Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szuper edzések a medencében - próbáld ki őket a nyári kánikulában!

Mikor próbálnád ki a medencés sportokat, ha nem a nyári kánikulában? Edzőszakértőnk elmondja, melyik mozgásformát miért érdemes megismerned.

A nyári hőségben sokkal jobban esik ha egy-egy edzés erejéig inkább a medence hűvös vizét választjuk a szárazföld helyett. Szerencsére a medencében is rengeteg érdekes, kihívásokkal teli mozgásformát találhatnak maguknak azok, akik szívesebben választják a csoportos edzéseket a magányos sportoknál.

Vízi aerobic

A medencében végezhető csoportos edzések közül talán ez a legismertebb. Gyakorlatilag egy vízben, zenére végzett, gimnasztika-gyakorlatokból felépített, alakformáló aerobic óra. Ezeknek az óráknak az a legnagyobb előnye, hogy az ízületeket és a gerincet kímélik ugyan, mivel a víz felhajtóereje tehermentesíti a testet, de maguk az edzések egyáltalán nem könnyűek, hiszen a víz sűrűsége sokszorosa a levegőének, így maga a mozgás is nagyobb erőfeszítést igényel, mint a szárazföldön. A vízi aerobic fejleszti az állóképességet, az erőnlétet, és megfelelő intenzitás mellett zsírégető hatása is van. Természetesen különböző ellenállást növelő eszközök, például polietilén habból készült kesztyű, különböző kéz- és lábsúlyok vagy deréköv használatával fokozható az intenzitás is. Az öv a gyakorlat nehezítése mellett azért is hasznos, mert egyenesen tartja a törzset, így a tartóizmok is folyamatosan dolgoznak edzés alatt, segítségével javítható a tartás is.

Kifejezetten jó a vízi aerobik azoknak, akik túlsúlyosak, vagy valamilyen szív- és érrendszeri betegségük van, ezért kevésbé terhelhetők. A víznyomás miatt ugyanis alacsonyabb a pulzus, valamint a keringésre is kedvező hatással van.

Aquabike vagy aquaspinning

Hasonló edzésforma, mint a spinning, csak itt az edzést értelemszerűen a vízben végzed. A biciklinek a váza is hasonló a szárazföldi párjához, csak ezeken a bicajokon nem tárcsák vannak, hanem lapátok, amiket előre és hátra is lehet tekerni. Fontos különbség még, hogy a kerékpárok rozsdamentes acélból készülnek. Az edzéseket körülbelül 100-160 cm-es vízben lehet végezni. Remek opció azoknak, akik egyébként is szeretik a kerékpáros edzéseket, de rosszul bírják a hőséget, vagy valamilyen ízületi panasszal küszködnek. A víz felhajtóereje miatt sokkal jobban igénybe veszi a combok és a far izmait, mint a sima bicikli, de kiváló lehetőség az állóképesség fejlesztésére és a zsírégetésre is.

Aquawalk

Ez egy nagyon érdekes módszer, még ha első hangzásra nem is tűnik annak. Az aquawalking esetében ugyanis egy speciális csizma segítségével kell gyalogolni a vízben. Ez a csizma egyrészt megvéd attól, hogy elcsússz gyaloglás közben, másrészt nagyobb ellenállást ad, így rengeteg gyakorlatot be lehet pluszban építeni az edzésprogramba, miközben az izommunka még intenzívebb lesz a csizma segítségével.

Aquajogging

Ha sétálni lehet a vízben, akkor futni is, és ezt esetenként még a heti edzésprogramba is remekül be lehet építeni. Fontos, hogy az aquajogging teljesen más mozgástechnikát igényel, mint a szárazföldi futás. Egy komplett edzés a vízben futás mellett ugró és szökkenő gyakorlatokból is áll, amit megfelelő technikai tudással szinte bárki elvégezhet, hiszen a vízben az ízületek és a szalagok jóval kisebb terhelésnek vannak kitéve, mint a szárazföldön. Lehet sekély- és mély vízben is végezni, de ha valakinek ízületi fájdalmai vannak, akkor mindenképpen szerencsésebb a mélyebb vizet választani. Ilyenkor van lehetőség egy speciális deréköv használatára is, mely egyrészt segít abban, hogy ne merülj el a vízben, másrészt plusz terhelés az izmok számára. A sekélyebb vízben egy vízi futó cipő is elég lehet, a sérülések elkerülése végett. Mivel a vízben nehezebb egyensúlyozni, így ez az edzésmódszer is hatékonyan fejleszti az egyensúlyérzéket, remek cardioedzés, miközben gyönyörűen formálja a feneket és a combokat is.

Aquabase vagy aquabalance

Ez talán az egyik legújabb edzéstípus a medencében végezhető csoportos órák közül. A lényege, hogy az edzés egy vízen lebegő matracon történik. Ez azért nagyon hasznos, mert így az egész edzés alatt instabil helyzetben vagy és egyensúlyoznod kell, ezért a törzs tartóizmai végig keményen dolgoznak, ami azon túl, hogy megerősíti a has- és a hát izmait, segít a derék- és a hátfájdalmak csökkentésében is. Bár egy aquabase edzésen főként pilates és jóga elemeiből álló gyakorlatsorokat lassú tempóban, koncentráltan kell végezni, az izommunka sokak számára meglepően nehéz lehet az első néhány alkalommal. A feladatok elsősorban az izomerőt, az egyensúlyérzéket, és az állóképességet fejlesztik, de javítják a testtartást és a koncentrációs képességet is.

Aquazumba

Az aquazumba minden nyáron hódít a tengerparton nyaralók körében. Nem csoda, hiszen nagyon szórakoztató és tökéletesen alkalmas arra, hogy hatékonyan átmozgasd a tested és újra kedvet kapj a mozgáshoz a nyári hőségben. Mellközépig érő vízben érdemes végezni a gyakorlatokat.

A hagyományos szárazföldi zumbához képest az a különbség, hogy itt nem a klasszikus, pörgős salsa és cha-cha lépésekkel fogsz találkozni, mivel a vízben ezek a lépések nem működnek olyan jól, mint a szárazföldön. Az aquazumba koreográfiák lassabb, más jellegű mozdulatokból állnak, melyek inkább a törzs izomzatának átmozgatását célozzák meg.  Való igaz, hogy sokan kétségbe vonják a hatékonyságát, de tény, hogy az aquazumbának is megvannak ugyanazon előnyei, mint az összes többi medencés csoportos edzésnek: fejleszti az állóképességet, megfelelő intenzitással alkalmas a zsírégetésre, javítja a keringést, és fokozza az anyagcserét is.

Ezeknek a sportoknak kétségkívül a legnagyobb előnyük, hogy kímélik a gerincet és az ízületeket, ezért szinte bárki végezheti őket. De mindig nagyon fontos, hogy minden olyan egészségi problémáról, betegségről, amiről tudomásunk van, még az edzés megkezdése előtt, pontosan tájékoztassuk a trénert. Így egészen biztos, hogy az edző sem fog olyan feladatokat adni, amelyek esetleg nem megfelelőek a számunkra.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!