Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Futás? Spinning? Melyik a hatékonyabb zsírégető? Tények és tévhitek a kardióedzésekről

Nyakunkon a nyár, ideje megszabadulni a zsírpárnáktól! De vajon tényleg a kardióedzések a legjobb zsírégetők? Edző szakértőnk tippjei.

Ha valaki úgy dönt, hogy bevezeti a rendszeres testmozgást a mindennapjaiba, akkor biztos, hogy új élete első lépései között kipróbál valamiféle kardió mozgásformát, pl. a futást vagy a spinninget – hiszen ezek nélkül biztosan nem fog fogyni. De vajon tényleg ezek a legjobb mozgásformák és valóban fogyáshoz vezetnek? Edző szakértőnk bemutat 3 tipikus tévhitet a kardióedzésekről.

No 1. A kardiózás a legjobb út a fogyáshoz

Minden olyan edzésmódszer, ami a szív, a keringési- és a légzőrendszer fejlesztésére, állapotának javítására, terhelhetőségének növelésére szolgál, kardióedzésnek számít. Ezeknek az edzéseknek a legfontosabb közös jellemzője, hogy a terhelés alatt szaporább lesz a pulzus, és megnő az oxigénfelvétel.

Ebből azonnal ki is derül, hogy a kardióedzések elsődleges funkciója nem a fogyás vagy a formásabb test, hanem a szervezet, a szív- és a keringési rendszer állapotának folyamatos javítása, az egészség hosszú távú megőrzése. A szép, esztétikus alak elérése, az alakformálás csak ezután következik.

No 2. Fuss gyorsan, az mindenkinél működik

A jó kardióedzés legfontosabb ismérve, hogy személyre szabott, hiszen a kardióedzések csak akkor lesznek valóban hatékonyak, csak akkor tapasztalható fejlődés, ha mindenki a saját képességeinek és edzéscéljainak megfelelően alkalmazza ezeket az edzésmódszereket. A túl intenzív terhelés sajnos többet árthat az egészségnek, mint amennyit használ, a nem elég intenzív terhelés pedig lehet teljesen haszontalan.

Az viszont, hogy kinek mit jelent az optimális terhelés sportáganként és egyénenként is teljesen különböző. Még egyetlen ember esetében sem igaz, hogy mindig ugyanolyan intenzitással érdemes edzenie. Például annak, aki rendszeresen aerobik órákra jár, egy intenzív, erős aerobik óra már nem terheli meg a szervezetét, hiszen hozzászokott a terheléshez. Ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy a futótréninget vagy akár egy kisebb kocogó tréninget is nehéznek érez, hiszen erre az aerobikkal ellentétben még nincs felkészülve a szervezete.

Az edzés intenzitásának megválasztásakor persze még sok más tényezőt is figyelembe kell venni. Például egy megfázás esetén, már napokkal a tünetek előtt jelentősen csökken a teljesítmény, és így a terhelhetőség is, de az edzés erősségét befolyásolja többek között a menstruációs ciklus, a napszak, a testösszetétel, a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, az életkor, sőt még a lelkiállapot is. Éppen ezért javasolja a legtöbb edző az ún. saját zóna („own zone”) funkcióval ellátott pulzusmérő órák használatát kezdő sportolóknál.

A kardióedzéseket is sokféleképpen össze lehet állítani az edzés céljától függően. Például egy túlsúlyos embernek, aki fogyni szeretne alapvetően közepes intenzitású, úgynevezett extenzív intervall edzéseket érdemes összeállítani, ahol folyamatosan váltakozik az intenzitás, de a pulzus végig a zsírégető- (max. pulzus 60-70%-a), és az aerob állóképességi zónában (70-80%-a) marad. Azt, hogy ezt milyen edzésmódszerrel éri el (úszás, futás, gyaloglás stb.), az egyéni motiváción túl, elsősorban az ízületek, a gerinc, a szív és a keringési rendszer állapota határozza meg. Egy élsportoló esetében viszont, ahol teljesen más szempontokat kell figyelme venni, maga az edzés is teljesen másképp épül fel.

No. 3.: A legjobb kardióedzések: a futás és a spinning

Gyakorlatilag minden olyan sport, ami a pulzus fokozatos emelkedésével és nagyobb oxigénfelvétellel jár, kardióedzésnek számít. Rengeteg lehetőség van ilyen sportok végzésére szabadtéren, és zárt helyen is. A szabadtéri sportok közül a legnépszerűbb talán a futás, a gyalogló tréning vagy a nordic walking, de ide tartozik a görkorcsolya, a labdajátékok (foci, kézilabda, kosárlabda stb.), a biciklizés, a korcsolyázás, a sífutás, az evezés, a túrázás vagy az úszás is. Beltéren is több mindent választhatunk a konditermi kardiógépek és az aerobikedzések mellett. Ilyen például a teremfoci, a squash, a tenisz, a tollaslabda, az indoor-cycling, a floorball, az ugrókötelezés vagy a rowing is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!