r
Nosalty Logó

Almás pite 10. - mazsolás, mandulás

NS
Almás pite 10. - mazsolás, mandulás
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez és a tetejére

1174
Kalória
16g
Fehérje
169.9g
Szénhidrát
51.3g
Zsír
320.8g
Víz
206.8g
Koleszterin
12g
Élelmi rost
88.8g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez és a tetejére

Összesen 1174 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez és a tetejére

Összesen 4694 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez és a tetejére

Összesen 194 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    51.3 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    207 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    520.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    255 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    169.9 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    320.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    391 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    114 mg
  • Retinol - A vitamin:
    373 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    175 micro
  • β-crypt
    40 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    229 micro
Összesen 1174 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    63.8 g

Zsír

  • Összesen
    205.2 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    827 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2083.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    430 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    300 mg
  • Foszfor
    1018 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    679.8 g
  • Cukor
    355 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

Víz

  • Összesen
    1283.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1562 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    215 micro
  • Kolin:
    456 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1494 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    700 micro
  • β-crypt
    159 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    917 micro
Összesen 4694 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    85.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    52.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 194 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Keverőtálba tesszük a tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a vajat. Ezeket az összetevőket addig kevergetjük, amíg morzsás állagúvá nem válik az egész és a szobahőmérsékletű vaj egyenletesen el nem oszlik benne.
  2. Ezután hozzáadjuk a tejet, és sima tésztát gyúrunk belőle. Ha ragad a tészta, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet. Majd fóliába tejerjük, és a töltelék elkészítéséig hűtőszekrényben pihentetjük.
  3. A töltelékhez az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, eltávolítjuk a magházát, és kis hasábokra vagy cikkekre vágjuk (vastagsága 4-5 mm).
  4. A vajat felolvasztjuk, majd az almát rátesszük, és az 50 g cukorral, a vaníilás cukorral, a fahéjjal és a mazsolával lassú tűzön kissé összepároljuk. Hűlni hagyjuk, amíg a tésztát elnyújtjuk. (A fennmaradó 50 g cukorral még ízés szerint édesíthetjük a félig kihűlt almát, de nem fontos. Attól is függ, hogy milyen almát használtunk...édeset, savanyút vagy kevertet). Hűthetjük szűrőtálban is, akkor kicsepeg a felesleges lé, enyhén meg is nyomkodhatjuk, de nem szabad nagyon préselgetni, mert összetörik az alma.
  5. A tésztát megfelezzük, és egyik felét 30x35/40 cm-es nagyságúra nyújtjuk. Ezt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és ráhalmozzunk az almát. Az almát igyekezük alaposan elsímítani és egyenletesen eloszlatni. Ezután a tészta másik felét is elnyújtjuk, és az alma tetejére illesztjük.
  6. A tojás sárgáját és a tejet elkeverjük, és megkenjük vele a tésztát. Kenés után a tészta tetejét megszurkáljuk villával vagy pálcikával, és rászórjuk a mandulát.

Recept infó

  • Főzés ideje: 3 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x35

Egy verőfényes péntek délután Édesanyámmal sütni támadt kedvük..., de nem szokványosat és még sem túl extrát. Jó néhány szakácskönyv áll rendelkezésünkre, így a polcról egyet levettünk, és ennek almásnak az elkészítésére esett a választásunk. Ebbe persze már benne vannak a saját tapasztalatok is, apró kis változtatások... Az egész család imádja ezt az almás kalácsot, és már el is felejtettük az évekkel ezelő favorizált, "hagyományos" almás receptet.

További receptek

Spenótos-zöldborsós quiche

A quiche receptje sokakat elrettent, leginkább azért, mert nehéznek mutatja magát. Az alábbi verzió ezt próbálja fellazítani, ugyanis mind a tészta, mind a töltelék összeállítás ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...