5+1 ok, amiért érdemes rendszeresen fogyasztanod a sütőtököt

Visszafordíthatatlanul elérkezett az ősz, ami azt jelenti, hogy itt a sütőtökszezon is. Gondoltad volna, hogy ennyire egészséges ez az egyszerű alapanyag?

A sütőben sült sütőtök az őszi időszak egyik legnépszerűbb étele. De ha szereted a sütőtököt, akkor érdemes a szezonban változatosan, gyakran elkészíteni, hiszen számos értékes, egészségvédő tulajdonsága van.

5+1 ok, amiért érdemes rendszeresen fogyasztanod a sütőtököt

Bétakarotin-bomba

Azt biztos mindenki tudja, hogy a sárgarépa gazdag béta-karotinban, de azt már valószínűleg kevesebben, hogy a sütőtök egy igazi bétakarotin-bomba (Egy szelet (~200 g) sütőtökkel már a napi szükségletünk közel másfélszeresét tudjuk biztosítani.). Ez az antioxidáns hatású mikrotápanyag az A-vitamin ún. elővitaminja, amely a szervezetünkben tud vitaminná alakulni, és részt venni többek között a szemünk egészségének megőrzésében. Mivel a béta-karotin zsiradék jelenlétében hatékony igazán, ezért a kevés olajjal készült sütőtökös ételek mindenképpen javasoltak. 

Hozzájárul a daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez

A sütőtök élénk színét adó béta-karotin nem csak a szem egészségének megőrzésében játszik szerepet, hanem antioxidáns hatásának köszönhetően az ún. szabad gyökök megkötésében is, így pedig a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében.

Emellett a sütőtök élelmirost-tartalma segíti bélflóránk egyensúlyát, és így a béldaganatok kockázatának csökkentésében is részt vesz.

Immunrendszerünk segítője

Ez az élénk színű zöldség gazdag - az egyébként szintén antioxidáns hatású - C-vitaminban is, ez pedig nem utolsó szempont a borongós őszi napok idején. Immunrendszered segítése is plusz egy érv a sütőtök mellett.

Szívünk egészsége érdekében is jó szolgálatot tesz

Magas káliumtartalma, és alacsony nátriumtartalma jó hatással van a szívünk egészségére, és a vérnyomás kordában tartására. 

Nem kell róla lemondanunk akkor sem, ha IR-esek vagyunk

A sütőtök szuperül beilleszthető az étrendbe inzulinrezisztencia esetén is, 10 dkg sütőtök szénhidráttartalma ~12 g. Fogyaszthatjuk uzsonnára sütve, de készíthetünk belőle isteni krémlevest is. Kisebb kockákra vágva, fűszerekkel sütőben megsütve pedig különleges, őszi salátáink alapja lehet, akár önálló fogásként, akár köretként. Édeskés ízét jól kompenzálhatjuk pl. gyömbérrel, római köménnyel, chilivel.

Kismamáknak is ajánlott

10 dkg sütőtök folsavtartalma napi szükségletünk 10%-át biztosítja. A magzat egészsége szempontjából a megfelelő folsavbevitel kiemelten fontos a várandósság első trimeszterében.

Emellett a folsav szerepet játszik a vérképzésben, a DNS és RNS szintézisben, az új sejtek képzésében, a vörösvérsejtek előállításában és így a vérszegénység megelőzésében is.

Ha “hadilábon” állsz a sütőtökkel, mert eddig csak a sütőben sült változatát ismerted, akkor érdemes a receptjeink között böngészgetni, mert igazán különleges ételek is készíthetőek belőle. Pl. saláták, levesek, köretek, tócsik és akár sütemények, kekszek is.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?