Kétszer termő zöldségek, amiket újranöveszthetsz otthon – húsvétra is tökéletesek

Itt a tavasz, jönnek a legelső zöldségek. A zöldségvégek felhasználására találtunk nektek pár hasznos tippet.

Már megjelentek a boltokban a tavasz első hírnökei, az újhagyma és saláta például kedvenc húsvéti ételeink alapját képezik. Felhasználás után azonban semmiképp ne dobjuk ki a megmaradt végüket, ugyanis nagyon könnyen újranöveszthetjük zöldségeinket belőlük!

Miért működik?

Egyes zöldségek újranövesztése azért lehetséges, mert azok vége még tárolja magában a növekedéshez szükséges energiát. Ha ezt a részt vízbe vagy földbe tesszük, megadjuk a szükséges környezetet ahhoz, hogy a növény új hajtásokat hozzon.

Pár hét alatt akár a lakásban vagy a balkonon is új növény születik majd a szemünk láttára.

Kétszer termő zöldségek, amiket újranöveszthetsz otthon – húsvétra is tökéletesek

Az így kapott új hajtások kisebbek lesznek az eredetileg vett zöldségnél, azonban éppen méretük miatt ízük sokkal harsányabb, frissebb lesz.

Újhagyma

A csokrokban vett újhagymával visszatérő problémánk, hogy mindkét vége rendszeresen a kukában köt ki. Vágjunk le a bojtos, gyökeres végénél egy hüvelykujjnyi darabot mindegyikből és helyezzük a végeket egy pohár vízbe, bojttal lefele. A víz ne lepje el őket teljesen, körülbelül a szárak feléig töltsük meg. Tegyük napos helyre, és cseréljük a vizet 2-3 nap elteltével. Az új hajtások egy hét után fognak megjelenni.

Hagyma

A vöröshagyma levágott végével hasonlóan járhatunk el. Itt nem lesz szükség vízre, a hagymát két nap szárítás után tegyük egy cserépbe (vagy egyenesen a kertbe), és takarjuk be földdel. Mindig tartsuk nedvesen a területet, ahová ültettük. A kis zöld rügyeket, amik előbújnak, az újhagymához hasonlóan elfogyaszthatjuk. Azonban, ha van türelmünk várni, 90-120 nap alatt az egész fej újranöveszti magát.

Fejes saláta

A tojásos nokedli mellé kedvenc ecetes salátánkat készítjük, azonban a torzsával nem tudunk mit kezdeni? A fejet szedjük leveleire, a közepén hagyjunk néhány kis hajtást, ebből fognak majd kinőni az újak. A 2,5 centiméter vastag alsó részt tegyük egy tál vízbe, a vizet cseréljük minden második nap. Másfél-két hét elteltével apró leveleket kapunk, amik egy friss salátához vagy szendvicshez épp alkalmasak lesznek.

Szárzeller

Hasonló elv szerint a szárzeller alsó, egybenőtt részét is újraéleszthetjük. A növény energiadús közepéből fiatal, zsenge zeller fog fejlődni. Egy hét a vizes tálkában, és mehet a földbe, ahol új növénnyé növi majd ki magát. Napos helyen tartsuk, hiszen szüksége lesz a fényre!

Bazsalikom

Kedvenc fűszernövényünkből pár nagyobb szálat ültessünk egy pohár vízbe. Csak felső leveleket hagyjunk rajta, az alsókat vágjuk le. A hosszú szár pár nap alatt vékony gyökereket ereszt majd, ekkor ültessük át egy cserépbe.

Készítsünk belőle például ilyen bazsalikomos csodákat:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Készülj a húsvétra, olvasgass a témában itt:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...