Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás és meggyes kígyórétes

Almás és meggyes kígyórétes
Almás és meggyes kígyórétes
160 perc / előkészület: 120 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Barátom anyukájától kaptam a receptet, aki egy újságban olvasta. Kicsit variáltam rajta. Eredetileg 1 kg alma volt írva 1 rúdhoz, ami 2 rúdba is bőven elegendő.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához (3 rúd)

Meggyes töltelékhez (1 rúd)

Almás töltelékhez (2 rúd)

A töltelék alá

A tepsi kikenéséhez

  • 2 dkg margarin (vaj vagy sütőmargarin)

A lekenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához 3 rúdhoz

  1. A tejbe beletesszük az 1 ek cukrot, majd mikor langyos, belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. A sót és 1 ek cukrot belerakjuk, majd a liszt közepét kimélyítjük, ahova beleültjük a tojásokat, és a felfuttatott élesztőt öntjük.
  2. Addig dagasztjuk míg, el nem válik az edény falától. Ezután 3 egyforma részre vágjuk. Nyugodtan dolgozhatunk is vele, mert nem kell keleszteni, annak ellenére, hogy élesztős tészta.
  3. Egyenként henger alakúra sodorjuk, és kb. 40 cm hosszú és 25 cm széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait kb. 8 cm mélységben kissé ferdén, kb. kétujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk. Közepén, a simán hagyott részen 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, amire a tölteléket helyezzük.

Meggyes töltelék 1 rúdhoz

  1. A meggyes töltelékhez a befőttet lecsöpögtetjük, a dióval, morzsával, cukorral és a fahéjjal összekeverjük.

Almás töltelék 2 rúdhoz

  1. Almás töltelék: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét, amennyire csak lehet. Ezt követően felolvasztjuk a vajat, ráöntjük az almát, hozzáadjuk a cukrot. Többször megkeverjük. Fedő alatt pároljuk, míg puha nem lesz. Ha megpuhult a fahéjjal fűszerezzük, a morzsát belekeverjük, és hagyjuk majdnem teljesen kihűlni.

A töltelék alá

  1. A tésztát a töltelékekre egymásra hajtjuk úgy, mintha fonnánk, egyet balról, majd jobbról. A három rétes elfér egy gáztepsiben.

A tepsi kikenéséhez

  1. Vajjal kikenjük a tepsit.

A lekenéshez

  1. A felvert tojással lekenjük a rudakat.
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 104 310
elküldve: 73
receptkönyvben: 1 008
elkészítve: 82/82
Facebookon megjelent: -

szakács

Eszter121

Mióta szakács: 2013.04.05.
22 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

meggyes rétes, almás rétes, meggyes és almás kelt rétes

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Smucilibu
Smucilibu Tue, 2015-04-07 17:51

Elsőre is tökéletes lett!Bár,a tepsibe való átemeléssel nekem is meggyűlt a bajom...de a végén csak összehoztam! :) Köszönöm a receptet!

Wavrusa Agnes
Wavrusa Agnes Mon, 2015-02-16 11:42

A kedvenc receptünk ha almás sütiről van szó mindig ezt kérik , a tésztát én a sütőpapíron szoktam kinyújtani és így azzal együtt helyezem a tepsibe.

andita1
andita1 Sat, 2013-12-28 12:12

Megcsináltam ezeket a réteseket (mert a bejglik vészesen kezdtek fogyni). Olyan finomak lettek hogy 4 óra alatt elfogyott mindhárom rúd. Mentettem a receptet, még sokszor fog kelleni. Köszönet érte!

Lénárt Csilla
Lénárt Csilla Tue, 2013-12-03 22:00

Elkészítettem,annyira szépek és finomak lettek,mindenkinek nagyon ízlett!Szép aranybarnára sültek,ám egy picit változtattam rajta,annyiban hogy az alma töltelékre tettem a meggyet és igy tekertem,fontam össze.Próbáljátok ki ajánlom!!:))

Radóanyu
Radóanyu Sun, 2013-12-01 16:30

Én bejgli helyett mindig kígyórétest csinálok, mák és dió töltelékkel, és megszórom meggyel. Ez mindig elfogy a bejgli nem.

kekirenata
kekirenata Sat, 2013-11-30 18:41

Sziasztok!
Szerintetek lehet csalni egy kicsit úgy, hogy leveles tésztából csinálom?:)

Eszter121
Eszter121 / Eszter121 Sun, 2014-06-29 20:29

Szia! Nem tudom, még nem próbáltam leveles tésztából kígyórétest. Szerintem réteslapból próbáld meg.

Anzsika
Anzsika Sat, 2013-11-30 09:16

Szia!
Érdeklődnék,hogy túróval is lehet tölteni.?Köszi

ghjudit
ghjudit Sat, 2013-11-23 21:40

Két kérdésem lenne:
1. A már 0,5-0,5 kg töltelékkel betöltött rudakat hogyan helyezzük át a tepsibe. A tészta túl vékony, szétszakad, a töltelék kipotyog, a minta nem marad meg.
2. Az a 30°C-on sütés nem kevés egy kicsit?
Köszönöm!

Eszter121
Eszter121 / Eszter121 Mon, 2013-11-25 15:24

ghjudit!
1.Egyszerűen kézzel a tészta alá nyúltam és finom áthelyeztem a tepsibe, ügyelve rá, ne jöjjön szét. Ha így nem sikerül, akkor lapát segítségével próbáld meg. Nekem nem lett túl vékony a tészta.
2. Persze, hogy kevés a 30°C, elírtam. (kb.30 perc a sütési idő) A helyes hőfok pedig 180°C, légkeveréses sütőben pedig 165°C.

Lénárt Csilla
Lénárt Csilla Tue, 2013-12-03 22:09

Annyira szépek lettek,nem akartam elhinni 1-re csináltam meg!Mindenkinek nagyon ízlett,én az alma töltelékre raktam a meggyet és úgy fontam össze.Próbáljátok ki isteni finom nem lehet abbahagyni!!

994
tej 1 dl
friss élesztő 2 dkg
cukor 2 ek
finomliszt 50 dkg
margarin 20 dkg
1 csipet
tojás 2 db
meggybefőtt 50 dkg
dió 5 dkg
háztartási keksz 5 dkg
cukor 4 ek
fahéj 0 ízlés szerint
alma 1 kg
vaj 5 dkg
cukor 4 ek
fahéj 1 kk
zsemlemorzsa 1 ek
zsemlemorzsa 3 ek
margarin 2 dkg
tojás 1 db