Nem az alumíniumfólia az egyetlen konyhai eszköz, aminek a használatával kapcsolatban egészségügyi aggályok merülnek fel. Az elmúlt időszakban több helyen lehetett találkozni a közösségi médiában olyan állításokkal, miszerint a fehér sütőpapír használata nem olyan biztonságos, mint a barna sütőpapíré. Vajon van valóságalapja ezeknek a figyelmeztetéseknek, vagy csak újabb internetes rémhírterjesztéssel állunk szemben? Utánajártunk, mit kell tudni a fehérített és a fehérítetlen sütőpapír közötti különbségekről, beleértve azt is, hogy az egyik biztonságosabb-e a másiknál.
Mi a különbség a fehér és a barna sütőpapír között?
A sütőpapír lényege, hogy egy könnyű szilikonbevonattal rendelkezik, amely hőállóvá teszi (egy bizonyos pontig), ami megakadályozza, hogy a papír magába szívja a zsírt és a nedvességet. Mind a fehér, mind a barna sütőpapír ugyanezt a funkciót tölti be, az egyetlen különbség közöttük valójában csak a megjelenésükben van: a barna sütőpapírt nem fehérítik, míg a fehéret igen. Ez azt jelenti, hogy a papír előállításához használt cellulóz fehérítési eljáráson megy keresztül, amely során olyan vegyi anyagot használnak, mint például a klór. A fehérített cellulóz fehér sütőpapírt eredményez, míg a fehérítetlen cellulóz megtartja természetes barna árnyalatát.
Miért fehérítik a sütőpapírt?
A sütőpapírt pusztán esztétikai okokból fehérítik. Nemcsak hogy mindkét szín egyformán hőálló, a használatukban sem lehet különbséget felfedezni.
Biztonságos fehérített sütőpapírt használni?
A rövid válasz: igen.
Jelenleg nincs olyan tanulmány vagy adat, amely azt sugallná, hogy nem biztonságos fehérített sütőpapírral sütni. Azonban, ha aggódsz a vegyi anyagok miatt, amelyek az ételbe szivároghatnak, a szakértők azt javasolják, hogy sütés során fehérítetlen sütőpapírt használj.
Ha ugyanúgy működnek, miért ne mennél biztosra?!
További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide: