A görög joghurt 5 előnyös tulajdonsága, ami miatt megéri még gyakrabban használnod

Manapság a görög joghurt olyannyira felkapott alapanyag, hogy kedveltsége gyakran már a tejfölével vetekszik. Persze nem mindent a szeretet dönt el: nézzük a tejtermék praktikus tulajdonságait!

Relatíve új szereplőnek mondható a görög joghurt a tejtermékek világában: idehaza csak nemrég ismertük és kedveltük meg a sűrűbb, édeskésebb verziót, azóta azonban nincs megállás. Szinte bármilyen ételben könnyen megtalálja a helyét az alapanyag, ehetjük reggelire, ebédre vagy vacsorára is, sőt, egyesek még a tejfölt is ezzel a modernebb, kevésbé hagyományos helyettesítőre cserélték le. Nézzük hát meg, pontosan miért is ekkora nagyágyú a görög joghurt a konyhában: mely tulajdonságai teszik ilyen közkedveltté!

Sütésmentes joghurttorta bogyós gyümölcsökkel
A görög joghurt 5 előnyös tulajdonsága

Sósan és édesen is ehető

Nehéz lenne határozni arról, hogy akkor most sós vagy édes alapanyag a görög joghurt, ezért maradjunk egy konszenzusos döntetlenben. Ez szerencsénkre nagy előny: használhatjuk innentől kezdve így is, úgy is.

Már egy kanál cukortól és némi vaníliától is desszertmagasságokba emelkedik, míg zöldfűszerek és egy csipet só kenyérre kenhető krémmé, mártogatóssá teszi.

Autentikus tzatziki

A tzatziki egy hagyományos, görög, fokhagymás-joghurtos-uborkás szósz illetve saláta, amely világszerte kedvelt. Gyrosmártásként is ismert, mivel általában a gyroshússal töltött ...

Nyárias újkrumplifőzelék

Az újburgonyaszezon leghagyományosabb, mégis egyik leglaktatóbb fogása a krumplifőzelék. Ha még nem próbáltad ezt az ízvilágot, mindenképp teszteld le, hiszen a kapor és a joghurt ...

Sűrűbb, mint a sima joghurt

És ha már kenhetőség: esélyünk se lenne arra, hogy az egyszerű, mezei poharas joghurtot kenyérre kenjük, hisz olyan folyós. A görög verzió azonban így is megállja a helyét: önmagában, esetleg némi krémsajttal dúsítva-sűrítve használhatjuk mártogatósként, szendvicskrémként.

A tejtermék állaga nem csak itt válik előnyünkre: amikor sütünk vele, akkor sem kell aggódnunk, hogy a piskóta, kevert tészta túl nedves marad, ugyanis a görög joghurt pont tökéletes, puha és könnyed textúrát ad az édességeknek.

Könnyen hőkezelhető tejtermék

Amennyiben levest vagy főzeléket habarnánk, krémesítenénk vele, azt is megtehetjük. Egyes tejtermékek nehezen viselik a közvetlen forróságot, annak hatására kicsapódnak az ételben. A görög joghurt azonban erre is használható, persze ezzel is legyünk azért óvatosak, ne forraljuk órákig és mindig temperáljuk, mielőtt a fazékhoz adnánk.

Zsíros, mégsem egészségtelen

A görög joghurt zsírtartalma magasabb (általában 10%-os), mint a sima joghurté, azonban a tejfölétől elmarad (ebből még a zsírcsökkentett verzió is 12%-os). Állaga és íze valahogy mégis gazdagabb eredményt ad, mint a "diétás" tejföl, ez pedig azt is jelenti, hogy kevesebbel is beérjük belőle.

További pozitívum a joghurtban jelen lévő élőflórás baktériumkultúra, ami felettébb egészséges.

Sütve és sütés nélkül is bevethetjük

Desszertek készítésénél jól jön egy olyan jolly joker, mint a görög joghurt, amit sütésmentes és klasszikus, sütött édességekben is használhatunk. Zselatin hozzáadásával könnyed joghurtkockákat és -tortákat alkothatunk a tejtermékből, míg sütemények masszáiba keverve sem kell aggódnunk amiatt, hogy szétsül, kicsapódik vagy furcsa állagot ad a piskótáknak.

Citromos muffin

Elsősorban a citromrajongók figyelmébe ajánljuk ezt a könnyed muffint, ugyanis nemcsak a tésztába került bőségesen a gyümölcsből, de a kész muffint is meglocsoltuk kevés ...

Tarhonyával töltött paprika

Töltött paprika, de kivételesen nem a klasszikus értelemben. Tarhonyával, mazsolával, dióval és feta sajttal tömhetjük tele, majd süthetjük meg a húsos kaliforniai paprikákat. Az ...

Mangó lassi

A mangó lassi az egyik leghíresebb indiai üdítő, amit otthon is könnyen elkészíthetünk pár alapanyagból. A kész gyümölcsturmixot fogyaszthatjuk azonnal vagy jól behűtve is, a tetejét ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Legújabb receptek

Epres vargabéles

Szeretjük a vargabélest, ugye? Akkor ugyan miért ne szerethetnénk annyira, hogy tavasz végén és nyár elején teletömjük friss eperrel és eperlekvárral? A túrónak amúgy is fantasztikus ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz egészségesebb és finomabb a bodzaszörp

A tavasz egyik legvártabb eseménye a bodzavirágzás. Érdemes jól megszedni a kosarunkat, és mihamarabb fel is dolgozni a virágokat, például friss bodzaszörp formájában. Mai Napi Tippünk olyan csavart hoz, amivel egészségesebbé és finomabbá tehetjük a bodzaszörpöt!

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...