Elmondjuk, miben áll a legjobban a maradék húsvéti sonka

Sokak számára oximoron a maradék húsvéti sonka, de megtörténhet, hogy egy családban egyszerűen a húsvéti ünnepek elmúltával kicsit túl sok füstölt sonka marad, amit már nem esik olyan jól csak magában fogyasztani. Mutatjuk, mi minden készülhet belőle!

Ha valami csoda folytán van némi húsvéti sonkamaradék otthon, vagy egyszerűen új életet adnál neki, segítünk pár tippel:

Levesbe és magyaros ételekbe

A legegyszerűbb a húsvéti sonka maradékát valami jó tartalmas levesbe tenni, hiszen számos magyaros levesünk egyébként is megkívánja a füstös ízű húsfélét. Ha viszont idén nem krumpli-, bab- és zöldbablevest ennénk, az apróra vágott sonkát kínálhatjuk könnyedebb, de nem kevésbé laktató krémlevesek kísérőjeként is.

Ha pedig egyáltalán nem szeretnénk levest készíteni, de maradnánk a magyaros, hagyományosabb vonalnál, kerüljön nagyobb darabokra vágva székelykáposztába, töltött káposztába vagy épp apróra vágva rakottas ételekbe, akár rakott karfiol, káposzta vagy zöldbab mellé.

Tészták és töltelékek

Gyors hétvégi ebéd vagy épp hétköznapi vacsora ellen nem sokan tiltakoznak, ha az füstölt sonkával készül:

felválthatjuk a húsos szalonnát egy hagyományos carbonarában ezúttal a sonkával, de tejszínes, sajtos rakott tészta is készülhet vele, sőt a hagyományos túrós csusza is remek szalonnapörc helyett ezúttal főtt, pirított füstölt sonkával.

Ha szeretjük a házilag gyúrt tésztákat, a legjobb, ha a füstölt sonkát apróra vágva vagy akár ledarálva valamilyen batyuba vagy olasz töltött tésztába tesszük. A ravioli, a tortellini, de a szláv konyhákban kedvelt főtt tésztás lepénykék és batyuk is csodásak a sonkás töltelékkel.

Ha pedig ázsiai irányban érdeklődünk, miért ne készülhetne zöldséges-sonkás tavaszi tekercs a konyhánkban? Legalább olyan jó, mint a darált húsos változat!

Zöldségek mellé

Míg az angolok egyik kedvenc ünnepi, karácsonyi étele a baconos sült kelbimbó, a füstölt sonkát ritkán szoktuk frissebb zöldségekkel párosítani. Pedig sült karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, de akár gyökérzöldségek és brokkoli mellé is remekül passzol.

Hétközapi vacsorákra és reggelikhez

Ha pedig a sok sütés-főzés után inkább maradnánk az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételek mellett, egyszerűen késes aprítóban készítsünk a sonkából pástétomot vagy szendvicsalapot, amit akár melegszendvicsekhez is felhasználhatunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek