Pattogatott kukorica
870 kcal
Sóskaramellás-mascarponés pohárkrém
206 kcal
Rozmaringos répakrémleves
1101 kcal
Baconös-sajtos házi popcorn
Leírás
Pattogatott kukorica – receptek, leírás, tippek
A pattogatott kukorica valójában egy különleges fajta kukoricaszem, amely magas keményítőtartalommal és kemény külső héjjal rendelkezik. Amikor a szemeket hevítjük, a belső víztartalom gőzzé alakul, amely nyomást gyakorol a héjra, míg végül az „kipattan” – így jön létre a könnyű, fehér falat.
Mi az a pattogatott kukorica?
A pattogatott kukorica (angolul „popcorn”) egy speciálisan erre a célra nemesített kukoricafajta, tudományos nevén Zea mays everta. Más kukoricafajtákkal ellentétben ez a típus nemcsak hogy alkalmas pattogtatásra, de kifejezetten erre termesztik. Már az aztékok és az ősi dél-amerikai kultúrákban is fogyasztották, a 19. századtól pedig az amerikai mozikban indult el világhódító útjára.
Hogyan vásároljuk?
A legtöbb élelmiszerboltban kapható natúr pattogatni való kukorica, amelyből olajon vagy forró levegőn pattogtathatunk otthon is. Kerüljük a már előízesített, mikrós verziókat, ha adalékanyag-mentes, egészségesebb változatot szeretnénk. A bioboltokban kapható „air pop” kukorica különösen ajánlott. Ha lehetőségünk van rá, válasszunk ömlesztett kiszerelésű, hazai termelőtől származó kukoricát.
Mire jó a pattogatott kukorica?
Meglepő, de a natúr pattogatott kukorica valójában egy teljes kiőrlésű gabona – tehát értékes rostforrás. Ha nem sózzuk túl, és nem öntjük nyakon vajjal, akkor kifejezetten alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató nassolnivaló lehet. Antioxidánsokban – különösen polifenolokban – is gazdag, ami segíthet a sejtek védelmében. Egy adag (kb. 3 csésze) natúr popcorn csak kb. 90 kcal-t tartalmaz, minimális zsírral.
Mi készülhet a pattogatott kukoricából?
Elsősorban magában fogyasztjuk, de rengeteg kreatív megoldás is létezik. Készülhet belőle édes változat, például karamellás vagy csokoládés popcorn, akár házilag, természetes édesítőkkel. Fűszeres verzióban is izgalmas: próbáld ki chilis, baconos vagy rozmaringos változatban levessel. Nagyon trendi manapság a sajtos popcorn, ami sörkorcsolyának is kiváló vagy levesfeltétnek. Készíthetsz belőle popcornrudakat, vagy édes-savanyú popcornsalátát!
Még több pattogatott kukoricás receptért görgess lejjebb!
100 g Pattogatott kukorica
fehérjetartalom
7.29 g
zsírtartalom
39.82 g
szénhidráttartalom
45.06 g
víztartalom
1.2 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
909 mg
Foszfor
199 mg
Magnézium
79 mg
Kalcium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.109 g
Kolin
12.6 mg
E vitamin
2.43 mg
Niacin - B3 vitamin
1.195 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
7.29 g
Zsír
telített zsírsav
6.82 g
egyszeresen telített zsírsav
9.809 g
többszörösen telített zsírsav
23.191 g
ásványi anyagok
Kalcium
4 mg
Vas
1.98 mg
Magnézium
79 mg
Foszfor
199 mg
Nátrium
909 mg
Cink
3.1 mg
Réz
0.162 mg
Mangán
0.629 mg
Szelén
2.2 µg
szénhidrát
rost
8.1 g
cukor
0.46 g
víz
1.2 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.134 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.057 mg
Niacin - B3 vitamin
1.195 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.23 mg
Folát
25 µg
Kolin
12.6 mg
Alfa-karotin
46 µg
Béta-karotin
70 µg
Lutein+zeaxantin
829 µg
E vitamin
2.43 mg
K vitamin
4.1 µg
A vitamin
8 µg
C vitamin
0.3 mg
B6 vitamin
0.109 g