Kétszer termő zöldségek, amiket újranöveszthetsz otthon – húsvétra is tökéletesek

Itt a tavasz, jönnek a legelső zöldségek. A zöldségvégek felhasználására találtunk nektek pár hasznos tippet.

Már megjelentek a boltokban a tavasz első hírnökei, az újhagyma és saláta például kedvenc húsvéti ételeink alapját képezik. Felhasználás után azonban semmiképp ne dobjuk ki a megmaradt végüket, ugyanis nagyon könnyen újranöveszthetjük zöldségeinket belőlük!

Miért működik?

Egyes zöldségek újranövesztése azért lehetséges, mert azok vége még tárolja magában a növekedéshez szükséges energiát. Ha ezt a részt vízbe vagy földbe tesszük, megadjuk a szükséges környezetet ahhoz, hogy a növény új hajtásokat hozzon.

Pár hét alatt akár a lakásban vagy a balkonon is új növény születik majd a szemünk láttára.

Kétszer termő zöldségek, amiket újranöveszthetsz otthon – húsvétra is tökéletesek

Az így kapott új hajtások kisebbek lesznek az eredetileg vett zöldségnél, azonban éppen méretük miatt ízük sokkal harsányabb, frissebb lesz.

Újhagyma

A csokrokban vett újhagymával visszatérő problémánk, hogy mindkét vége rendszeresen a kukában köt ki. Vágjunk le a bojtos, gyökeres végénél egy hüvelykujjnyi darabot mindegyikből és helyezzük a végeket egy pohár vízbe, bojttal lefele. A víz ne lepje el őket teljesen, körülbelül a szárak feléig töltsük meg. Tegyük napos helyre, és cseréljük a vizet 2-3 nap elteltével. Az új hajtások egy hét után fognak megjelenni.

Hagyma

A vöröshagyma levágott végével hasonlóan járhatunk el. Itt nem lesz szükség vízre, a hagymát két nap szárítás után tegyük egy cserépbe (vagy egyenesen a kertbe), és takarjuk be földdel. Mindig tartsuk nedvesen a területet, ahová ültettük. A kis zöld rügyeket, amik előbújnak, az újhagymához hasonlóan elfogyaszthatjuk. Azonban, ha van türelmünk várni, 90-120 nap alatt az egész fej újranöveszti magát.

Fejes saláta

A tojásos nokedli mellé kedvenc ecetes salátánkat készítjük, azonban a torzsával nem tudunk mit kezdeni? A fejet szedjük leveleire, a közepén hagyjunk néhány kis hajtást, ebből fognak majd kinőni az újak. A 2,5 centiméter vastag alsó részt tegyük egy tál vízbe, a vizet cseréljük minden második nap. Másfél-két hét elteltével apró leveleket kapunk, amik egy friss salátához vagy szendvicshez épp alkalmasak lesznek.

Szárzeller

Hasonló elv szerint a szárzeller alsó, egybenőtt részét is újraéleszthetjük. A növény energiadús közepéből fiatal, zsenge zeller fog fejlődni. Egy hét a vizes tálkában, és mehet a földbe, ahol új növénnyé növi majd ki magát. Napos helyen tartsuk, hiszen szüksége lesz a fényre!

Bazsalikom

Kedvenc fűszernövényünkből pár nagyobb szálat ültessünk egy pohár vízbe. Csak felső leveleket hagyjunk rajta, az alsókat vágjuk le. A hosszú szár pár nap alatt vékony gyökereket ereszt majd, ekkor ültessük át egy cserépbe.

Készítsünk belőle például ilyen bazsalikomos csodákat:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Készülj a húsvétra, olvasgass a témában itt:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek