Nem szeretsz futni? Így fogyhatsz csupán gyaloglással

Nem kell maratoni távokat lefutnod ahhoz, hogy megszabadulj néhány kilótól. Gyakran egy séta többet ér, mint a kocogás. Tényleg sokszor a legkézenfekvőbb dolog a legjobb megoldás.

Egy, a brit kormány által bekért tanulmány szerint a gyaloglás bizonyítottan jót tesz az emberek általános egészségi állapotának. Ezt persze eddig is sejtettük, de persze nem árt a pozitív hatást számszerűsíteni.

A kutatók arra jutottak, hogy a gyaloglás olyan egészséges, hogy csupán napi tíz perc belőle már 15%-kal csökkentheti a korai elhalálozás esélyét, azáltal, hogy megakadályozhatja a szív- és keringési rendellenességek, valamint a cukorbetegség kialakulását.

De persze a fogyásban is segíthet

A gyaloglással is lehet fogyni, ez különösképpen azoknak jó hír, akiknek akkora túlsúlyuk van, hogy a futás túlterhelné az ízületeiket.

A futógépek például képesek arra, hogy a megadott testsúlyunkból kiszámolják, hogy a futásunk alatt mennyi kalóriát égettünk el. Ha megpróbáljuk a megszokott távolságunkat egyszer gyalog megtenni a gépen, akkor azt fogjuk látni, hogy azonos távon azonos mennyiségű kalóriát égetünk el, a sebességtől függetlenül.

Ez azonban a kérdésnek csupán a legegyszerűbb megközelítési módja, hiszen nem csupán az számít sem a fogyásban, sem a mozgásban, hogy pontosan hány kalóriát égetünk el, ettől függetlenül nagyszerű támpontot nyújtó információ sokunknak.

Zsírégető zóna

Ha a sokat emlegetett zsírégető zónában szeretnénk gyalogolni, azaz nem csupán kalóriákat égetnénk, de egyenesen nekimennénk a zsírszöveteinknek, akkor viszont nem árt tempósan haladni. A pulzusunk legyen nagyjából 100 és 120 között, ilyenkor a szervezet nagyjából húsz perces aktivitást követően kezd el zsírt égetni.

A szakértők ajánlása nagyjából a napi 10.000 lépés, ami lépéshossztól függően 7 kilométer körüli távolság, ez az egészséges életmód egyik alapfeltétele, és ennyi gyaloglással már fogyni is lehet.

Ahhoz, hogy ennyit gyalogoljunk, vagy rá kell szánni magunkat egy hosszú, nagyjából másfél órás sétára, de azt is megtehetjük, hogy elosztjuk a gyaloglásainkat a nap folyamán.

Ezt szinte minden életmóddal foglalkozó lap megírta már, de attól még igaz és egyben alapvetés is: menjünk egy-két megállót gyalog, ha tömegközlekedünk, a boltba ne autóval menjünk, a kutyát ne a padon ülve sétáltassuk, és akkor sokkal könnyebben összejön az a tízezer lépés.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!

Liptai Lilla

Címlapról ajánljuk