r
Nosalty Logó

Almás pite 10. - mazsolás, mandulás

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Almás pite 10. - mazsolás, mandulás
adag
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez és a tetejére

Összesen 1174 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez és a tetejére

Összesen 4694 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez és a tetejére

Összesen 194 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    51.3 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    207 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    520.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    255 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    169.9 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    320.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    391 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    114 mg
  • Retinol - A vitamin:
    373 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    175 micro
  • β-crypt
    40 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    229 micro
Összesen 1174 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    63.8 g

Zsír

  • Összesen
    205.2 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    827 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2083.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    430 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    300 mg
  • Foszfor
    1018 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    679.8 g
  • Cukor
    355 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    1283.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1562 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    215 micro
  • Kolin:
    456 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1494 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    700 micro
  • β-crypt
    159 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    917 micro
Összesen 4694 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    85.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 194 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez és a tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Keverőtálba tesszük a tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a vajat. Ezeket az összetevőket addig kevergetjük, amíg morzsás állagúvá nem válik az egész és a szobahőmérsékletű vaj egyenletesen el nem oszlik benne.
  2. Ezután hozzáadjuk a tejet, és sima tésztát gyúrunk belőle. Ha ragad a tészta, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet. Majd fóliába tejerjük, és a töltelék elkészítéséig hűtőszekrényben pihentetjük.
  3. A töltelékhez az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, eltávolítjuk a magházát, és kis hasábokra vagy cikkekre vágjuk (vastagsága 4-5 mm).
  4. A vajat felolvasztjuk, majd az almát rátesszük, és az 50 g cukorral, a vaníilás cukorral, a fahéjjal és a mazsolával lassú tűzön kissé összepároljuk. Hűlni hagyjuk, amíg a tésztát elnyújtjuk. (A fennmaradó 50 g cukorral még ízés szerint édesíthetjük a félig kihűlt almát, de nem fontos. Attól is függ, hogy milyen almát használtunk...édeset, savanyút vagy kevertet). Hűthetjük szűrőtálban is, akkor kicsepeg a felesleges lé, enyhén meg is nyomkodhatjuk, de nem szabad nagyon préselgetni, mert összetörik az alma.
  5. A tésztát megfelezzük, és egyik felét 30x35/40 cm-es nagyságúra nyújtjuk. Ezt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és ráhalmozzunk az almát. Az almát igyekezük alaposan elsímítani és egyenletesen eloszlatni. Ezután a tészta másik felét is elnyújtjuk, és az alma tetejére illesztjük.
  6. A tojás sárgáját és a tejet elkeverjük, és megkenjük vele a tésztát. Kenés után a tészta tetejét megszurkáljuk villával vagy pálcikával, és rászórjuk a mandulát.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x35
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 82
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 24120
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 17.

Ajánló

Ajánlom mindenkinek! Kicsiknek és nagyoknak, öregeknek (puha) és fiataloknak egyaránt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egy verőfényes péntek délután Édesanyámmal sütni támadt kedvük..., de nem szokványosat és még sem túl extrát. Jó néhány szakácskönyv áll rendelkezésünkre, így a polcról egyet levettünk, és ennek almásnak az elkészítésére esett a választásunk. Ebbe persze már benne vannak a saját tapasztalatok is, apró kis változtatások... Az egész család imádja ezt az almás kalácsot, és már el is felejtettük az évekkel ezelő favorizált, "hagyományos" almás receptet.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez és a tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...