Tegyél tejszínhabot mindenre (igen, a sós ételekre is)

Vannak dolgok a konyhában, amelyek állandóan rögzített pályán mozognak. Például a tejszínhab: gyümölcsre, fagylaltra és süteményre, azaz elsősorban édes dolgokra halmozzuk, és a sós oldalról teljesen megfeledkezünk. Ez pedig nagy hiba.

Ne szörnyülködjünk a sós tejszínhab gondolatától. Ha jobban belegondolunk, semmi különös nincsen abban, hogy a tejszín főételek, levesek vagy raguk társaságába kerül, ugyanis ezeknek a recepteknek a nagy részében már alapból használjuk, mint hozzávaló. Gondoljunk csak a krémlevesre, amit tejszínnel dúsítunk vagy a csirkére, amihez szószt főzünk a tejtermékből. Engedjük el a gátlásainkat, és ismerjük meg jobban a sós tejszínhab használatának világát.

Tegyél tejszínhabot mindenre (igen, a sós ételekre is)

Előételek

Itt lesz a legkönnyebb dolgunk a próbálgatással, ugyanis szinte minden sós előétel mellé kiválóan illik a tejszín. Készítsünk egyszerű, sóval ízesített habot egy hidegtál mellé, zöldfűszeres párosításban kenjük szendvicsekbe.

Díszítheti a sajt- vagy sonkatálat, majonézes saláták tetejére is kanalazhatjuk.

Ugyanitt vehetjük sorra a különböző köreteket is: ha párolt zöldséget kínálunk a hús mellé, azt mindenképpen egy borsos (vagy más kedvünkre való fűszerezésű) tejszínhabbal tegyük. A gabonaköret szintén megköszöni majd, ha némi lazán felvert tejszínnel gazdagítjuk tálaláskor.

Levesek

Dupla élvezetet hoz a tejszínhab használata a levesek esetében: készítsük el megszokott módon a kedvenc tejszínes levesünket, majd tálalás előtt egy kupac habbal vigyük ki a vendégeink vagy családtagjaink elé. Elsőre talán nem fogják érteni, de garantáltan le fog esni az álluk a látványtól.

Fűszerezés terén nyugodtan játsszunk az ízekkel: használjuk ugyanazokat az ízesítőket, mint a levesben, így párhuzamot tudunk vonni a fogás és a díszítés között. Minden száraz fűszert a legelején adjunk a tejszínhez, mielőtt elkezdjük felverni.

Meleg levesek esetében arra figyeljünk egyedül, hogy a hideg hab valószínűleg elkezd majd olvadni a forró ételen. Ezért csak rögtön a tálalás előtt kanalazzuk a tálba.

Főételek

A főételek világa egy fokkal talán korlátozottabb, nem tudunk úton-útfélen bármire sós tejszínhabot tenni. Azonban kipróbálhatjuk a következőt: minden olyan étel esetében, ahol tejfölt használnánk, váltsunk a habra.

Sokkal lágyabb, könnyedebb, és lássuk be, elegánsabb megoldás ez, amivel egy olyan hétköznapi ételt is, mint például a túrós csusza, éttermi szintre emelhetünk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Különleges ételek, amiknek mindenképpen adj egy esélyt:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...