Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás pite 10. - mazsolás, mandulás

Almás pite 10. - mazsolás, mandulás
Almás pite 10. - mazsolás, mandulás
43 perc / főzés: 3 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy verőfényes péntek délután Édesanyámmal sütni támadt kedvük..., de nem szokványosat és még sem túl extrát. Jó néhány szakácskönyv áll rendelkezésünkre, így a polcról egyet levettünk, és ennek almásnak az elkészítésére esett a választásunk. Ebbe persze már benne vannak a saját tapasztalatok is, apró kis változtatások...
Az egész család imádja ezt az almás kalácsot, és már el is felejtettük az évekkel ezelő favorizált, "hagyományos" almás receptet.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez és a tetejére

ajánlat

Ajánlom mindenkinek! Kicsiknek és nagyoknak, öregeknek (puha) és fiataloknak egyaránt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverőtálba tesszük a tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a vajat. Ezeket az összetevőket addig kevergetjük, amíg morzsás állagúvá nem válik az egész és a szobahőmérsékletű vaj egyenletesen el nem oszlik benne.
  2. Ezután hozzáadjuk a tejet, és sima tésztát gyúrunk belőle. Ha ragad a tészta, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet. Majd fóliába tejerjük, és a töltelék elkészítéséig hűtőszekrényben pihentetjük.
  3. A töltelékhez az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, eltávolítjuk a magházát, és kis hasábokra vagy cikkekre vágjuk (vastagsága 4-5 mm).
  4. A vajat felolvasztjuk, majd az almát rátesszük, és az 50 g cukorral, a vaníilás cukorral, a fahéjjal és a mazsolával lassú tűzön kissé összepároljuk. Hűlni hagyjuk, amíg a tésztát elnyújtjuk. (A fennmaradó 50 g cukorral még ízés szerint édesíthetjük a félig kihűlt almát, de nem fontos. Attól is függ, hogy milyen almát használtunk...édeset, savanyút vagy kevertet). Hűthetjük szűrőtálban is, akkor kicsepeg a felesleges lé, enyhén meg is nyomkodhatjuk, de nem szabad nagyon préselgetni, mert összetörik az alma.
  5. A tésztát megfelezzük, és egyik felét 30x35/40 cm-es nagyságúra nyújtjuk. Ezt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és ráhalmozzunk az almát. Az almát igyekezük alaposan elsímítani és egyenletesen eloszlatni. Ezután a tészta másik felét is elnyújtjuk, és az alma tetejére illesztjük.
  6. A tojás sárgáját és a tejet elkeverjük, és megkenjük vele a tésztát. Kenés után a tészta tetejét megszurkáljuk villával vagy pálcikával, és rászórjuk a mandulát.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x35 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 735
elküldve: 4
receptkönyvben: 185
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárika

Mióta szakács: 2011.02.22.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás pite, almás kalács, fedett almás lepény

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fenyveske
Fenyveske Sat, 2012-02-18 16:28

Ma ebédre utánra megcsináltam. Nagyon-nagyon finom lett! Egyik felébe raktam csak mazsolát, mert a gyerekek nem szeretik, de mondhatom, nagy sikere lett!
Ügyes vagy Sárika!
Üdv: Judit

mamacica
Mamacica / mamacica Tue, 2011-08-16 09:16

Nagyon finom a recept, én még megspékeltem egy kis dióval, sőt az első alkalommal kicsit lé dús almám volt ezért darált kekszet szórtam a töltelék alá, nagyon fincsi! Köszi a receptet, kiadós és ízletes!
Üdv.mamacica

mated7
mated7 Fri, 2011-07-29 17:42

Megsütöttem! Pont így néz ki az enyém is és nagyon finom, ízlik az egész családnak!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-03-21 11:19

Ezt kiprobáltuk együtt,tényleg nagyon fini,és a család kedvencelett.Köszi a megosztást.

gergelysarika
Sárika / gergelysarika Fri, 2011-03-18 16:48

Jajj, de jó, hogy végre látszik a receptem :) (csak átnevezték). Jó étvágyat mindenkinek a pitéhez.

NZska
NZska Thu, 2011-03-17 11:21

Szia, Sárika!

Most talátam meg - nagyon remekül néz ki, és 100%, hogy jóízű, mert pite és almás.:)

A hozzávalókból kihagytad a mazsolt és a mandulát. De azért rájöttem, hogy van benne.:DD

Ha Isten engedi, elkészítjük így is, ahogy írtad, mert tényleg étvágygerjesztő!

1174
finomliszt 350 g
sütőpor 4 teáskanál
cukor 70 g
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
tej 40 ml
vaj 150 g
alma 1.5 kg
cukor 50 g
cukor 50 g
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 0 ízlés szerint
mazsola 30 g
vaj 50 g
tojássárgája 1 db
tej 1 ek
mandula 50 g