A fahéj sokoldalú fűszer, ami a csigától a rizsételeken át egészen az almás pitéig sokféle fogást megízesíthet édeskés aromájával. Azonban nem minden fahéj, amit a boltban akként árulnak. Sőt, szinte több mint valószínű, hogy már te is vásároltál „hamis” fahéjat. Nem kell azonban Colombónak lenned, hogy kiszúrd a csalást: most mutatunk 5 jelet, amiről felismerheted, ha nem valódi fahéjjal van dolgod.

Mit jelent a „hamis” fahéj?
De mit értünk hamis fahéj alatt? A fahéj egyik fajtájáról, a Kasszia fahéjról beszélünk, amit kínai fahéjnak is neveznek, mivel a Kínában termő Cinnamomum cassia fáról származik. Ez a fahéjfajta sötétebb, mint a valódi fahéj (azaz a ceyloni), amit a Srí Lankán őshonos Cinnamomum verum fából nyernek. Emellett textúrája robosztusabb és intenzívebb ízprofillal rendelkezik.
Az igazság az, hogy a legtöbb szupermarketben elsősorban Kasszia fahéjat árulnak – annak ellenére, hogy a valódi fahéjnál gyengébb minőségűnek tartják – mert olcsóbb az előállítása, ezért lehet, hogy te is nagyrészt az előbbit fogyasztod. De olyan is előfordulhat, hogy egy csomagban keverik a két fajtát.
Bár a hamisítás nem olyan mértékű, mint mondjuk a méz esetében, azért vannak minőségbeli különbségek a két típus között.
Ellenőrizd a csomagolást
Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik fahéjjal van dolgod, először a csomagoláson található információkat nézd végig. Ha a címkén a „Ceylon” vagy „Zeylanicum” szavak szerepelnek, akkor valódi fahéjjal van dolgod. Sőt, a prémium vagy bio fahéjat gyártó márkák még arra is ügyelnek, hogy pontosan feltüntessék a fűszer származási helyét. Például, ha a fahéjat Srí Lankán termesztették és szedték, akkor abban megbízhatsz. Ha azonban a címkén olyasmi szavak szerepelnek, mint a „cassia”, vagy „kínai fahéj” vagy „saigoni fahéj”, akkor minden bizonnyal a másik, olcsóbb fajtáról van szó, amelyet például Indonézia Szumátra régiójában (a világ legtöbb fahéját termesztő országban) és Vietnámban termesztenek.
Sajnos azonban gyakran nem találni semmilyen ilyen jellegű információt a csomagoláson, egyszerűen csak annyi áll rajta, hogy fahéj. De ne aggódj! Az érzékszerveidre támaszkodva te is meg tudod határozni egy csomag fahéjrúd vagy őrölt fahéj eredetét.
Összetéveszthetetlen illat
A fahéj aromája összetéveszthetetlen. Van, hogy csak emiatt az illat miatt kap szerepet egy ételben, hiszen nemcsak a szánkkal, de az orrunkkal is „eszünk”. Az édes illat a rudak porrá őrlésével még jobban kiteljesedik, a fahéj kérgében lévő illóolajokban található szerves vegyületnek, a fahéjaldehidnek köszönhetően. Tehát ha egy új csomag fahéjrudat vagy port vásároltál, az első legyen az illatolás!
A valódi fahéjnak enyhébb az aromája, mint a Kassziának, ezért elsőre nem lesz annyira intenzív. Ha azonban porrá őrlöd, vagy egy rudat egy meleg italhoz, például egy chai lattéhoz adsz, az olajok felszabadulnak, és életre kel a finom aroma. Ha a fahéjrúd illata intenzívebb, fűszeresebb, akkor valószínűleg Kasszia fahéjat tartasz a kezedben. A fahéjpor esetében is ugyanez a helyzet, ha az illata az arcodba csap, ahogy beleszagolsz a tasakba, akkor inkább Kasszia fahéj lapul benne, semmint ceyloni.
A valódi fahéj halványbarna
Ha összehasonlítasz egy rúd valódi fahéjat a Kassziából készült társával, jelentős színkülönbséget figyelhetsz meg.
Az eredeti fahéjrúd felszíne halványbarna, és amikor porrá őrlik, szinte sárgás árnyalatúvá válik. A „hamis” fahéj színe sötétebb, gazdagabb és mélyebb, ami porrá őrölve a vöröses tartományba megy át. Ez a színkülönbség a fafajták közötti természetes különbségekből adódik, valamint abból, hogy a betakarítás során eltávolítják-e a kéreg merev külső rétegét.
A valódi fahéjnak enyhén édes az íze
A fahéjnak természetesen édes íze van, és gyakran szinte virágosként jellemzik, ami a kumarin nevű vaníliaszerű vegyület jelenlétének köszönhető. Bár nem tartalmaz cukrot, ez a jellegzetes íz, amely a ceyloni fahéjban visszafogottabb.

A Kassziából nyert porított fahéjnak azonban csípős íze van, amely nagy mennyiségben a keserűség határát súrolhatja. Fás jellege és erőteljes karaktere miatt, ha bőségesen és válogatás nélkül használod édes vagy sós süteményekben, túlságosan is nyomasztóvá válhat az íze. Akár magad is tesztelni tudod a különbséget a kettő között úgy, hogy ha süteményt készítesz, a tésztát elfelezed, és az egyik adagba ceyloni, míg a másikba Kasszia fahéjat szórsz. Érdemes megtapasztalnod, hogy a valódi fahéj nyugtató, lágy ízzel árasztja el a muffinokat, míg a Kasszia kicsit karakteresebb és fűszeresebb ízű. Bár a különbség nem óriási, mégis ott van, és számíthat – különösen, ha összetett, de visszafogott fahéjas ízvilágra törekszel.
Az eredeti fahéjrudakat könnyű eltörni
A valódi fahéjrudak simábbak és vékonyabb szerkezetűek, mint a Kasszia rudak. A papírszerű rétegek finom spirálokká sodorhatók, amelyek kevesebb mint egy centiméter vastagok, mivel a merev külső kérget eltávolítják a gyártási folyamat során. A Kassziának viszont durvább a felülete, és a kemény, egyenetlen kéregből sodort kétspirálos rudak majdnem kétszer olyan vastagok, mint a valódi fahéj. Emiatt a kínai fahéjat nagyon nehéz kisebb darabokra vágni. Az igazi fahéjrudak azonban könnyen törhetőek.
Ha tehát a csomagolás nem ad felvilágosítást a származásáról, és nem vagy biztos benne, hogy melyik fahéjfajtát sikerült beszerezned, egyszerűen vizsgáld meg a felületét, és próbálj meg kettétörni egy rudat (ha nem porról van szó értelemszerűen). Ha kis erőfeszítéssel darabokra törik, és elég vékony ahhoz, hogy egy kávédarálóban porrá őröld, akkor ceyloni fahéjjal van dolgod.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippek várnak itt: