Ebbe a székelykáposztába nem kerül hús, és ez így van jól

Ha úgy döntöttél, picit elengednéd az „én csak hússal lakok jól" üzemmódot, vagy egy ideje már húsmentesen/vegán módra élsz, és fogytán vagy a recepteknek, akkor most mutatunk egy baromi izgalmasat: székelykáposzta készült nálunk lencsével!

A székelykáposzta az egyik kedvenc egytálételünk, a hús azonban egyáltalán nem kötelező eleme! A legtöbb vega verzió gombával készül, ezt a receptet viszont egy polcon árválkodó lencsekonzerv ihlette, és azonnal új kedvenc lett.

A jó minőségű füstölt pirospaprikától megmarad az étel füstös karaktere is, a káposzta pedig pont olyan finom, mint bármelyik húsos verzióban.

Úgyhogy lencsekonzervekkel elő, mert ez a vegán székelykáposzta lesz új kedvenc (bő)félórás ebédetek!

Hozzávalók: 

olívaolaj, vöröshagyma, fokhagyma, só, füstölt pirospaprika, őrölt fűszerkömény, fekete bors, lencse (főtt), savanyú káposzta, víz, babérlevél, növényi tejföl, kukoricakeményítő, snidling

És hogy hogyan készül ez a vegán finomság? Így!

Az olívaolajat felhevítjük, rádobjuk az aprított hagymát és a reszelt fokhagymát, megsózzuk, majd üvegesre pároljuk. Picit akár meg is karamellizálhatjuk.

A párolt hagymát aztán megszórjuk füstölt paprikával, őrölt köménnyel, és ízlés szerint borsot is őrlünk rá. Alaposan elkeverjük.

Jöhet hozzá a lecsepegtetett főtt lencse, majd egy gyors keverés után az átmosott és kinyomkodott savanyú káposzta is.

Felöntjük 4-5 deci vízzel, hozzáadunk egy babérlevelet, majd lefedve főzzük fél órát. Közben párszor keverjünk rajta, nehogy leégjen.

Fél óra alatt a leve nagy részét elfőtte a káposzta, de azért a maradékból egy pár kanálnyit merjünk egy tálkába. Ehhez adjuk hozzá a (növényi) tejfölt és a keményítőt, keverjük csomómentesre, majd öntsük vissza a káposztára.

Nézd meg, hogy készítette nálunk Petra:

Keverjük össze az egészet, főzzük így további 2-3 percet, majd azon melegében tálaljuk kevés snidlinggel és növényi tejszínnel díszítve.

Recept és képek: Rosanics Petra

A húsmentes lencsés székelykáposzta teljes receptjéért kattints ide, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság Petrától:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...