Vöröskaviár
Leírás
Vöröskaviár – receptek, leírás, tippek
A vöröskaviár gazdag ómega-3 zsírsavakban, fehérjében, A-, D- és B12-vitaminban, valamint ásványi anyagokban (például szelénben és jódban). Rendszeres, mértékletes fogyasztása támogathatja a szív- és érrendszer egészségét, az agyműködést és az immunrendszert.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a vöröskaviár?
A vöröskaviár lazacfélék (például vöröslazac, ketalazac, királylazac) érett ikrája. A jó minőségű kaviár érdekében a lazacot akkor kell kifogni, amikor kellően érett az ikra, ugyanis az éretlen ikra még kemény, a túlérett pedig már puha, nyúlós. A halat még élve vágják fel, és szedik ki belőle az ikrákat, különben megkeseredhet. Mérete és íze fajonként változik – a ketalazacé nagyobb, enyhébb ízű, míg a vöröslazacé kisebb szemű és intenzívebb aromájú. A frissen kinyert ikrát enyhén sózzák, majd hűtve vagy fagyasztva értékesítik. Kevésbé értékes, mint a fekete kaviár, de így is igazi gasztronómiai különlegességnek számít.
Hogyan tároljam?
Hazánkba általában pasztörizált, illetve vákuumcsomagolt, esetleg más módon tartósított változatban jut el. Érdemes hűtőszekrényben tárolni és felbontás után gyorsan elfogyasztani. Fagyasztva hónapokig megőrzi minőségét, de felengedés után azonnal fogyasszuk el.
Hol lehet kapni?
Halboltokban, prémium élelmiszerüzletekben, delikát boltokban, halpiacokon és nagyobb szupermarketekben is kapható.
Mikor vegyem?
Egész évben kapható.
Mire használhatom?
Hideg előételek, szendvicsek, sushi, tészták, saláták díszítésére tökéletes választás. Krémekbe, mártásokba is keverhető, de legjobb ízét frissen, egyszerű kísérőkkel (vaj, citrom, friss kenyér) érvényesíti.
Még több vöröskaviáros receptért görgess lejjebb!
100 g Vöröskaviár
fehérjetartalom
24.6 g
zsírtartalom
588016.096 g
szénhidráttartalom
4 g
víztartalom
47.5 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
1500 mg
Foszfor
356 mg
Magnézium
300 mg
Kalcium
275 mg
Top vitaminok
Kolin
490.9 mg
B6 vitamin
0.32 g
Pantoténsav - B5 vitamin
3.5 mg
E vitamin
1.89 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
24.6 g
Zsír
telített zsírsav
4.06 g
egyszeresen telített zsírsav
4.631 g
többszörösen telített zsírsav
7.405 g
koleszterin
588 g
ásványi anyagok
Kalcium
275 mg
Vas
11.88 mg
Magnézium
300 mg
Foszfor
356 mg
Nátrium
1500 mg
Cink
0.95 mg
Réz
0.11 mg
Mangán
0.05 mg
Szelén
65.5 µg
szénhidrát
víz
47.5 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.19 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.62 mg
Niacin - B3 vitamin
0.12 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
3.5 mg
Folát
50 µg
Kolin
490.9 mg
Retinol
271 µg
Lutein+zeaxantin
648 µg
E vitamin
1.89 mg
D vitamin
117 µg
K vitamin
0.6 µg
B12 vitamin
20 µg
A vitamin
271 µg
B6 vitamin
0.32 g