Zöld, sárga és lila gnocchit is főzhetsz, ha megszabadulsz a krumplitól

A krumpli és liszt házasságából születik az egyik legegyszerűbb tésztaétel, a gnocchi. Mind ismerjük, mind szeretjük, esetleg kicsit meg is unjuk egy idő után. Ha ez a helyzet, ideje feldobnunk valamivel az alapreceptet.

Készítsünk zöldséges gnocchit! De mégis hogyan? Ebben az ételben a „zöldséges” jelző nem arra utal, hogy a szószba teszünk különböző zöldségeket. Vagyis nem feltétlenül erre: hiszen kedvünkre telerakhatjuk mindenfélével a tésztaszószt, hússal, zöldséggel, ahogy tetszik. A cikkben most azonban magára a tésztára koncentrálunk, hiszen a zöldséges gnocchi, attól lesz különleges, hogy a krumplit más alapanyagokra cseréljük benne. Induljon a kísérletezés!

Zöld, sárga és narancs gnocchit is főzhetsz, ha megszabadulsz a krumplitól

Mit tud az alaprecept?

A következő zöldségekkel mind helyettesíthetjük a krumplit, ha izgalmasabb gnocchit szeretnénk:

Ha bátrak vagyunk és nekikezdünk a kísérletezésnek, jegyezzünk meg néhány dolgot a gnocchi alapreceptjéből. Először is fontos, hogy a zöldséget, amit használunk, egyforma kockákra vágjuk.

Az egyforma darabok egyszerre fognak megfőni, és a gnocchi tésztája nem lesz kellemetlenül darabos.

Szintén ügyeljünk a főzési időre. A zöldségnek jó puhának kell lennie, azonban nem szabad teljesen szétfőznünk. Ebben segítségünkre lesz egy kis éles kés. Ha azt tapasztaljuk, hogy komolyabb erőlködés nélkül bele tudjuk szúrni a kés hegyét a zöldségbe, zárjuk el a lángot.

A túlfőzés egyik jele lehet, ha a késszúrásra a zöldségdarab széthasad. Persze még ilyen állapotban is használható lesz, de ezen a ponton már mindenképpen hagyjuk abba a főzést.

Csak a krumplinyomó?

A krumpli esetében soha nem szabad botmixert vagy más hasonlóan durva eszközt használnunk a pürésítéshez. Ez ugyanis kellemetlenül gumiszerűvé teszi a gnocchit.

Amíg ez igaz lehet a krumplira, más zöldségek esetében nem feltétlenül. Sőt, jobban is járunk, ha nem krumplinyomóval próbáljuk meg egyenletes állagúra dolgozni a zöldségeket.

A brokkoli, fehérrépa vagy zeller például van annyira makacs, hogy még teljesen puhára főzve is darabos marad. Főzés után pürésítsük a zöldséget addig, amíg teljesen homogén állaga nem lesz.

Felejtsük el a mérleget

Mivel minden zöldség máshogy viselkedik, nincsen pontos recept a zöldséges gnocchi esetében, amit követni tudnánk. Egyedül a szemünkre és a kezeinkre hagyatkozhatunk.

Kezdjük el fokozatosan adagolni a lisztet: először a zöldség súlyának felével megegyező mennyiséget. Ha a tészta a kezünkhöz ragad, nem teljesen áll össze, adjunk hozzá még több lisztet.

Egész addig folytassuk ezt, amíg egy lágy, de kezelhető tésztát nem kapunk. A formázáshoz is lisztezzük be, nehogy leragadjon.

Formázzunk belőle hosszú kígyókat, ezeket pedig vágjuk egyforma méretűre, a gnocchi akkora legyen, mint a hüvelykujjunk körme.

Főzés

Főzzük sós vízben néhány percig: akkor készülnek el, ha felúsznak a víz felszínére. Szűrőkanállal halásszuk ki őket. és mehetnek is a serpenyőbe vagy szószos lábasba.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több színes ötlet, amivel foldobhatod a konyhád:

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...