
Hozzávalók
-
3 közepes db újhagyma
-
8 ek szójaszósz
-
1 gerezd fokhagyma
-
2 ek méz
-
0.5 evőkanál étkezési keményítő
- 2% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
100g üvegtészta351 kcal
-
138g újhagyma26 kcal
-
40g szójaszósz24 kcal
-
5g almaecet1 kcal
-
0g chilipaszta0 kcal
-
1g gyömbér1 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
2g szezámolaj18 kcal
-
25g méz76 kcal
-
14 kcal
- 2% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
200g üvegtészta702 kcal
-
276g újhagyma53 kcal
-
80g szójaszósz48 kcal
-
10g almaecet2 kcal
-
0g chilipaszta0 kcal
-
2g gyömbér2 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
4g szezámolaj35 kcal
-
50g méz152 kcal
-
29 kcal
- 2% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
31.6g üvegtészta111 kcal
-
43.6g újhagyma8 kcal
-
12.6g szójaszósz8 kcal
-
1.6g almaecet0 kcal
-
0g chilipaszta0 kcal
-
0.3g gyömbér0 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0.6g szezámolaj6 kcal
-
7.9g méz24 kcal
-
1.2g étkezési keményítő5 kcal
- 2% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2528.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 2260 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.1 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 125.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 172 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 114 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 495 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 942 micro
- 2% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.1 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5056.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 194 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 238 mg
-
Nátrium 4519 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 238.2 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 6 mg
Víz
-
Összesen 250.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 343 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 126 micro
-
Kolin: 229 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 990 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1883 micro
- 2% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 799.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 714 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 39.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 157 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 298 micro
Elkészítés
- Vizet forralunk. Egy tálba tesszük az üvegtésztát, leöntjük a forró vízzel, lefedjük és 10 percig állni hagyjuk - ezalatt épp elkésül a szósz.
- Hosszúkás szeletekre vágjuk az újhagymát.
- Egy kis serpenyőbe tesszük a szójaszószt, az ecetet (ez ízlés szerint lehet több is), a mézet, a chilit,a gyömbért, azáttörtfokhagymát, a szezámolajat és feforrósítjuk.2-3percig forraljuk. Keverjük bele a keményítőt, ésaddig kevergessük, amíg sűrűsödni nem kezd.
- Húzzuk le a tűzről, keverjük bele az újhagyma egyik felét. Közben szűrjük le a tésztát, öntsük a serpenyőbe és forgassuk össze a szósszal. Ekkor, ha valaki akarja, még kicsit lepiríthatja. (Na jó, akkor nem 10 perc lesz.)
- Az újhagyma másik felével megszórvatálaljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 5 perc
- Főzés ideje: 10 perc
Újdonsült vegetáriánus életmódom nagy kihívás. Én, aki egyébként reggelire is pacalt ettem, nehezen tud még hosszászokni ehhez. De nem adom fel. Tegnap este épp Mrs. Smith-nek panaszkodtam, hogy mennyire fel tudnék falni egy egész tepsi töki pompost, de ez inkább a rajta finoman piruló szalonnakockáknak szólt, nem is kifejezetten az egész ételnek. Éhes voltam. És bizony hiába lóg a kamrában az otthonról importált házi mangalica kolbász, ha oda csak az uram sündörög be most már kiskéssel a kezében. Kis aranyos. Legalább vágja és nem harapja...Amikor ilyenkor megkérdezem, hova megy, csak annyit mond: - Valakinek, azt is meg kell enni, nem? Hát, én is besomfordáltam a kamrába, végignéztem a polcokon, majd mélyeket tüdőzve az orrom előtt lógó kolbász frenetikus illatából, az üvegtészta mellett döntöttem. Ha már hús nem lehet, lesz csípős. Ez a másik gyengém. És mi lehetne jobb egy jó kis csípős kínai kajánál friss zöldséggel? Jó volt. Szeretem az üvegtésztát, rendkívűl egyszerű elkészíteni - főleg, ha van egy vízforralónk. Bevallom, sokáig nem láttam értelmét, de aztán egy influenzaszezon meggyőzött róla, amikor teák hektoliterjeit kellett megfőznöm. Azóta nagyon szeretem. Ebben 2-3 perc alatt felforr 1 liternyi víz. Ezzel csak leöntjük az üvegtésztát vagy risztésztát és 10 perc után már lehet is enni. Apropó: az üvegtészta nem azonos a rizstésztával. A rizstészta rizslisztből készül, az üvegtészta mungóbab lisztől. Lényegi különbség a kettő közt csak annyi, hogy az egyik átlátszó, a másik nem. Gluténmentes, tehát lisztérzékenyek bátran fogyaszthatják. Formára igen változatosak. A cérnametélttől a szélesmetéltig, spagetti-szerűn át válogathatunk. Legalábbis itt, nálunk. De ez a fajta itt, otthon is kapható.