Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birsalmasajt a sütőből

Birsalmasajt a sütőből
Birsalmasajt a sütőből
210 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt kaptam egy Reader's Digest könyvet, abból származik a recept. Azért teszem közzé, mert szerintem így sokkal egyszerűbb előkészíteni a birset. Ugyanolyan zseniálisan finom lesz, mint hagyományos módon elkészítve. Persze érződik némi különbség, mint a héjában főtt krumpli és a megpucolt, főtt krumpli között. :) A recept eredeti aránya ugyanannyi cukor, mint amennyi a tiszta püré súlya. Nekem úgy nagyon édes, elvész a birs íze.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Magában, sütibe... okkal, ok nélkül... az egyik legzseniálisabb találmány ez!

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A birset megmossuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (ne érjenek össze). 10-12 db fér egy tepsire, amiből (a birs méretétől függően) 2-2,5 kg tiszta pürénk lesz.
  2. 150 fokra előmelegített sütőben 2 óráig sütjük a birset. Hústűvel szúrjuk át, ha könnyen átmegy a tű, kész a birs.
  3. Hagyjuk langyosra hűlni, vágjuk négyfelé, és magozzuk ki, húzzuk le a héját.
  4. A gyümölcshúst vagy szitán törjük át, vagy merülőmixerrel pépesítsük.
  5. A cukrot, citromlevet tegyük egy lábasba, adjunk hozzá kb. 1 dl vizet, és melegítsük addig, amíg a cukor fel nem olvad.
  6. A cukros levet keverjük a gyümölcspüréhez, majd vastag aljú edényben főzzük takaréklángon 60 percig. Időnként keverjük át, figyelve, hogy az alja le ne égjen! Vigyázzunk, a forró püré pukkan, köpköd, meg ne égessük magunkat!
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítsük szét a gyümölcspürét, majd 50 fokos tepsiben szárítsuk. Ha napos, szeles az idő, vékony konyharuhával leterítve kitehetjük a napra is száradni, vagy sütisütés után, a langyos sütőbe is bemehet. 1-2 hét alatt szárad tökéletesre. Én át szoktam forgatni időnként, hogy mindkét oldala egyenletesen tudjon száradni.
  8. Zsírpapír között, hűtőben szoktam tárolni.
  • sütési hőfok: 150°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 378
össznézettség: 31 783
elküldve: 6
receptkönyvben: 76
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: nehéz
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

birssajt, birsalma sajt, birsalma-sajt a sütőből

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

362
birs 3 kg
cukor 85 dkg
citromlé 1 citromból nyert
víz 1 dl