A zabpehely 4 kevésbé ismert tulajdonsága – Ne csak kását főzz belőle

Már egyre többek kamráiban alapélelmiszerré vált a zabpehely, amiből elsősorban reggeli ételeket készítünk szívesen. Ezen kívül persze máshogy is bevethetjük: nézzünk erre pár praktikus módot!

Vannak multifunkciós alapanyagok, amelyeket sokféleképpen és kreatívan felhasználhatunk a konyhában, vannak olyanok, amelyek egyértelműen csak egy-egy dologra képesek és akkor ott van egy furcsa harmadik kategória is, amelynek lakói olyan alapanyagok, amelyekről azt hisszük, hogy egyoldalúak, miközben kapacitásaik méltatlanul kihasználatlanak maradnak. Most ilyen szempontból vizsgálhatjuk meg a zabpelyhet, ami sokkal, de sokkal több, mint egyszerű kásaalapanyag. Mutasd, mit tudsz, zabpehely!

Magvas bundás rántott sajt rizibizivel és tartármártással tálalva
A zabpehely 4 kevésbé ismert tulajdonsága

Turmixok, italok sűrítője

Ha reggelre készítünk egy jó turmixot vagy gazdag, gyümölcsökkel megpakolt smoothie-t, sűrűbb állagot és laktatóbb végeredményt érhetünk el, ha egy marék zabpelyhet is szórunk a turmix kelyébe.

Mivel a gabona íze semleges, bármilyen alapanyag mellett használhatjuk, nem fogja megváltoztatni az italok alapvető jellegét.

Panírbundák kiegészítője

A klasszikus panírral szinte bármit bevonhatunk: húst, zöldséget, sajtot, és még sorolhatnánk. A három fő alapanyag általában mindig elérhető a konyhákban, azonban, ha mégis elfogyna a zsemlemorzsánk, vagy lecserélnénk egy izgalmasabb/egészségesebb alapanyagra, használjunk egy része vagy az összes morzsa helyett zabpelyhet.

Ugyanolyan szépen aranybarnára és ropogósra sül az olajban és ízben sem tapasztalhatunk majd mást, mint ha klasszikus módon bundáznánk az élelmiszereket. A panírozáshoz érdemes apróbb szemű zabpelyhet bevetni, ez ugyanis könnyebben ráragad a tojással bevont húsra, zöldségre.

Húsos és zöldséges fasírtok egészséges dúsítója

Amikor zöldségfasírtot készítünk, nem elég egyszerűen a nyers/főtt zöldségeket vagy konzerv hüvelyeseket masszává gyúrni, a nedvesség kontrollására szükségünk lesz valamilyen száraz és vízfelszívó alapanyagra. Ez lehet zsemlemorzsa vagy kenyér, de akár zabpehely is.

Az apróbb szemű zab könnyedén és egységesen elkeverhető a fasírtok masszájában, legyen szó húsos vagy zöldséges golyóbisokról.

Főzelékek alternatív sűrítője

Ugyan a főzelékek sűrítéséről már egyre többen kezdenek leszokni, továbbra is akadnak olyan ételek, amelyeket nem árt (csak egy kicsit) behabarni. Ezt a folyamatot végezhetjük krumpli vagy hüvelyesek hozzáadásával, de alternatív lisztekkel is.

A zabpehelyből ledarált liszt azért kiváló alternatív, mert rostgazdagabb az egyszerű finomlisztnél, miközben hasonló sűrűséget ad a főzelékeknek.

Nem kell hozzá külön zablisztet vennünk, egyszerűen elég, ha egy adag zabpelyhet otthon porrá őrlünk a késes aprítóban. A sűrítést magát pedig ugyanúgy végezzük vele, mintha sima liszttel dolgoznánk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek