Így használj zabpelyhet sós ételekben is

Sokunk számára a mindennapok egyik alappillérje, a reggeli rutin része, sőt édességekben is gyakran használjuk – a zabpehely ugyanis az egyik legegészségesebb gabonaféleség, ami táplál, és rosttal lát el minket. Sós ételekben viszont kevésbé érvényesül, pedig ott is remek alapként használható.

A zab ősi kultúrnövény, elsősorban takarmányozási céllal termesztik, de gabonaként is sokoldalúan használható. Rendkívül egészséges, mert rostokban, fehérjében, ásványi anyagokban, B- és E-vitaminokban gazdag, s a gabona feldolgozása után a zabpehelyben mindez megtalálható. Remek reggeli-alapanyag, főzhetünk belőle kását, süthetünk vele süteményeket, kekszeket, tehetjük a reggeli turmixba és smoothie-ba is, íze kellemesen édeskés, lágy, viszonylag könnyen átfő, de mégsem lesz csirizes állagú.

Így használj zabpelyhet sós ételekben is

Míg az édes ételekben szinte már megszokott a használata, sőt darálva lisztként is gyakran kerül a süteményekbe, sós ételekben kevesebbszer kerül elő. Pedig beltartalmi értékei ugyanúgy érvényesülnek, sok ételben kiváltható vele a fehér liszt, úgyhogy érdemes így tekintenünk rá.

Sűrítsünk vele!

Egyrészt használhatjuk sűrítésre, ekkor darálva adjuk az ételekhez: használhatjuk bármihez, amit alapból fehér liszttel sűrítenénk be, kerülhet levesbe, főzelékbe, mártásokba, ha a habarást liszt helyett habarással végezzük, sokkal egészségesebb, rostdúsabb lesz az étel.

Sós sütikbe

A pogácsákat, sós rágcsálnivalókat előszeretettel gazdagítjuk magokkal és sajtokkal, de az kevesebbszer fordul elő, hogy a zabpehelynek is ugyanúgy helye van a sós finomságokban, péksüteményekben is.

Ahogy a magos, rozsos kenyerek tetejét gyakran megszórják zabpehellyel, úgy tehetünk a pogácsába és a tetejére is belőle, nagyon izgalmas ízélményt ad ahogy a ropogós zabpehelyre ráharapunk a puha péksüteményben.

Mindenféle fasírthoz

Ha a keksznek jót tesz a zabpehely, miért nem kerül a különféle sós lepényekbe, fasírtokba belőle? Hiszen a zabpehely remek „kötőanyag”, a zöldségfasírtba, tócsniba nyugodtan szórjunk belőle, de a húsos fasírtokba is kerülhet, extra rostot adhatunk így az ételhez. Egyes zöldségek egyenesen várják, hogy zabbal házasítsuk őket, a cukkini, cékla nedvességét remekül felszívja a gabona, mégsem válik pépessé a fasírt, hanem jól formázható, kellemes ízű lesz.

És attól se féljünk, hogy a zab édeskés íze majd mindent kellemetlenül édessé fog tenni, mert a fokhagyma, a karakteres fűszerek nagyon jól illenek hozzá, még csak túl sok sót se kell használnunk hozzá.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrocikk itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek