássárgája16 kcal
-
3g tej1 kcal
-
13g mandula74 kcal
Összesen
1174
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
350g finomliszt1274 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g tej22 kcal
-
150g vaj1076 kcal
A töltelékhez
-
1500g alma702 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
30g mazsola90 kcal
-
50g vaj359 kcal
A tészta megkenéséhez és a tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
-
10g tej6 kcal
-
50g mandula295 kcal
Összesen
4694
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
14.3g finomliszt52 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
-
1.6g tej1 kcal
-
6.1g vaj44 kcal
A töltelékhez
-
61.3g alma29 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.2g mazsola4 kcal
-
2g vaj15 kcal
A tészta megkenéséhez és a tetejére
-
0.8g tojássárgája3 kcal
-
0.4g tej0 kcal
-
2g mandula12 kcal
Összesen
194
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 16 g
Zsír
-
Összesen 51.3 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 207 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 520.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 75 mg
-
Foszfor 255 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 169.9 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 320.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 391 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 114 mg
-
Retinol - A vitamin: 373 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 175 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 229 micro
Összesen
1174
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 63.8 g
Zsír
-
Összesen 205.2 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 827 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2083.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 150 mg
-
Kálcium 430 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 300 mg
-
Foszfor 1018 mg
-
Nátrium 165 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 679.8 g
-
Cukor 355 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 1283.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1562 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 215 micro
-
Kolin: 456 mg
-
Retinol - A vitamin: 1494 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 700 micro
-
β-crypt 159 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 917 micro
Összesen
4694
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 85.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 52.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
194
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
350 g finomliszt
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 db tojás
-
40 ml tej
-
150 g vaj
A töltelékhez
-
1.5 kg alma
-
1 csomag vaníliás cukor
-
fahéj ízlés szerint
-
30 g mazsola
-
50 g vaj
A tészta megkenéséhez és a tetejére
-
1 db tojássárgája
-
1 ek tej
Elkészítés
A tésztához
- Keverőtálba tesszük a tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a vajat. Ezeket az összetevőket addig kevergetjük, amíg morzsás állagúvá nem válik az egész és a szobahőmérsékletű vaj egyenletesen el nem oszlik benne.
- Ezután hozzáadjuk a tejet, és sima tésztát gyúrunk belőle. Ha ragad a tészta, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet. Majd fóliába tejerjük, és a töltelék elkészítéséig hűtőszekrényben pihentetjük.
- A töltelékhez az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, eltávolítjuk a magházát, és kis hasábokra vagy cikkekre vágjuk (vastagsága 4-5 mm).
- A vajat felolvasztjuk, majd az almát rátesszük, és az 50 g cukorral, a vaníilás cukorral, a fahéjjal és a mazsolával lassú tűzön kissé összepároljuk. Hűlni hagyjuk, amíg a tésztát elnyújtjuk. (A fennmaradó 50 g cukorral még ízés szerint édesíthetjük a félig kihűlt almát, de nem fontos. Attól is függ, hogy milyen almát használtunk...édeset, savanyút vagy kevertet). Hűthetjük szűrőtálban is, akkor kicsepeg a felesleges lé, enyhén meg is nyomkodhatjuk, de nem szabad nagyon préselgetni, mert összetörik az alma.
- A tésztát megfelezzük, és egyik felét 30x35/40 cm-es nagyságúra nyújtjuk. Ezt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és ráhalmozzunk az almát. Az almát igyekezük alaposan elsímítani és egyenletesen eloszlatni. Ezután a tészta másik felét is elnyújtjuk, és az alma tetejére illesztjük.
- A tojás sárgáját és a tejet elkeverjük, és megkenjük vele a tésztát. Kenés után a tészta tetejét megszurkáljuk villával vagy pálcikával, és rászórjuk a mandulát.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x35
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 82
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 24120
- Feltöltés dátuma: 2011. március 17.
Ajánló
Ajánlom mindenkinek! Kicsiknek és nagyoknak, öregeknek (puha) és fiataloknak egyaránt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Egy verőfényes péntek délután Édesanyámmal sütni támadt kedvük..., de nem szokványosat és még sem túl extrát. Jó néhány szakácskönyv áll rendelkezésünkre, így a polcról egyet levettünk, és ennek almásnak az elkészítésére esett a választásunk. Ebbe persze már benne vannak a saját tapasztalatok is, apró kis változtatások... Az egész család imádja ezt az almás kalácsot, és már el is felejtettük az évekkel ezelő favorizált, "hagyományos" almás receptet.