5 apró trükk, amitől a diós süteményeid egyszerűen isteniek lesznek

Elsőre talán mindenkinek a bejgli ötlik eszébe, ha diós süteményről beszélünk, ezen kívül azonban még egy sor másik édesség is készül a karakteres olajos maggal. Lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy még ízesebbé tegyük őket!

Piskóta, muffin, krémes, keksz: ez még csak az eleje annak a listának, amelyen a legfinomabb diós sütemények szerepelnek. Nyilván, ezek az édességek elsősorban a dió karakteres aromájától és gazdag, szinte zsíros állagától lesznek annyira finomak, de fontos tudni, hogy nem teljesen és kizárólag ezen múlik a siker. Sokkal inkább azon, hogy mi magunk mihez kezdünk a dióval, mielőtt a süteményekbe tesszük: ez ugyanis nagyban befolyásolhatja a diós sütemények ízét, állagát és összességében a végkimenetelt.

Egyszerű retró diótorta vaníliakrémmel
A diós süteményeid egyszerűen isteniek lesznek

Használj minél frissebb diót

Természetesen az olajos magokba is képes beleharapni az idő vasfoga: ezeknél az élelmiszereknél a legnagyobb probléma az avasodás. A túl sokáig vagy nem megfelelően tárolt dió könnyedén avassá válhat, ami megérződik a süteményekben is, a kellemetlen aroma képes elrontani az összélményt.

Érdemes az előre bevásárlás helyett mindig csak akkor diót venni, ha éppen valamilyen süteményt készítünk, így mindig garantáltan friss lesz az alapanyag.

Pirítsd meg jó előre

Az összes olajos mag aromája elmélyül, amikor hőkezeljük őket. És míg azt gondolhatnánk, hogy a masszákba és tésztákba kevert dió a sütőben amúgy is átesik ezen a folyamaton, tévedünk. Érdemes előre megpirítani a diót, ezzel még kellemesebb és karakteresebb aromát adva a desszerteknek.

Kisebb mennyiségnél serpenyőben is dolgozhatunk, több diónál azonban érdemes a sütőben, egy nagy tepsin pirítani. 180 fokon 10 perc elég a magoknak, de a legjobb indikátorunk mindig az illat lesz: ha a konyha megtelik a dió mély aromájával, el is készültünk.

Aprító helyett használj darálót

Sajnos már viszonylag kevés konyhában található retró diódaráló, ehelyett sokan az univerzálisan használható késes aprítót vetik be erre a feladatra is. És valamennyire el is végzi a konyhai gép a rábízott munkát, azonban az aprítóban ledarált dió sokkal szemcsésebb, durvább marad.

Ez nem minden süteménynél okoz problémát: a muffinok, kekszek és egyszerű kevert tészták elbírják a durvább textúrájú magot is, azonban a piskóták kényes szerkezete jobban örül a finom szemcsés, szinte lisztszerű darált magnak. Ha tehetjük, válasszuk ezt, a sütemények íze és állaga is egységesebb lesz tőle.

Mindig hidegen daráld

A pirítás magas hőfoka elengedhetetlen a mélyebb aromák előcsalogatásához, azonban miután ezeket kinyertük, figyelnünk kell arra, hogy ne kezdjünk bele rögtön a darálásba. Mindig hagyjuk teljesen kihűlni a pirult diót, mert ha melegen daráljuk/aprítjuk, több zsír válik ki a szemekből, amelynek következtében összeragadnak a szemcsék.

Fantasztikus kiegészítő ízek

Ha pedig ezekkel a technikákkal nem érjük be, válasszunk az alábbi csodás ízesítők közül, amelyekkel kiegészíthetjük bármelyik diós sütemény tésztáját:

  • reszelt narancs vagy citromhéj
  • őrölt vagy főzött kávé
  • fahéj, szerecsendió
  • rum

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasznos konyhai tippek várnak itt is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek