Egy tucat tojást főznél egyszerre? Íme 4 dolog, amire mindig figyelj oda

Átlagos hétköznapi reggeleken csak pár tojást kell megfőznünk, azonban amikor eljön a húsvét, gyakran ipari mennyiségek kerülnek az asztalra. Nézzük, mi változik ilyen estben a tojásfőzésnél.

A tojásfőzés abszolút nem tartozik a macerás konyhai folyamatok közé, azonban itt is akadhatnak olyan helyzetek, amikor jobban oda kell figyelnünk a főzés körülményeire. Húsvétkor alapból több tojást eszünk, ezeket emiatt nagyobb mennyiségben, egyszerre kell megfőznünk és azért lássuk be, a végeredmény sem mindegy, hisz mégiscsak ünnepről, neadjisten vendégekről van szó, nem holmi hétköznapi étkezésről. Lássuk hát, mi mindenre érdemes figyelnünk akkor, ha egyszerre több tojást teszünk fel a fazékban főni.

Tojások egy fazék vízben, a tűzhelyen
Erre figyelj, ha egy tucat tojást főznél egyszerre

Lehetőleg egy dobozból válassz

Előfordulhat otthon, hogy egyszerre több, különböző doboz tojás van megkezdve. Ez alapvetően nem jelent semmi végzeteset, főleg, ha mindegyik doboz tartalma még a szavatosságán belül van. Azonban jobb, ha tudjuk, hogy az eltérő időpontokban vásárolt tojások frissessége nagyban különbözhet.

Ez természetesen a főzésükre is hatással van: az idősebb tojások belül több levegőt tartalmaznak, illetve minimálisan hamarabb kezdenek el keményedni, mint a frissek.

Azért előnyösebb tehát, ha egy dobozból választunk tojásokat a főzéshez, mert így biztosíthatjuk, hogy az egyszerre főzött tojásaink állaga a legegyformább lesz: ez töltött tojásnál például kifejezetten fontos.

Indítsd hideg vízben

Amikor csak egy-kettő tojást engedünk fazékba, azok általában már lobogó vízben landolnak (bár a személyes főzési preferenciák eltérhetnek). Több tojás esetében érdemes mégis inkább a hideg vizes módszerrel indítani, ugyanis ezzel elkerülhetjük, hogy a túl nagy hőmérsékletkülönbségtől egyes tojások szétrepedjenek, amikor a vízfürdőben landolnak.

Fokozatos melegítés mellett nem valószínű, hogy efféle repedések előfordulnak, így mindegyik delikvensünk egyben marad majd és esztétikus lesz. Tegyük hát az összes tojásunkat egy nagy lábosba, öntsük fel vízzel és melegítsük forrásig.

A keménytojások tökéletesre főzése

Hogy forrás után pontosan mi történik, arról majd az a tényező határoz, hogy milyen állagú tojást szeretnénk. Amennyiben keménytojásokra van szükségünk, nagyon nem kell aggódnunk, mert bármi, ami több, mint 8 percet tölt el a forró fürdőben, kemény lesz.

Amennyiben hideg vízben indítottuk a tojásokat, zárjuk el forráskor a fazék alatt a lángot, majd hagyjuk fedő alatt 10-12 percig pihenni őket. Ezután rögtön tegyük át egy másik, jeges vízzel teli tálba, hogy a tojások sokkot kapjanak: így ezerszer egyszerűbb lesz eltávolítani a héjukat.

Keményre főtt tojások használata ajánlott, ha krémet, majonézes salátát vagy töltött tojást készítünk.

A lágytojások tökéletesre főzése

Lágyabb tojásoknál is járjunk el hasonló körültekintéssel: a tökéletes állag akár másodperceken is múlhat, így minden esetben állítsunk magunknak időzítőt. A hideg indítás és a forrás elérése után zárjuk el a lángot, majd hagyjuk a tojásokat fedő alatt, a vízben pihenni. 6 perc után épphogy csak szilárd fehérjét és jelentősen folyékony sárgáját kapunk, 7 percnél a fehérje már teljesen szilárd, a sárgája pedig zselés, míg 8 percnél a sárgája is nagyjából félig szilárddá válik.

Lágytojások esetében nemcsak a pucolás megkönnyítése miatt fontos, hogy a főzési idő leteltével azonnal jeges vízbe pakoljuk a delikvenseket: a hirtelen környezetváltozással rögvest megállíthatjuk a főzési folyamatot, így tojásunk épp olyan állagú lesz, ahogy azt szeretnénk.

Különböző lágyságú tojásokat használhatunk szendvicsekhez, tojáspörkölthöz, marinált vagy skót tojáshoz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasznos konyhai tippek várnak itt is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek