Most leleplezzük, miben különbözik a görög joghurt a simától

Eddig azon gondolkoztál, hogy miben más a görög joghurt sima testvéréhez képest? Most eláruljuk!

A boltok joghurtospolcain rengeteg fajta terméket találhatsz, de a legjobb a natúr, ízesítetlen, cukrozatlan fajtákat választani, hiszen ezek nemcsak hogy egészségesebbek, kedved szerint ízesítheted és sokféle formában fel is használhatod őket. Na de a sima joghurt mellett ott a görög joghurt. Csak az elnevezése miatt más, vagy tényleg különbözik a sima változattól a görög joghurt? Lentebb mutatjuk a válaszokat.

Most leleplezzük, miben különbözik a görög joghurt a simától

Hogyan készül?

A hagyományos és a görög joghurt készítésének folyamata egyformán kezdődik: a tejet először felmelegítik, majd lehűtik a kívánt fermentációs hőmérsékletre (41-45,5°C), mielőtt a baktériumtenyészeteket hozzáadnák. A keveréket ezután hagyják erjedni, hogy a baktériumok megnőjenek, miközben tejsavat termelnek, ezáltal zselésítik a tejfehérjéket, így megkapják a normál joghurtot.

A görög joghurt esetében, ami egy igazi szuperkaja, a normál joghurtot alaposan átszűrik, hogy eltávolítsák a folyékony tejsavót és a laktózt, így egy sűrűbb állagú joghurt marad vissza.

Epres joghurt

Mind a smoothie-kat, mind a joghurtokat nagyon szeretjük. Tápláló reggeli lehet, de édesség iránti vágyunkat is csillapítja, ha nem szeretnénk extra nagy kalóriát bevinni.

Mik a különbségek?

A textúrán kívül van még néhány különbség a hagyományos és a görög joghurt között:

Fehérje

A görög joghurt majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos joghurt.

Zsír

Hacsak nem zsírszegény fajtákat használunk, a görög joghurt körülbelül háromszor annyi telített zsírt tartalmaz, mint a hagyományos joghurt.

Nátrium

A görög joghurt hozzávetőlegesen fele annyi nátriumot tartalmaz, mint a hagyományos joghurt.

Szénhidrát

A görög joghurt szénhidráttartalma nagyjából a fele a hagyományos joghurténak, de ne feledjük, hogy édesítőszerek hozzáadása növeli a szénhidrátszámot.

Az, hogy melyiket választod, lényegében az ízlésedtől, a tápanyagok mennyiségétől (melyik fér bele a diétádba), és a szükséges állagtól függ. Sűrűsége és finomabb íze miatt a görög joghurtot gyakran használják a tejföl, a crème fraiche vagy a majonéz egészségesebb helyettesítőjeként.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Legújabb receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne ha vesszük a fáradtságot és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Airfyerben sült kenyér

Hit helyett élet ha már a kenyérről van szó, ami alatt azt értem, hogy ne hidd el, hogy jó kenyeret tudsz venni még a boltokban, minden teli van tartósítószerrel és adalékanyaggal, a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...