Zöld, sárga és lila gnocchit is főzhetsz, ha megszabadulsz a krumplitól

A krumpli és liszt házasságából születik az egyik legegyszerűbb tésztaétel, a gnocchi. Mind ismerjük, mind szeretjük, esetleg kicsit meg is unjuk egy idő után. Ha ez a helyzet, ideje feldobnunk valamivel az alapreceptet.

Készítsünk zöldséges gnocchit! De mégis hogyan? Ebben az ételben a „zöldséges” jelző nem arra utal, hogy a szószba teszünk különböző zöldségeket. Vagyis nem feltétlenül erre: hiszen kedvünkre telerakhatjuk mindenfélével a tésztaszószt, hússal, zöldséggel, ahogy tetszik. A cikkben most azonban magára a tésztára koncentrálunk, hiszen a zöldséges gnocchi, attól lesz különleges, hogy a krumplit más alapanyagokra cseréljük benne. Induljon a kísérletezés!

Zöld, sárga és narancs gnocchit is főzhetsz, ha megszabadulsz a krumplitól

Mit tud az alaprecept?

A következő zöldségekkel mind helyettesíthetjük a krumplit, ha izgalmasabb gnocchit szeretnénk:

Ha bátrak vagyunk és nekikezdünk a kísérletezésnek, jegyezzünk meg néhány dolgot a gnocchi alapreceptjéből. Először is fontos, hogy a zöldséget, amit használunk, egyforma kockákra vágjuk.

Az egyforma darabok egyszerre fognak megfőni, és a gnocchi tésztája nem lesz kellemetlenül darabos.

Szintén ügyeljünk a főzési időre. A zöldségnek jó puhának kell lennie, azonban nem szabad teljesen szétfőznünk. Ebben segítségünkre lesz egy kis éles kés. Ha azt tapasztaljuk, hogy komolyabb erőlködés nélkül bele tudjuk szúrni a kés hegyét a zöldségbe, zárjuk el a lángot.

A túlfőzés egyik jele lehet, ha a késszúrásra a zöldségdarab széthasad. Persze még ilyen állapotban is használható lesz, de ezen a ponton már mindenképpen hagyjuk abba a főzést.

Csak a krumplinyomó?

A krumpli esetében soha nem szabad botmixert vagy más hasonlóan durva eszközt használnunk a pürésítéshez. Ez ugyanis kellemetlenül gumiszerűvé teszi a gnocchit.

Amíg ez igaz lehet a krumplira, más zöldségek esetében nem feltétlenül. Sőt, jobban is járunk, ha nem krumplinyomóval próbáljuk meg egyenletes állagúra dolgozni a zöldségeket.

A brokkoli, fehérrépa vagy zeller például van annyira makacs, hogy még teljesen puhára főzve is darabos marad. Főzés után pürésítsük a zöldséget addig, amíg teljesen homogén állaga nem lesz.

Felejtsük el a mérleget

Mivel minden zöldség máshogy viselkedik, nincsen pontos recept a zöldséges gnocchi esetében, amit követni tudnánk. Egyedül a szemünkre és a kezeinkre hagyatkozhatunk.

Kezdjük el fokozatosan adagolni a lisztet: először a zöldség súlyának felével megegyező mennyiséget. Ha a tészta a kezünkhöz ragad, nem teljesen áll össze, adjunk hozzá még több lisztet.

Egész addig folytassuk ezt, amíg egy lágy, de kezelhető tésztát nem kapunk. A formázáshoz is lisztezzük be, nehogy leragadjon.

Formázzunk belőle hosszú kígyókat, ezeket pedig vágjuk egyforma méretűre, a gnocchi akkora legyen, mint a hüvelykujjunk körme.

Főzés

Főzzük sós vízben néhány percig: akkor készülnek el, ha felúsznak a víz felszínére. Szűrőkanállal halásszuk ki őket. és mehetnek is a serpenyőbe vagy szószos lábasba.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több színes ötlet, amivel foldobhatod a konyhád:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek