Húsvéti kalácsok a világ körül: mindenütt kicsit másképp készül

Mióta eszünk húsvétkor fonott kalácsot, és hogyan készítik más országok az ünnepi kenyeret? Utánanéztünk.

A kalács itthon a kenyér ünnepi változata már nagyon régóta. Kezdetben csak formájában tért el a mindennapi kenyértől, a tészta ugyanaz volt, később, a 19. század végétől eltérhetett tésztája összetételének különlegessége miatt is, vagy éppen azért, mert megtöltötték valamivel, a lényeg, hogy a kalács hosszú ideje azt jelenti: ünnepi kenyér. Sokáig a kemence aljában sült, csak a 20. századtól került edénybe. Lehetett kerek és rácsos vagy hosszúkásra fonott, minden ünnepre más formájú készült, mégis különösen a húsvéti ünnepekhez kapcsolódva maradt meg.

Máshol is

Így van ez mindenhol, ahol húsvétot ünnepelnek a világban, az érdekes az, hogy mindenütt különbözőképpen készítik, de a világ kalácsai éppen csak egy kicsit térnek el egymástól. Most megmutatjuk, melyek ezek az apró különbségek, így mindenki vihet egy csavart a megszokott kalácsreceptjébe idén, ha olyan kedve van.

A kardamomos finn

A finnek Pulla nevű fonott kalácsa tésztája szerint nem sokban különbözik a miénktől, mégis nagyon más, mert az egyik legkedvesebb és legerőteljesebb illatú fűszerüket teszik bele, az őrölt kardamomot, a tetejét pedig cukorral és mandulával szórják meg.

A cukros olasz

Olaszországban a húsvét óriási ünnep, így többféle kalácsot is sütnek, de persze vannak jelentős regionális különbségek is. A karácsonyi panettone, a magasra kelt, hihetetlenül foszlós, nagyon sok vajjal és és tojással készült ünnepi kalács ilyenkor galamb formában sül, mandula és cukor kerül a tetejére. Van a miénkhez hasonló tésztájú fonott kalácsuk is, de színes főtt tojásokat nyomnak a tésztájába, amit naranccsal és ánizzsal ízesítenek. A portugálokéban is vannak színes tojások, csak éppen a formája kerek.

A kolbászos spanyol

Talán az egész sorból legjobban kilógó változat a spanyoloké, amely chorizóval, azaz kolbásszal töltve készül. A hornazo voltaképp egy kenyér, amelyet megtöltenek mindenfélével, néha még főtt tojás is kerül bele - húsvéti maradékok feldolgozására például ideális. Persze van édes kalácsuk is ilyenkor, amit gyümölcsök díszítenek.

Orosz-olasz hasonlóságok

Az oroszok húsvéti kalácsa kívül-belül az olasz panettonéra emlékeztet: rengeteg tojássárgájával, aszalt gyümölccsel, magokkal készül és lassan, kovásszal kelesztik. Magas, egyben sült formájú lesz, a tetejére pedig cukormáz is kerül, szóval határesetet képez a kalács és a sütemény között.

Ukrán babka

Nagyon hasonló az oroszhoz az ukrán babkának nevezett kalács, amely nem egyezik azzal a kifordítva fonott kaláccsal, amit ma ezzel a szóval illetünk. Amit mi babkaként ismerünk, az egy régi, kelet-európai, zsidó gyökerű étel, ami töltelékben gazdagabb, mint tésztában, leggyakrabban csokoládéval készül, és néhány éve lett az egész világon óriási divat.

Apróbb különbségek

A csehek, bolgárok, lengyelek, horvátok kalácsai nagyon hasonlítanak az általunk megszokottra, de mindenki tesz hozzá egy-két apróságot, amit mi nem szoktunk. Érdekes, hogy a kelet-európai kalácsok zöme sokkal gazdagabb tésztájú, mint a miénk, tehát rengeteg tojássárgájával és vajjal készül.

A cseh kalácsba sima, míg a bolgárba rumba áztatott mazsolát kevernek. A horvátoké fonott, mint a mienk, csak kisebb méretű, és ők színes tojásokat nyomnak bele. A románok nem fonják, hanem egyben sütik a kalácsot, amibe ugyancsak mazsolát tesznek.A szlovák kalács a miénkhez hasonló tésztájú, de egészen másképp formázzák meg: egy cipót formáznak belőle, amelyre aztán mintákat készítenek.

Az angol zsömlék

Az angolok nem kalácsot, hanem kicsi, édes zsömlécskéket sütnek ilyenkor, amelybe mazsolát tesznek, és kis kereszteket rajzolnak a tetejére csirizből. Kezdők számára ez a legjobb verzió, nagyon egyszerű elkészíteni.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via, via, via és via

Címlapról ajánljuk

További cikkek