A görög joghurt 5 előnyös tulajdonsága, ami miatt megéri még gyakrabban használnod

Manapság a görög joghurt olyannyira felkapott alapanyag, hogy kedveltsége gyakran már a tejfölével vetekszik. Persze nem mindent a szeretet dönt el: nézzük a tejtermék praktikus tulajdonságait!

Relatíve új szereplőnek mondható a görög joghurt a tejtermékek világában: idehaza csak nemrég ismertük és kedveltük meg a sűrűbb, édeskésebb verziót, azóta azonban nincs megállás. Szinte bármilyen ételben könnyen megtalálja a helyét az alapanyag, ehetjük reggelire, ebédre vagy vacsorára is, sőt, egyesek még a tejfölt is ezzel a modernebb, kevésbé hagyományos helyettesítőre cserélték le. Nézzük hát meg, pontosan miért is ekkora nagyágyú a görög joghurt a konyhában: mely tulajdonságai teszik ilyen közkedveltté!

Sütésmentes joghurttorta bogyós gyümölcsökkel
A görög joghurt 5 előnyös tulajdonsága

Sósan és édesen is ehető

Nehéz lenne határozni arról, hogy akkor most sós vagy édes alapanyag a görög joghurt, ezért maradjunk egy konszenzusos döntetlenben. Ez szerencsénkre nagy előny: használhatjuk innentől kezdve így is, úgy is.

Már egy kanál cukortól és némi vaníliától is desszertmagasságokba emelkedik, míg zöldfűszerek és egy csipet só kenyérre kenhető krémmé, mártogatóssá teszi.

Sűrűbb, mint a sima joghurt

És ha már kenhetőség: esélyünk se lenne arra, hogy az egyszerű, mezei poharas joghurtot kenyérre kenjük, hisz olyan folyós. A görög verzió azonban így is megállja a helyét: önmagában, esetleg némi krémsajttal dúsítva-sűrítve használhatjuk mártogatósként, szendvicskrémként.

A tejtermék állaga nem csak itt válik előnyünkre: amikor sütünk vele, akkor sem kell aggódnunk, hogy a piskóta, kevert tészta túl nedves marad, ugyanis a görög joghurt pont tökéletes, puha és könnyed textúrát ad az édességeknek.

Könnyen hőkezelhető tejtermék

Amennyiben levest vagy főzeléket habarnánk, krémesítenénk vele, azt is megtehetjük. Egyes tejtermékek nehezen viselik a közvetlen forróságot, annak hatására kicsapódnak az ételben. A görög joghurt azonban erre is használható, persze ezzel is legyünk azért óvatosak, ne forraljuk órákig és mindig temperáljuk, mielőtt a fazékhoz adnánk.

Zsíros, mégsem egészségtelen

A görög joghurt zsírtartalma magasabb (általában 10%-os), mint a sima joghurté, azonban a tejfölétől elmarad (ebből még a zsírcsökkentett verzió is 12%-os). Állaga és íze valahogy mégis gazdagabb eredményt ad, mint a "diétás" tejföl, ez pedig azt is jelenti, hogy kevesebbel is beérjük belőle.

További pozitívum a joghurtban jelen lévő élőflórás baktériumkultúra, ami felettébb egészséges.

Sütve és sütés nélkül is bevethetjük

Desszertek készítésénél jól jön egy olyan jolly joker, mint a görög joghurt, amit sütésmentes és klasszikus, sütött édességekben is használhatunk. Zselatin hozzáadásával könnyed joghurtkockákat és -tortákat alkothatunk a tejtermékből, míg sütemények masszáiba keverve sem kell aggódnunk amiatt, hogy szétsül, kicsapódik vagy furcsa állagot ad a piskótáknak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...