Azta'Pasta – Gnocchi ai funghi, azaz igazi olasz burgonyás gnocchi gombamártással

Az Azta'Pasta legújabb része bemutatja talán mindenki kedvenc olasz krumplis tésztáját, ami nagyanyáink tollpárnájánál is puhább: a gnocchit! Ezúttal őszies gombaszósszal.

Ez a villával pödört tésztagombócka a nocchio vagy a nocca szóból származik, és míg az előbbi fabütyköt / facsomót, addig az utóbbi ujjpercet jelent – mindkettő a gombócka kerek, hengeres mivoltára utal.

A világot járva szinte mindenütt előfordul, ugyanis alapja csupánvíz, és liszt, a többi hozzávaló meg már csak az egyes kultúráktól függ. Hazáját mégis Olaszországnak tekintjük, ugyanis az első hivatalos recept a rómaiaktól származik, Kr.e. I. századból, Marco Gavius ​​Apicius “tollából”. A recept a Gnocchi Alla Romana alapja, ami búzadara és liszt keveréke tejjel vagy vízzel kombinálva, majd megsütve, végül mézzel és fekete borssal ízesítve.

A reneszánsz idején már igencsak fenséges eledelnek számított, igaz, még nem a ma ismert formájában, ugyanis akkoriban lisztből, tejből, valamint mandulából készítették az akkor zanzarelli-nek nevezett étket.

A gnocchi manapság ismert variánsa Amerika felfedezéséhezilletve a spanyol kereskedőkhözköthető, akikvilágszerteelterjesztettékezt a gumós, keményítőben gazdag növényt, a burgonyát, így jutott el végül Olaszországba is. Ahhoz képest, hogy már a 16. századtól termesztették Európában, alapanyagként mégis csak az 19.századtólkezdtek el vele komolyabban foglalkozni.

Olaszország számos területén a gnocchi egyfajta primi piatti, azaz első fogás, amit vagy levesként, vagy különböző tésztaételként fogyasztanak, és minden egyes régióban másként szolgálják fel. Rómábanrendszerintcsütörtökönként kerül az asztalokra, ésPecorino Romano-val meg vajjal bolondítják meg a kis nudlikat.

Afriuli-aiak inkább az édes verzió mellett voksolnak, a gombócokat szilvával töltik, majd vajon pirítják. Ez akár lehetne a magyar szilvás gombóc is. Ha viszont kicsit délre megyünk, akkor megkóstolhatjuk a friss paradicsommártással, mozzarellával és bazsalikomlevelekkel ízesített sült verziót, a Gnocchi Alla Sorrentina-t.

Mantovában és Parmában már kicsit tökösre veszik a figurát, ugyanis itt alapanyagként tököt, vajat, Parmigiano Reggiano-t, valamint friss zsályát használnak. Továbbá a gnocchi egyik ismert verziója a malfattiis,amit már bemutattunk nektek az Asta'Pasta-n.

Mivel szezonja van, ezért egy őszies hangulatúgombás különlegességet készítettünk most el, amitfehérborral, kakukkfűvel és fenyőmaggal bolondítottunk meg. Ahhoz, hogy egy igazán illatos, gombás ragut kapjunk, lehetőleg erdei gombákat válasszunk!

Ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...