A zabpehely 4 kevésbé ismert tulajdonsága – Ne csak kását főzz belőle

Már egyre többek kamráiban alapélelmiszerré vált a zabpehely, amiből elsősorban reggeli ételeket készítünk szívesen. Ezen kívül persze máshogy is bevethetjük: nézzünk erre pár praktikus módot!

Vannak multifunkciós alapanyagok, amelyeket sokféleképpen és kreatívan felhasználhatunk a konyhában, vannak olyanok, amelyek egyértelműen csak egy-egy dologra képesek és akkor ott van egy furcsa harmadik kategória is, amelynek lakói olyan alapanyagok, amelyekről azt hisszük, hogy egyoldalúak, miközben kapacitásaik méltatlanul kihasználatlanak maradnak. Most ilyen szempontból vizsgálhatjuk meg a zabpelyhet, ami sokkal, de sokkal több, mint egyszerű kásaalapanyag. Mutasd, mit tudsz, zabpehely!

Magvas bundás rántott sajt rizibizivel és tartármártással tálalva
A zabpehely 4 kevésbé ismert tulajdonsága

Turmixok, italok sűrítője

Ha reggelre készítünk egy jó turmixot vagy gazdag, gyümölcsökkel megpakolt smoothie-t, sűrűbb állagot és laktatóbb végeredményt érhetünk el, ha egy marék zabpelyhet is szórunk a turmix kelyébe.

Mivel a gabona íze semleges, bármilyen alapanyag mellett használhatjuk, nem fogja megváltoztatni az italok alapvető jellegét.

Panírbundák kiegészítője

A klasszikus panírral szinte bármit bevonhatunk: húst, zöldséget, sajtot, és még sorolhatnánk. A három fő alapanyag általában mindig elérhető a konyhákban, azonban, ha mégis elfogyna a zsemlemorzsánk, vagy lecserélnénk egy izgalmasabb/egészségesebb alapanyagra, használjunk egy része vagy az összes morzsa helyett zabpelyhet.

Ugyanolyan szépen aranybarnára és ropogósra sül az olajban és ízben sem tapasztalhatunk majd mást, mint ha klasszikus módon bundáznánk az élelmiszereket. A panírozáshoz érdemes apróbb szemű zabpelyhet bevetni, ez ugyanis könnyebben ráragad a tojással bevont húsra, zöldségre.

Húsos és zöldséges fasírtok egészséges dúsítója

Amikor zöldségfasírtot készítünk, nem elég egyszerűen a nyers/főtt zöldségeket vagy konzerv hüvelyeseket masszává gyúrni, a nedvesség kontrollására szükségünk lesz valamilyen száraz és vízfelszívó alapanyagra. Ez lehet zsemlemorzsa vagy kenyér, de akár zabpehely is.

Az apróbb szemű zab könnyedén és egységesen elkeverhető a fasírtok masszájában, legyen szó húsos vagy zöldséges golyóbisokról.

Főzelékek alternatív sűrítője

Ugyan a főzelékek sűrítéséről már egyre többen kezdenek leszokni, továbbra is akadnak olyan ételek, amelyeket nem árt (csak egy kicsit) behabarni. Ezt a folyamatot végezhetjük krumpli vagy hüvelyesek hozzáadásával, de alternatív lisztekkel is.

A zabpehelyből ledarált liszt azért kiváló alternatív, mert rostgazdagabb az egyszerű finomlisztnél, miközben hasonló sűrűséget ad a főzelékeknek.

Nem kell hozzá külön zablisztet vennünk, egyszerűen elég, ha egy adag zabpelyhet otthon porrá őrlünk a késes aprítóban. A sűrítést magát pedig ugyanúgy végezzük vele, mintha sima liszttel dolgoznánk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...