4 tipp, hogy ne sírj hagymavágás közben!

Mindig érdekelt, hogy miért sírunk a hagymától, de legfőképpen az, hogy hogy szüntethetném vagy előzhetném meg. Mert baromi idegesítő, valljuk be!

Én azon kevesek közé tartozom - a fentiek ellenére - , akik szeretnek hagymát aprítani. Megvan a praktikám is hozzá, és valamiért élvezem. Igen, a szagát is. Viszont a sírás, na az elmaradhatna. Mint megtudtam, ilyenkor szulfinsav kerül a levegőbe, ettől jönnek a könnyek, de a hagyma jellegzetes csípős-pikáns íze is ennek köszönhető, szóval meg kell szoknunk. Az alábbi videón a jókiállású fiatalember elmondása szerint a 3 fő módszer, amivel elkerülhetjük, hogy 10 éves kisgyerek mintájára bömböljünk pörköltfőzés előtt, a következő:

1. Tároljuk a hűtőben a hagymát felvágás előtt - a hideg lefogja a gázokat.

2. Vagy merítsük felvágás előtt a fejet jeges vízbe.

3. Esetleg mártsuk a hagymát szintén egészben, héjastul forró vízbe - ettől természetesen a textúrája is megváltozik.

4. Végül vehetünk a szánkba egy szelet kenyeret is. Elvileg ekkor elmarad a bőgés - nekem ez a rész a kedvencem, viccesen beszél tele szájjal.

Lássuk:

Ezt láttad már?

Ilyen gyors hagymaaprítást még sose láttál!

(via CHOW, címlapfotó: dollen/Flickr)

Hozzászólások (6)

Törölt felhasználó

Rágózz

emidaroczi

Én szemüveges és kontaktlencse-visel? vagyok, és arra jöttem rá, ha kontaktlencsével pucolok/vágok hagymát, nem sírok! :)

B.Betti90

Igen, kontaktlencsével nincs ilyen problémám nekem se :D

Ezüstvándor

Tejet szoktam a számban tartani. Mert a tej jó apoláris oldószer. Így a hagyma apoláris illóolajai könnyen beleoldódnak. Tej helyett vizet is lehet, m?ködik, de jobb tejjel.

Artemisz

Nekem olyan szinten csípi, hogy képtelen vagyok nyitva tartani a szemem... Pedig még az olvasószemüveg is rajtam van... Egy pörkölthöz általában másfél kiló hagymát aprítok... Ezért nemrég 360 Ft-ért vettem egy m?a. véd?szemüveget a háztartási boltban. Ez akkora, hogy a normál szemüveg is kényelmesen elfér alatta. Azóta még nem f?ztem pörköltet, de remélem, beválik.

witch

Egyszer ugy jartam, hogy mindent kikeszitettem a fozeshez, de el kellet mennem valahova es a hagymat addig beraktam a hutobe, mert nem akartam visszavinni a spejzba. Azota mindig berakom a hutobe, amig minden egyebet elokeszitek a megfozendo etelhez, mert nekem ez bevalt es igy nem csipi a hagyma a szememet.

Címlapról ajánljuk

További cikkek