Takarékos almás csemegék

Végre degeszre tömhetjük magunkat almával! Már az első emberpárt is édes bűnbeesésre csábította az Édenkertben, és valljuk be, mi sem vagyunk kivételek a rajongás alól.

Számos fajtája létezik és persze mindenkinek megvan a maga kedvence, ki a jonatánra, esetleg a starkingra, mások az idaredre esküsznek. Ha már unjuk nyersen, akkor az ősznél alkalmasabb évszakot keresve sem találhatunk arra, hogy almás sütikkel árasszuk el a hétvégi ebédlő- vagy vacsoraasztalt!

Sült gyümölcsök receptjei itt >>

Ami kapásból mindenkinek beugorhat nagymama repertoárjából, az az almás pite. Omlós tészta közé szorított finom, fahéjas almaréteg, ami a gyümölcs és a fűszer miatt egyszerre idézi a nyarat, de már figyelmeztet a hidegebb idő közeledtére. Lehetőleg dolgozzunk vajjal, az eredmény sokkal finomabb, mintha margarint használnánk. Ha az omlós tésztára szavazunk, nem kell sokat gyúrnunk, a kulcslépés a tészta pihentetésében rejlik. Tegyük hűtőbe, majd egyórás pihentetés után könnyedén nyújtani, szeletelni tudjuk. Helyezzük előmelegített sütőbe, de arra figyeljünk, hogy miután kivettük, ne kezdjük azonnal szeletelni, mert a tészta morzsáira törhet és akkor lőttek a fáradozásainknak!

Almás pite-receptek itt >>

Ha kelt tésztára vágyunk, ne akarjunk sebtiben végezni! Az élesztőnek idő kell, amíg dolgozik, ha krónikus időhiánnyal küszködünk, inkább válasszunk egy gyors almás muffint. A dagasztást nem ússzuk meg, ha nem bírjuk szuflával, a robotgép dagasztókarja a segítségünkre siet!

Muffinreceptek itt >>

Ha már alma, a fahéjas-bundás almáról nem feledkezhetünk meg, hó végén különösen hálásak leszünk ezért az ötletért, mert az „úgy nassolnék valamit!”-óhajokra is kapásból lesz mit rávágnunk. Az ujjnyi vastagra vágott, enyhén cukrozott, fahéjas almaszeleteket palacsintatésztába forgatjuk, amit előzetesen lisztből, tojásból, tejből már kikevertünk. Az így bugyolált gyümölcsszeletkéket forró olajban (vagy zsírban) kisütjük és már tálalásra is kész az őszi este bearanyozója!

Spórolós vitaminforrás – jön az alma! >>

Tele tárca, tele kamra! >>

A rovat korábbi cikkeiért kattints ide >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?