A legtutibb ünnepi tojásételek – kaszinó, töltött, tojáskrém és buggyantott

Nem titok, hogy a húsvét fő szimbóluma a tavasz és a termékenység ősi jelképe, a tojás. Ki a tojáskrémre, ki a töltöttre, ki a kaszinóra, mások pedig a mezei főtt tojásra esküsznek, mint a torma és a sonka legjobb barátja. Lássuk, milyen tojásos fogások közül válasszunk idén! (x)

A tojást a húsvéti periódusban sokféle célból fogyasztjuk: hímes tojásként a locsolók kapják, de a húsvéti reggelinek is klasszikus hozzávalója a sonka mellett. A tojások a kereszténység előtt a termékenységet és az új életet jelképezték, a húsvéti tradíciók között pedig Jézus sírját, amelyből végül feltámadt. A sírban eltemették, de végül új életre – ahogyan a tojásból is új élet születhet, itt a párhuzam.

Lássuk a legfőbb tojásételeket, melyek közül választhatunk, sőt, ha nem bírunk magunkkal, mind az asztalra kerülhet!

1.) TOJÁSKRÉM

Aki szereti a tojást, annak egy selymes, tunkolni való tojáskrém a non plus ultra. A lényeg, hogy rengeteg tojást főzz hozzá alapnak, mert seperc alatt elfogy. Menjen bele majonéz, így a legfinomabb, de tehetsz hozzá mustárt, tejfölt, sajtkrémet, zöldfűszereket, újhagymát és szezonális medvehagymát is dögivel!

2.) KASZINÓ- és TÖLTÖTT TOJÁS

A kaszinó- vagy töltött tojás a retró hidegtálak elmaradhatatlan szereplője, és egyszerűen megunhatatlan, ezért kerül szinten minden magyar család asztalára a nagyobb ünnepekkor. Töltsd meg a főtt és félbe vágott tojást a sárgájával, melyet érdemes kis mustárral, borssal, zöldűszerekkel, akár paprikával ízletes masszává kutyulni. A duci tojások pedig természetesen sűrű, majonézes salátaágyra csücsüljenek!

Ha pedig a legegyszerűbb megoldást választod, ami a megpakolt tojásokat illeti, csak vágd ketté a főtt delikvenseket hosszában, és mehet a töltögetés! Megannyi lehetőséged van, mi mutatunk pár extrát céklával, curryvel, sőt, rántva is:

4.) TOJÁSSALÁTA

Aki szereti a kicsit rusztikusabb dolgokat, a szinte homogén tojáskrém helyett készítsen salátát – szeretjük, ha ebben nagyobb darabokban marad a főtt tojás, és kerülnek bele plusz jóságok is, így például kapribogyó, uborka, kaliforniai paprika, hagyma, sonka, akár sajtkockák is.

5.) EXTRA TOJÁSÉTELEK

Ha inkább elrugaszkodnál a tojásnosztalgiától, akkor ajánljuk, hogy vegyél éles kanyart Keletre, és készíts paradicsomos-korianderes kínai tojást, de a skótok rántott verziója is remek, amely a húsevők kedvence lehet. Sőt, az elegáns buggyantott tojást is variálhatod!

+ 1 TIPP:

Végezetül jöjjön a hamisítatlan, a menza- és gyerekkedvenc, önmagában, körettel és főzelékkel, na meg gusztusos majonézes salátákkal, hidegtálakkal is párosítható Stefánia -vagdalt...töltsd meg azt a fasírtrudat!

Keress még több terméket húsvétra az Univer oldalán, itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?