Relatíve új szereplőnek mondható a görög joghurt a tejtermékek világában: idehaza csak nemrég ismertük és kedveltük meg a sűrűbb, édeskésebb verziót, azóta azonban nincs megállás. Szinte bármilyen ételben könnyen megtalálja a helyét az alapanyag, ehetjük reggelire, ebédre vagy vacsorára is, sőt, egyesek még a tejfölt is ezzel a modernebb, kevésbé hagyományos helyettesítőre cserélték le. Nézzük hát meg, pontosan miért is ekkora nagyágyú a görög joghurt a konyhában: mely tulajdonságai teszik ilyen közkedveltté!

Sósan és édesen is ehető
Nehéz lenne határozni arról, hogy akkor most sós vagy édes alapanyag a görög joghurt, ezért maradjunk egy konszenzusos döntetlenben. Ez szerencsénkre nagy előny: használhatjuk innentől kezdve így is, úgy is.
Már egy kanál cukortól és némi vaníliától is desszertmagasságokba emelkedik, míg zöldfűszerek és egy csipet só kenyérre kenhető krémmé, mártogatóssá teszi.
Sűrűbb, mint a sima joghurt
És ha már kenhetőség: esélyünk se lenne arra, hogy az egyszerű, mezei poharas joghurtot kenyérre kenjük, hisz olyan folyós. A görög verzió azonban így is megállja a helyét: önmagában, esetleg némi krémsajttal dúsítva-sűrítve használhatjuk mártogatósként, szendvicskrémként.
A tejtermék állaga nem csak itt válik előnyünkre: amikor sütünk vele, akkor sem kell aggódnunk, hogy a piskóta, kevert tészta túl nedves marad, ugyanis a görög joghurt pont tökéletes, puha és könnyed textúrát ad az édességeknek.
Könnyen hőkezelhető tejtermék
Amennyiben levest vagy főzeléket habarnánk, krémesítenénk vele, azt is megtehetjük. Egyes tejtermékek nehezen viselik a közvetlen forróságot, annak hatására kicsapódnak az ételben. A görög joghurt azonban erre is használható, persze ezzel is legyünk azért óvatosak, ne forraljuk órákig és mindig temperáljuk, mielőtt a fazékhoz adnánk.
Zsíros, mégsem egészségtelen
A görög joghurt zsírtartalma magasabb (általában 10%-os), mint a sima joghurté, azonban a tejfölétől elmarad (ebből még a zsírcsökkentett verzió is 12%-os). Állaga és íze valahogy mégis gazdagabb eredményt ad, mint a "diétás" tejföl, ez pedig azt is jelenti, hogy kevesebbel is beérjük belőle.
További pozitívum a joghurtban jelen lévő élőflórás baktériumkultúra, ami felettébb egészséges.
Sütve és sütés nélkül is bevethetjük
Desszertek készítésénél jól jön egy olyan jolly joker, mint a görög joghurt, amit sütésmentes és klasszikus, sütött édességekben is használhatunk. Zselatin hozzáadásával könnyed joghurtkockákat és -tortákat alkothatunk a tejtermékből, míg sütemények masszáiba keverve sem kell aggódnunk amiatt, hogy szétsül, kicsapódik vagy furcsa állagot ad a piskótáknak.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: