Tiramisu, az eperszezon megkoronázása

Te idén készítettél már epres tiramisut? Nem? Akkor sokáig nem várhatsz vele, mert rögvest vége az eperszezonnak, és vétek lenne ezt kihagynod.

Két évvel ezelőtt csak vártam és vártam, hogy olcsóbb legyen az eper. Annyira kitartó voltam, hogy a végén elment mellettem az eperszezon, és semmi érdemlegeset nem csináltam a kedvenc nyári gyümölcsömből. Aztán következő évben megfogadtam, hogy ez többé nem fordulhat elő, és ehhez idén hű is maradtam.

Epres-pisztáciás tiramisu recept - Kattints!

Amikor már megfizethető áron lehetett hozzájutni, és nem a görög óriás szemű importot árulták, akkor bele is húztam, és bizton állíthatom, hogy idén nem maradt hiányérzetem. A tavalyi kedvencem ez a torta volt, aminek az elkészítése nem kis feladat, de garantáltan megéri. És hogy mi az idei kedvencem? Az epres tiramisu. Ez azért volt számomra újdonság, mert kövezzetek meg, de én a hagyományos tiramisunak nem vagyok nagy rajongója. Minden bizonnyal a kakaó miatt, mert ugye a csokoládéval sem vagyok nagy barátságban. Idén viszont kóstoltam egy epres változatot, és imádtam. A maga egyszerűségével és kerek ízeivel. Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy ez nem egy kifinomult desszert, de ez badarság! Ha jó alapanyagokból készítjük, akkor igenis az.

A tiramisuval szemben a legnagyobb kétség a babapiskótával szemben fogalmazódik meg. Ez teljesen jogos, hiszen ezekben a kekszekben sokszor rengeteg a felismerhetetlen és oda nem való összetevő, a töménytelen mennyiségű cukorról nem is beszélve. Ha kicsit jobban szétnézünk a polcon, akkor viszont találunk olyat, ami teljesen rendben van, és nem fogunk szörnyülködni, ha elolvassuk a hátoldalán a címkét. A másik választási lehetőségünk, hogy mi magunk készítjük el. Én is csináltam már, nem nagy ügy, de ezzel ugye a tiramisu lényegét öljük meg, azaz hogy nem kell hozzá sütögetni.

Epres-pisztáciás tiramisu recept - Kattints!

Az eper-pisztáciapárost már egyszer bevetettem, és ebből a sütésből maradt egy adag zöld mag, amit most ehhez használtam fel, nagyon jót tett neki. A mascarponekrémet spékeljük meg némi vaníliával, és tényleg csak kevés porcukorral, mert akkor jó, ha épphogy édes, nem szabad túlcukrozni. Mint ahogy túlkeverni sem: ha robotgéppel nekiesünk, akkor másodpercek alatt tönkretehetjük, mert kicsapódik, úgyhogy csak óvatosan!

Zene rétegezéshez:

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?