Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 perces kínai tészta

10 perces kínai tészta
10 perces kínai tészta
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (38)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Újdonsült vegetáriánus életmódom nagy kihívás. Én, aki egyébként reggelire is pacalt ettem, nehezen tud még hosszászokni ehhez. De nem adom fel. Tegnap este épp Mrs. Smith-nek panaszkodtam, hogy mennyire fel tudnék falni egy egész tepsi töki pompost, de ez inkább a rajta finoman piruló szalonnakockáknak szólt, nem is kifejezetten az egész ételnek. Éhes voltam. És bizony hiába lóg a kamrában az otthonról importált házi mangalica kolbász, ha oda csak az uram sündörög be most már kiskéssel a kezében. Kis aranyos. Legalább vágja és nem harapja...Amikor ilyenkor megkérdezem, hova megy, csak annyit mond: - Valakinek, azt is meg kell enni, nem?
Hát, én is besomfordáltam a kamrába, végignéztem a polcokon, majd mélyeket tüdőzve az orrom előtt lógó kolbász frenetikus illatából, az üvegtészta mellett döntöttem.
Ha már hús nem lehet, lesz csípős. Ez a másik gyengém. És mi lehetne jobb egy jó kis csípős kínai kajánál friss zöldséggel? Jó volt. Szeretem az üvegtésztát, rendkívűl egyszerű elkészíteni - főleg, ha van egy vízforralónk. Bevallom, sokáig nem láttam értelmét, de aztán egy influenzaszezon meggyőzött róla, amikor teák hektoliterjeit kellett megfőznöm. Azóta nagyon szeretem. Ebben 2-3 perc alatt felforr 1 liternyi víz. 
Ezzel csak leöntjük az üvegtésztát vagy risztésztát és 10 perc után már lehet is enni. Apropó: az üvegtészta nem azonos a rizstésztával. A rizstészta rizslisztből készül, az üvegtészta mungóbab lisztől. Lényegi különbség a kettő közt csak annyi, hogy az egyik átlátszó, a másik nem. Gluténmentes, tehát lisztérzékenyek bátran fogyaszthatják. Formára igen változatosak. A cérnametélttől a szélesmetéltig, spagetti-szerűn át válogathatunk. Legalábbis itt, nálunk. De ez a fajta itt, otthon is kapható. 

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Fogyasztható még lesütött csirkemellel is, illetve nagyon finom laskára (csíkokra vágott) friss káposztával, ha nem kapunk vagy akarunk költeni bambuszrügyre.
Csak frissen fogyasszuk, másnapra már nem szalonképes.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vizet forralunk. Egy tálba tesszük az üvegtésztát, leöntjük a forró vízzel, lefedjük és 10 percig állni hagyjuk - ezalatt épp elkésül a szósz.
  2. Hosszúkás szeletekre vágjuk az újhagymát.
  3. Egy kis serpenyőbe tesszük a szójaszószt, az ecetet (ez ízlés szerint lehet több is), a mézet, a chilit, a gyömbért, az áttört fokhagymát, a szezámolajat és feforrósítjuk. 2-3 percig forraljuk. Keverjük bele a keményítőt, és addig kevergessük, amíg sűrűsödni nem kezd.
  4. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele az újhagyma egyik felét. Közben szűrjük le a tésztát, öntsük a serpenyőbe és forgassuk össze a szósszal. Ekkor, ha valaki akarja, még kicsit lepiríthatja. (Na jó, akkor nem 10 perc lesz.)
  5. Az újhagyma másik felével megszórva tálaljuk. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 172 500
elküldve: 25
receptkönyvben: 1 915
elkészítve: 81/104
Facebookon megjelent: 1

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: kínai
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kínai sült üvegtészta

Hozzászólások (38)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rowan
rowan Thu, 2016-02-25 15:23

Hát, sajnálom, de az én próbálkozásom a recept alapján borzalmasra sikerült. Pedig alapvetően szeretem a kínai konyhát, de ennek rossz íze volt, és a szósz is brutál sűrű lett. :(
Biztos ízlés dolga is, hogy kinek mennyire ízlik, azért nem adom fel, próbálkozni fogok, de nem ugyanígy, hanem változtatásokkal.

Mynea
Mynea Tue, 2015-03-03 23:07

Csak annyit akartam mondani, hogy ez egy nagyon jó recept! Rengetegszer megcsináltam már. Én soba tésztával készítem és rizsecettel , a szójaszósz fele pedig sötét, fele világos szokott lenni (karakteresebb ízt ad). De mindig jól sikerül, és nálam másnap is finom. :)

dadimami
dadimami Wed, 2013-11-27 23:23

Guszta, és bizonyára finom is, csak azt a pacalt miért kéne feledni???

scorpio50
scorpio50 Wed, 2013-11-27 13:21

Az általam elkészített változat inkább kínai ihletésű lett, mert csak spagettim volt és sok zöldséget tettem bele mint általában a távol-keletiek. Ja mivel nem vagyok se' vega sem vegán megbolondítottam néhány karika füstölt kolbásszal és egy kis reszelt füstölt sajttal. Nagyon köszönöm az ötletet mert nekem csak a hagyományos "kifőtt tészták" jártak az eszembe és ez úgy jött, mint az ajándék. :)

meszi77marti
Puffin / meszi77marti Thu, 2012-10-04 14:02

Még sosem próbáltam almaecettel. Ja és még fokhagymát sem tettem bele soha. Mindezek sokat dobnak rajta? Egyébként az elején nekem is furcsa volt, hogy csak hagymát említettél az alap receptedben. A változatosság kedvéért idáig csak spagetti tésztával készítettem. Gondolom rizs vagy üveg tésztával kicsit más az íze. Ugye? Szerintem ez az étel egyáltalán nem kíván húst. Márti

lu-lu
lu-lu Sat, 2012-03-31 21:08

En ugyan nem vagyok vegetarianus, bar az utolso verkepes vizsgalatom arra utal, hogy hus hianyban szenved szervezetem. Nem vagyok vega, de nem is vagyok oda a husert, ezert is nem is igazan eszem. Viszont, ez a recept nagyoon bejottt:)))) kosszentyuu:))

NoSalty
Nosalty / NoSalty Thu, 2012-02-23 15:29

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.02.22. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

ifijudit
ifijudit Thu, 2012-02-23 10:00

Nagyon jó recept, én egy kis pirított, sótlan mogyorót is szórtam a tetejére, nagyon jól illik hozzá!

Monocska
Monocska Wed, 2012-02-22 20:57

Kedves Eszter!
Megcsináltam vacsorára. Isteni lett. Annyi kis extrával, hogy tettem hozzá sárgarépát is. A reszelő nagyobb lyukán lereszelve, olajon picit előre pirítva, a hagymával egy időben beletéve. Köszönöm a receptet!!! Ezentúl rajta lesz a listán :)

Vegetarianizmusról annyit, ha ennyire nehezen megy, szerintem ne erőltesd. Csak annál jobban fogsz vágyódni a hús után. Elég az, ha ritkítod a húsfogyasztást. Ezt én mondom, aki 18 éve vegetáriánus, de nekem soha nem hiányzott...

Minden jót!
Krisztina

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2012-02-22 23:03

Kedves Kriszta!

Köszönöm a bíztató sorokat, azóta ismét dögevő vagyok. :-)
Valóban, van az úgy, hogy van, akiknek megy, van, akiknek nem, azóta azt is megtudtam, nekem miért nem. Az élet nagy talányai.
Neked is minden jót!
Eszter

eszter66.6
eszter66.6 Wed, 2012-02-22 13:04

Kedves Eszter!
At tudom erezni a storyban leirtakat: en is imadom a hust, de sajat tapasztalatbol mondva nem nagyon tesz jot nekem. De a csipos barmikor johet! Ezert szeretem az ilyen egyszeru de megis nagyszeru recepteket. Koszi az otletet! Es meg arra is rajottem, hogy druszak vagyunk :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2011-06-26 18:10

Nem lesz sűrű a szósz, hanem inkább folyékony és nem fog szépen a tésztán maradni.

Jucijuci
Jucijuci Sun, 2011-04-24 17:26

Ja és a reakció az volt, hogy "finom ez a köret!" (férfiak...)
Legközelebb húst is teszek bele. :)

Jucijuci
Jucijuci Tue, 2011-02-15 21:13

Szia Eszter,
köszi a gyors választ. Nem a recepted vitatom, csak a leírásban láttam, hogy "Fogyasztható még lesütött csirkemellel is, illetve nagyon finom laskára (csíkokra vágott) friss káposztával, ha nem kapunk vagy akarunk költeni bambuszrügyre."
Ebből gondoltam, hogy benne kell lennie. :) De persze ízlés dolga, így is biztos nagyon fincsi. Ki is próbálom majd, ha beszereztem a hozzávalókat.

Jucijuci
Jucijuci Tue, 2011-02-15 19:28

Szia Eszter,

hol van benne bambuszrügy? Nem látom. :)
Vagy én vagyok vak?

Ui.: imádom a receptjeidet!!!

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-02-15 19:59

Szia Juci!

De aranyos vagy!, köszi szépen!
Ez a fapados változat, mert nekem nem volt otthon éppen akkor. :-)
De nyugodtan lehet bele tenni, aki szeretne.
Szép estét!
Eszter

hapici
hapici / hapici Wed, 2010-07-07 17:53

Olyan jól nézett ki, kipróbáltam... Én több almaecetet kívántam hozzá, de így sem volt rossz. Családomnak furcsa volt kissé, de hát ilyen ételek is vannak, főleg a kínaiaknál. A tészta villámgyorsan beszívta a szaftot, - yxjjezt sajnáltam -, és biztosan ez a oka annak, hogy másnap már borzalmas íze volt. Úgyhogy csak aznap fogyasztandó, frissen.

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-07-07 18:38

Így bizony, csak azonnal fogyasztandó, de ezt jó is, hogy említed, be is írom a receptbe!
A szaftot lehet többre is készíteni, de attól is függ, milyen fajta a tészta, némelyik azonnal felszívja a nedvességet.
Köszönöm, hogy kipróbáltad! :-)

Jutti
Julie / Jutti Sat, 2010-06-19 10:41

 Szinte minden kínai tészta 10 perces, valamelyik kevesebb. XD De gondolom lehet otthon is kapni (főleg instant tészta), amit én kardigán tésztának hívok. haha
Én nem vagyok vegetáriánus, de voltak régen problémáim, így sok zöldséget tanácsoltak. Szeretem a kínait, mert változatos az ízvilág és sok ételük finom hús nélkül is.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-06-19 20:12

Így van, ezért szeretjük mi is...Ne is említsd, azt a kardigántésztát a japán főnökünk szokta állandóan enni. Lassan már a hideg ráz még az illatától is... :-p

513
üvegtészta 200 g
újhagyma 3 közepes db
szójaszósz 8 ek
almaecet 2 ek
chilipaszta 1 teáskanál
gyömbér 1 tk
fokhagyma 1 gerezd
szezámolaj 1 teáskanál
méz 2 ek
étkezési keményítő 0.5 evőkanál