Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Abált császárhús

Abált császárhús
Abált császárhús
310 perc / előkészület: 10 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom. :) Otthon, anyu és apu sokszor készített abált császárszalonnát vagy császárhúst. Emlékszem azokra a hétvégi reggelikre, mikor anyuék korán felkeltek, és csináltak héjában sült krumplit, mert az abált szalonna azzal az igazi... Lilahagymával, paradicsommal, friss ropogós kenyérrel. Mire mi gyerekek is felébredtünk, már meg volt pakolva az asztal minden földi jóval... Kellene egy időgép! :D

Párom szüleinél disznóvágáskor külön nekem is készítenek egy-két "kockát"... Hát nem szokták megérni, hogy esetleg bekerüljenek a fagyasztóba. :)

Tegnap nagyon szép császárhúst találtam (alig az egy harmada volt zsír), ezért gondoltam ma elkészítem, és vasárnap olyan reggelit kerekítek, hogy csak na! :) Mivel eddig csak a fogyasztásában jeleskedtem, egy kis telefonos segítséget kértem anyutól. Ez itt az én variációm. Szegfűbors helyett persze a fekete szemes bors is tökéletes, és aki gondolja, elhagyhatja a vöröshagymát. Én két evőkanál sót tettem a vízbe (persze ez is változó, sok dologtól függ). Én amondó vagyok, inkább ici-picit legyen sós, mint sótlan. A végén még a fokhagymához rakott sóval tudunk ízesíteni, vagy ott el is hagyhatjuk.

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst hideg vízben átmossuk, a hagymát, fokhagymát megtisztítjuk.
  2. Egy lábasba tesszük a császárhúst, és felengedjük annyi hideg vízzel, ami éppen ellepi. Két gerezd fokhagymát félbevágunk, majd a vöröshagymával együtt a lábasba tesszük.
  3. A szegfűborsot kés lapjával megroppantjuk, és a sóval együtt a húshoz adjuk.
  4. A lehető legkisebb lángon feltesszük abálódni 4-5 órára. Figyeljünk rá, mert a víznek nem szabad forrni (ha kell, pótoljuk a vizet).
  5. Akkor van kész, ha puha, mint a vaj.
  6. Kivesszük a vízből, egy deszkára tesszük, és kicsit meglapítjuk, hogy a felesleges víz kijöjjön.
  7. A maradék fokhagymát lereszeljük, kevés sóval elkeverjük, és alaposan bedörzsöljük vele a hús minden oldalát, majd a tetejét megszórjuk őrölt paprikával.
  8. Langyosra hűtjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek és megszilárduljon.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 24
össznézettség: 21 685
elküldve: 3
receptkönyvben: 212
elkészítve: 8/14
Facebookon megjelent: 1

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

abált császárhús fokhagymával, császárhús abálva, fokhagymás abált császárhús

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Receptgyüjtő
Receptgyüjtő Fri, 2013-02-01 19:24

Én is imádom nagyon, nálunk nagymamám és anyukám is készítette. Régebben sokat csináltam de mostanában sajnos a silány alapanyagok elvették a kedvemet:( Ha esetleg tudna valaki Bp.-en olyan hentest ahol megbízható helyről származó húst árulnak, legyenszives és írja meg a címet.) Friss ropogós kenyérrel isteni:) Kedves Ági a kép tényleg perfect, biztos profi géppel dolgozol:) Üdv:Viki

pingvin12
pingvin12 Fri, 2013-03-08 11:48

Szia Viki!

Hát most vettem hasalját. Én is pont ilyenre vágyom. A hentes pedig akiben én megbízom az VI. ker. Szondi utca és Rippl Rónai sarok. Itt én csak jó minőségi és friss húsokat vettem. Nekem a teszt a sertés tarja szokott lenni, amit itt veszek az mindig szétomlik a szádban. Próbáld ki,feltéve,ha nem a város másik végében laksz.
Üdv: Zsuzsa

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-02-01 19:50

Szia Viki! Köszönöm szépen, aranyos vagy! :) A kép egy kis kompakt géppel készült, de még kezdő vagyok vele. :) Remélem mihamarabb találsz egy klassz hentest, mert az tényleg aranyat ér. Szép hétvégét! Üdv: Ági

jutkacsutka
jutkacsutka Sat, 2013-01-26 12:50

A fiam nagy húsfaló,de nem adok neki párizsit,megy hasonló szenny ételeket...a minap vettem neki abált szalonnát a helyi hentesnél amire azt mondták,hogy saját készítésű...hát hogy is fogalmazzak...hal ízű volt!A kutyának meg acicának adtuk oda és megfogadtam: többet szalonnát sem veszek,mert annyira bepaprikázzák,hogy ne lásd milyen valójában és valahogy a fokhagyma is lemaradt róla!Már lassan ott tartunk,hogyha emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszert szeretnél bevinni a szervezetedbe,mindent meg kell tanulnod saját magadnak elkészíteni!A kenyeret már én sütöm amikor csak megtehetem,a tortákat nem veszem meg cukrászdában sem,mert borzasztó ízük van!Mindegy melyik híres neves cukiba tér be az ember...vaj helyett rákkeltő margarint használnak /és ez még a jobbik eset,mert annál silányabb minőségű és összetevőjű élelmiszer hulladékokat használnak amiket olcsón betudnak szerezni../
Ezt a szalonnát ma elkészítem neki!
köszönöm a receptet !

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2013-01-26 13:47

Szia! Igen, sajnos sokfelé ez a helyzet. Nekünk nagy szerencsénk van, mert a lehető legmegbízhatóbb helyről tudjuk beszerezni a húst (párom szüleitől). :) Mondjuk most pont suta, hogy ezt írom, mert ez kivételesen bolti alapanyagból lett, de szerencsém volt. Sajnos én is jártam már úgy, hogy a csirkének az lett volna a legkisebb gondja, ha halszagú... :( Serpenyőstől landolt a kukában. De hát ez van. Ha ez az ára, hogy kicsit többet kell lenni a konyhában, annyi baj legyen, de olyan étel kerüljön az asztalra, amit az ember jó szívvel tálal fel. Remélem ízleni fog nektek, főleg a fiadnak! :) Üdv: Ági

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-01-17 14:32

Nagyon guszta, csodás látvány, és milyen csodás íz!!! , -nyami, na ezért is hiányzik a saját vágású disznó! :_))
Éva-Anyóc-

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-01-17 14:56

Szia Éva-Anyóca! :) Örülök, hogy tetszik! Igazából ez "bolti-vágású" volt, de nagyon szép és friss. Azért persze a házi húsnak nincs párja. :) Puszi: Ági

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-01-18 18:09

Kedves Ági!

Ha jó, megbízható hentestől és friss, szép húst kapsz, akkor az is tökéletesen megfelelő. :-))
A saját, az igen, mindig megtartja a saját különlegességét! :-))
Éva-Anyóca

Monica123
Monica123 Thu, 2013-01-17 14:30

pont ma gondoltam, hogy vacsorara ezt fogom kesziteni es ime megvan a recept is..... en si nagyon szerettem, ha ezt a nagyim megcsinalta, paprika, paradicsom es friss kenyer..... jo volna neha, neha viszamenni a multba, amikor meg nem volt ennyi gond es rohanas..... koszonom szepen az otletett, megyek is megcsinalni ..... udv: Monika

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-01-17 14:53

Szia Mónika! Örülök, hogy megtetszett! Remélem ízleni fog! :) Most már tényleg kell egy időgép, nincs mese! Bár a szép emlékek is csodákra képesek... :) Üdv: Ági

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-01-16 23:13

Hogy en ezt mennyire imádtam! En nem voltam olyan szerencsés, mint Te, hogy ilyen pazar reggelire ebresztettek, de orulok, hogy Neked ilyen jo emlekeid vannak gyerekkorból :) aranyos a story, a fotó az profi es a szalonna is biztos az! Jöhet a friss kovászos kenyered is! Puszi, T:)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-01-17 06:14

Ó, de kedves vagy, köszönöm szépen a dicséretet! Szívesen küldenék neked is belőle. :) A kovászos kenyérre pedig már nagyon-nagyon készülök! Puszi: Ági

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2013-01-16 21:02

Kedves Mr Smith, köszönöm szépen, kedves vagy! Nem fogod elhinni, de épp pár perccel ezelőtt nézegettem újra a receptjeiteket! Legeltettem a szemem és úgy látszik, közben működött a gondolatátvitel. :) Üdv: Ági

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Wed, 2013-01-16 17:43

Szerintem még sosem ettem ilyet, de most szívesen megkóstolnám. Ági, azok a fények... csak ámulok... gyönyörű! Annyira ügyi vagy. :-) Sok puszi: Gabi

260
sertéshús 60 dkg
fokhagyma 6 gerezd
vöröshagyma 1 kis fej
szegfűbors 2 teáskanál
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint