Sütő Enikő már alig várja a lecsószezont

Sütő Enikő elárulja, mi a titka formás alakjának, és bemutatja, hogy a vegetáriánus étrend is lehet változatos. Azt vallja, nem jóllakni, hanem megelégedni kell, és már alig várja a lecsószezont!

Miket eszel nyáron?

Nyáron csak nyers ételeket. Kedvenceim a gyümölcs, a paradicsom, a paprika, a gyömbér, a hagyma, a kecskesajt, háromféle olajjal, tökmag-, len- és olívaolajjal leöntve, esetleg pirított magokkal bolondítva. Persze, ha vendégségbe megyek, akkor megkóstolom azt, amit a házigazda kínál, de egész nyáron elvagyok salátákkal. Szerintem az embernek tisztáznia kell, milyen mértékben élvezeti forrás számára a táplálék. Sokan küzdenek a súlyukkal, hiszen az evés vitathatatlanul komoly élvezetet jelent. Ahogy az évszakok változnak, annak megfelelően váltok én is az étkezésben. Nyers zöldségeken-gyümölcsökön nem tudnék januárban megélni, akkor nagyon kívánom a vaskosabb ételeket, de ugyanúgy fűszerezek, élvezem az ízeket, csak más alapanyagokból.

Mi a helyzet akkor, ha másoknak kell főznöd?

A férjem napközben eszik meleg ételt, így este már nem igényli, hogy főzzek. Lecsószezonban nyáron viszont akár vacsorára is főzünk. Ha vendégek jönnek hozzánk, akkor felmérem, ki mit szeret enni. A barátaink fele vegetáriánus, másik fele húsevő, mindig próbálok mindkét fél kedvére tenni. A húst viszont inkább készen megveszem nekik, de az édességet, salátát magam készítem. Folyamatosan próbálom terelgetni a nem vegákat is, hogy próbálják ki a húsmentes fogásokat.

Hogyan néz ki a napi étkezési rutinod?

A nyári rutinom: általában keserű teával kezdek, gyermekláncfű- vagy csalánteával. Ezeket az italokat úgy kezelem, mintha ételek lennének. Tíz percet minden reggel szánok rájuk. Megiszom a teámat, utána jöhet a gyümölcs. Eperszezonban előfordul, hogy egy kiló epret is megeszem, ügyelek, hogy hazai árut vásároljak. Utána készülődöm, teszek-veszek, majd megéhezem. Itthon még valamilyen búzából, rozsból, zabból készült kenyeret fogyasztok olívaolajjal vagy pestóval. Esetleg tojást főzök és olívaolajjal meglocsolom, jó sok zöldséggel megbolondítom. Napi egy kávéra szükségem van, hogy felébredjek, ezt is ilyenkor iszom. Ha mondjuk tojás az aznapi reggelim, azzal délutánig 4-ig megelégszem. A pestót egyébként magam készítem, ha van friss bazsalikom és fenyőmag itthon, általában nem is marad ki a napi étkeim közül. Délben zöldséglevest fogyasztok, gyömbérrel, fűszerekkel bolondítom. Éhezni nem szeretek, szinte mindig viszek magammal ennivalót, mert nem szeretek műanyag szendvicsekhez nyúlni a napi sietségben.

Azt szoktam mondani, nem jóllakni, megelégedni kell azzal, ami elmulasztja az éhséget. Desszertként jöhet egy kis mákos süti, édesség kölesből, esetleg fagylalt. Estére aztán mindenféle zöldséget összevágok és kecskesajttal fogyasztom. Ha hétvégén itthon vagyunk, akkor jöhet a rukkolasaláta dióval, szárított paradicsommal. Vagy éppen spaghetti aglio olióhoz támad kedvünk, sok fokgyhamával, parmezánnal. Ezek egyszerű ételek, de azt, hogy időt szakítsak magamnak és leüljek enni, mindig próbálom kihasítani a napomból. Odafigyelek az ízekre, odaadom magam az evésnek. Pillanatok alatt meg tudnék hízni, ezt kevesen tudják. Volt is olyan korszak az életemben a vegetáriánus előtt, hogy habzsoltam-dőzsöltem, észre se vettem, hogy hirtelen 6-7 kilót híztam. Most is észreveszem, hogy seperc alatt felugrik, lassul az ember anyagcseréje a korral.

Fogyókúrás tipp, ha felcsúszik egy-két kiló?

Elkezdek enni, ilyen egyszerű. Mindenki pánikba esik és nem eszik, ha meghízik. A könnyű ételek viszont rostban gazdagok, négyóránként jó belőlük falatozni, így soha nem leszünk éhesek, nem kalóriadús ételek, de finomak. A vegetáriánus emberek nem szürkék, akik sohasem ehetnek egy jót, pusztán fűszerezni kell tetszés szerint. Télen lazább vagyok a táplálkozást illetően, szerintem az embereknek téli és nyári súlyuk van, én is felszedek 3-4 kilót, de tudom, hogy tavasszal simán lemegy magától a súlytöbblet. Ügyelek, hogy vegyszermentes ételeket egyek. Érdekes, hogy az emberek figyelnek arra, hogy milyen ruhájuk van, de az élelmiszer-vásárlásra már sokkal kevésbé figyelnek oda.
{ CKÉP = 62102, 4 }

Modellként hogyan tartottad karban magad?

Őszintén szólva sehogy. Sportoltam, balettoztam ugyan, de nem alakformálás céljából, hanem élvezeti forrásként. Most már tudatosabban sportolok, hogy megőrizzem a formámat. Nem volt divat akkoriban az egészségtudatosság, bár hálás lettem volna, ha valaki segít ebben. Nem fordítottam rá figyelmet, a fiatalság meg legyűrte a hanyagságomat.

A növendékeitek mennyire nyitottak erre a témára?

Ha akarják, ha nem, elmondom nekik, aztán persze megoszlik, ki mennyire nyitott erre. Van, aki begyűjti és alkalmazza a kapott tanácsokat, van, akit egyáltalán nem érdekel a téma, de mindkét csoportot megértem. Nagyon hat a közérzetünkre az étkezés, a modellszakmában a verseny miatt a táplálkozási devianciák pedig nagyon gyakoriak, a megfelelési kényszer miatt az ember elveszti az arányérzékét, torzul a testtudatosság képe. Azt hiszem, a diákjaink hetven százalékban hallgatnak a véleményünkre. Tanácsolom nekik, hogy próbálják ki, milyen, ha pár napig nem dohányoznak, mennyivel jobban néznek ki, ha tiszta ételt, sok zöldséget fogyasztanak készételek helyett. Sok pozitív visszajelzés is érkezik. Nem is egy olyan esetünk volt, amikor a bőrgyógyász nem tudta megoldani a fellépő tüneteket, de tudatos táplálkozással, életmódváltással pár héten belül enyhültek az egyik diákunk tünetei.A mai fiatalok is ugyanarra vágynak, mint mi akkoriban, és semmivel sem rosszabbak, mint mi annak idején.

Sütő Enikő honlapja itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek